Danske forskere får 120 mio. til at sikre bedre udnyttelse af miljøvenlig energi.
Videnskabsminister Helge Sander har netop bevilliget 120 mio. til forskere på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Pengene skal bruges til at udvikle metoder til omdannelse af vedvarende energi som sol og vind til brændstoffer. Det nye forskningscenter med Professor Jens Kehlet Nørskov i spidsen skal sikre Danmark en førende rolle inden for bæredygtig energi.
En af de store udfordringer i verden lige nu er den høje CO2-udledning og de begrænsede fossile brændstoffer. Hvis vi ønsker at erstatte fossile brændstoffer med vedvarende energikilder som sol og vind, er det imidlertid nødvendigt at udvikle helt nye teknologier.
Nu har en af Danmarks dygtigste og internationalt anerkendte forskere inden for området, professor Jens Kehlet Nørskov fra DTU Fysik, Danmarks Tekniske Universitet, modtaget 120 mio. kr. til at opbygge et forskningscenter, der skal udvikle den manglende teknologi.
”Vi har ikke før oplevet, at der er blevet givet så store enkeltbevillinger til dansk forskning. Det viser, hvor stor en miljøudfordring vi står overfor, og hvor vigtig langsigtet forskning er for udviklingen af bæredygtige energisystemer,” udtaler Jens Kehlet
Nørskov.
Vedvarende energikilder er ustabile
To af problemerne ved vedvarende energikilder som vind og sol er, at vi dels kun kan udnytte dem, når de er der, dvs. når det blæser og solen skinner, og dels at meget af energien går tabt, fordi den skal omdannes flere gange for at blive til elektricitet eller brændstof. Det medfører en ustabil og utilstrækkelig energiforsyning. En af de vigtigste årsager til disse problemer er manglen på katalysatorer. Katalysatorer er stoffer, der fremmer kemiske processer, f.eks. omdannelsen af en type energi til en anden. Desværre mangler vi de stoffer, der kan omdanne sol- og vindenergi direkte til den ønskede form.
”Hvis vi ønsker et samfund baseret på bæredygtig energi er vi nødt til at udvikle nye katalysatorer. Med de rigtige katalysatorer kan vi f.eks. udvikle biler, der kører direkte på sollys og opbevaringssystemer til at gemme energien fra sol og vind, indtil der er brug for den,” forklarer Jens Kehlet Nørskov.
Om UNIK
UNiversitetsforskningens InvesteringsKapital (UNIK) er en ny pulje forskningsmidler, der uddeles i konkurrence mellem universiteterne. Fire ansøgninger, herunder DTU's nye forskningscenter, fik tildelt topkarakter af det internationale bedømmelsesudvalg og vil hver modtage i alt 120 mio. kr. for perioden 2009-2013. Bevillingen har stor betydning for katalyseforskningen på DTU, fortæller Jens K. Nørskov:
”Med UNIK-bevillingen kan vi opbygge et forskningscenter, hvor nogle af de dygtigste danske og udenlandske forskere kan arbejde sammen om at udvikle nye katalysatorer. Det vil sikre en stærk dansk position inden for denne vigtige teknologi. Samtidig kan vi yde et vigtigt bidrag til forsøget på at skaffe tilstrækkelig, billig og miljøvenlig energi både i Danmark og globalt.”
Læs mere om projektet