Sommerforskning på DTU

På CAMDs sommerskole har over 120 Ph.d-studerende og postdocs brugt deres sommerferie på at lede efter et stof, der egner sig til at opbevare brint på fast form.

class="normal">

For første gang har CAMD i år afholdt sommerskole. De studerende på sommerskolen fik mulighed for at blive fortrolige med CAMD´s elektronstrukturkoder og udnytte dem i et fælles forskningsprojekt, hvor de systematisk lavede beregninger på over 500 stoffer for at finde det ideelle materiale til at opbevare brint på fast form. Et sådant materiale kan blive en vigtig brik, hvis brint bliver aktuelt som brændstof til biler.

 

Hele vejen gennem sommerskolen har de studerende arbejdet med CAMD´s elektronstrukturkoder for at lære dem at kende. I det afsluttende projekt, har de studerende fået mulighed for at bruge det, de har lært. En af dem er Dr. Bercin Temel fra Haldor Topsøe A/S. Hun fortæller:

  ”Vi bruger til daglig mange forskellige teknikker, så mit primære mål har været at lære den nye metode at

kende, som er udviklet her på DTU. Det har været godt at se hvordan nogle af de kendte forskere inden for feltet bruger denne her metode i deres forskning."

 

    

CAMD

Lundbeckfonden’s Center for Atomic-Scale Materials Design er et center under DTU Fysik. Her beskæftiger man sig med at udvikle elektronstrukturteori og simuleringsmetoder, der kan bidrage med indsigt og dermed i sidste ende hjælpe forskere med at udvikle nye materialer, der kan løse specifikke problemer. Det kan for eksempel være mere effektive og miljøvenlige kemiske katalysatorer end man har kender i dag.

Se mere om CAMD her

class="normal"> 

class="normal">

Også arrangørerne af sommerskolen har været tilfredse med resultatet. De regner med at gentage succesen hvert andet eller tredje år. Thomas Bligaard, der er medarrangør af sommerskolen og adjunkt på CAMD, forklarer:

  "Vi lærer nogle af dem at kende, som bliver vigtige spillere inden for vores forskningsområde i løbet af de næste 10 til 15 år. Samtidig udbreder vi vores computerprogrammer til at simulere materialers egenskaber på atomart niveau. En af de ting vi håber på at få igen er, at andre forskningsgrupper vil begynde at bidrage til at videreudvikle de metoder, som vi arbejder på."

Over 120 studerende deltog på CAMD´s sommerskole. Omkring 80 af dem var rejst til DTU fra udlandet for at lære CAMD´s metoder bedre at kende.

 

Studerende på CAMDs sommerskole