Portræt

Nyuddannet erhvervsforsker: ”Min uddannelse kombinerer det bedste fra to verdener”

29-årige Mette Simone Madsen var ikke i tvivl, da hun besluttede sig for at læse en erhvervs-ph.d. på DTU. Hun ville slå forskning og erhvervserfaring sammen og skabe resultater, der gør en forskel.

Portræt af erhvervsforsker Mette Simone Madsen
Mette Simone Madsen ses her sammen med DTU Biosustains virkelighedstro glasskulptur af en forstørret E. coli-bakterie, der er en fast del af menneskets tarmflora. Foto: Magnus Møller.
Portræt af erhvervsforsker Mette Simone Madsen
Loftslampen hos DTU Biosustain er en tro kopi af en DNA-streng. Foto: Magnus Møller.

Vild med vira og svampe

Kimen til Mette Simone Madsens beslutning om at forske i tarmflora finder man langt tidligere.

”Jeg har altid været fascineret af vira og svampe, set en masse science-fiction og elsket postapokalyptiske historier med viruspandemier, så at forske i alle de bakterier og svampe, der findes i vores tarmflora, gav enormt meget mening for mig,” fortæller hun.

Allerede tilbage i gymnasiet handlede det for Mette Simone Madsen om at blive klogere på kroppen og samtidig dygtiggøre sig teknisk. Hun var nemlig både glad for idræt og for matematik:

”Jeg overvejede at læse medicin, men jeg er vokset op i en ingeniørfamilie, og DTU trak mere og mere. Der vidste jeg nemlig, at jeg ville få mulighed for at kombinere de to interesser,” forklarer hun.

Hun tog derfor en bachelor i Teknisk Biomedicin og en kandidatgrad i Bioinformatik, hvor hun specialiserede sig i at undersøge mikrobiomer, som menneskets tarmflora bliver kaldt blandt fagfolk.

Portræt af erhvervsforsker Mette Simone Madsen
Mette Simone Madsen har ofte besøgt bygning 202 på DTU's campus i Lyngby, mens hun studerede. Foto: Magnus Møller.

At ville inspirere andre

En erhvervs-ph.d. er helt kort fortalt et forskningssamarbejde mellem en virksomhed og DTU, og det er en oplagt mulighed for virksomheden for at få tilført den nyeste forskningsbaserede viden.

Mette Simone Madsen forsvarede sin ph.d.-afhandling i marts 2022 og havde inden da sagt ja til en midlertidig stilling hos Gubra. Nu er hun på udkig efter næste spændende karrieremæssige udfordring og føler sig godt forberedt til arbejdsmarkedet som nyuddannet erhvervsforsker. Det er også grunden til, at hun har ladet sig interviewe. 

”Min uddannelse kombinerer uden tvivl det bedste fra to verdener, og jeg håber, at min historie kan inspirere andre til at vælge en erhvervs-ph.d., hvis de både gerne vil forske og være en del af en virksomhed,” fortæller hun afslutningsvist.

Mette Simone Madsen fandt sin næste karrieremæssige udfordring netop som denne artikel blev publiceret. Hun har nemlig underskrevet kontrakt med Novo Nordisk og begynder som molekylærbiolog hos dem i begyndelsen af marts 2023.

Erhvervs-ph.d.

DTU samarbejder med en lang række virksomheder i forbindelse med ph.d.-projekter og uddannelse af erhvervsforskere. Det er et treårigt forløb, hvor virksomheden har mulighed for at sætte fokus på et forretningskritisk udviklingsområde.

Hvad får virksomheden ud af at indgå i et samarbejde om at uddanne en erhvervsforsker?

  • Teoretisk funderet viden på højt fagligt niveau, der kan bidrage til øget effektivitet og produktivitet, værditilvækst, konkurrencefordele unikke resultater og nye udviklings- og forretningsmuligheder.
  • Grobund for ny forskning, der sikrer fortsat innovation og udvikling
  • Adgang til netværk i forskningsmiljøet med mulighed for at indlede nye samarbejder eller styrke eksisterende relationer.

Kontakt

Morten Otto Alexander Sommer

Morten Otto Alexander Sommer Scientific Director Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability