Adam Sommer og Lars Holm fra Polyteknisk Forening. Foto: Mikal Schlosser

Polyteknisk Forening reagerer på #OgsaaPaaDTU

Efter en kritisk plakatkampagne mod sexchikane har studenterorganisationen PF startet en ny.  

Polyteknisk Forenings (PF’s) nye bestyrelse havde ikke engang siddet på posten i et døgn, før formand Lars Holm blev ringet op kl. 01.30 om natten. Beskeden lød, at anonyme aktivister hængte plakater op på DTU med anklager om sexchikane på universitet.

Plakaterne blev hurtigt taget ned igen af DTU’s ledelse, fordi de ikke overholdt universitetets plakatpolitik, som dikterer, at alle opslag skal have en tydelig afsender. Nedtagningen skabte meget opmærksomhed, også i landsdækkende medier.

”Vi synes, at debattens virkelige budskab druknede i, hvorvidt det var rigtigt at pille de her plakater ned. Derfor har vi forsøgt at få fokus tilbage på det virkelige problem; nemlig at skabe en dialog om, hvordan vi får et trygt studiemiljø,” siger Lars Holm, formand for PF.

Et af debattens omdrejningspunkter har været, om studerende har et sted at gå hen, hvis de oplever sexchikane.

"Der skal ikke være nogen tvivl om, at dette problem tages alvorligt. Derfor indeholder de nye plakater også kontaktoplysninger på steder, man kan henvende sig"
Lars Holm, formand for Polyteknisk Forening

”Der skal ikke være nogen tvivl om, at dette problem tages alvorligt. Derfor indeholder de nye plakater også kontaktoplysninger på steder, man kan henvende sig, hvis man har oplevet krænkende adfærd,” siger socialpolitisk koordinator for PF, Adam Sommer.

Flere tiltag sat i værk

Den seneste udvikling i debatten om sexchikane på universiteterne er, at 48 kvindelige studerende har sendt et åbent brev til deres rektorer. Med brevet ønsker de at gøre op med en kultur, hvor kvinder ikke kan snakke åbent om deres oplevelser med seksuelle krænkelser i studielivet.

”Der er kommet meget fokus på sexisme i samfundet, uden at vi reelt ved, hvor store udfordringer vi står over for de forskellige steder. Jeg synes, at vi på DTU har et sundt fokus på at finde det reelle omfang af problemet, inden vi starter for mange tiltag,” siger Lars Holm.

Og netop problemets omfang vil der snart blive sat mere fokus på. PF har nemlig bidraget til at fremskynde flere tiltag, som skal sørge for, at debatten kan foregå på et oplyst grundlag.

”Vi har blandt andet fået indført, at der kommer flere spørgsmål i den kommende studiemiljøundersøgelse om det psykiske studiemiljø, heriblandt to spørgsmål om sexchikane. På den måde får vi nogle konkrete tal på, hvor mange studerende, der oplever problemet,” siger Adam Sommer.

Det er kun Aarhus Universitet, som hidtil har haft den praksis at involvere oplevelser med seksuelle krænkelser i deres studiemiljøundersøgelser. Sidste år svarede 0,7 procent af de adspurgte 15.000 studerende, at de har oplevet seksuelt krænkende adfærd i forbindelse med studiet – altså godt 100 studerende.

Uanset hvad resultatet af den kommende studiemiljøundersøgelse på DTU viser sig at være, understreger Lars Holm:  

”Hvis én studerende føler sig krænket, er det én for meget, og det skal der gøres noget ved.”