Der er enorme forventninger til kulstofmaterialet grafen, som blev opdaget i 2004. Tim Booth var blandt de forskere, der lavede de første undersøgelser af materialet. Han er nu postdoc på DTU Nanotech og arbejder blandt andet med DTU’s nyindkøbte grafenmaskine, som vil byde på nye muligheder for samarbejde med industrien.
Af Tore Vind Jensen
I 2010 gik nobelprisen i fysik til to forskere fra Manchester Universitet, André Geim og Konstantin Novoselov. De fik prisen for deres banebrydende arbejde med materialet grafen (udtales med tryk på sidste stavelse), der er ultratynde flager af grafit. Det afgørende gennembrud for Geim og Novoselov var, at de kunne bevise, at de havde isoleret enkelte grafenflager – en opdagelse, de offentliggjorde i tidsskriftet Science så sent som i 2004.
Der er således tale om en ret ny opdagelse, og forskningen i materialet er da også præget af en jagt på at finde frem til dets egenskaber og de anvendelsesmuligheder, der en dag kan komme industrien til gavn. Mulighederne er talrige, f.eks. trykfølsomme skærme, transistorer, fleksible displays og solceller.
Læs hele historien her.