UV-maling til vindmøller, der kun er synligt for fugle, så de lettere kan undvige møllevingerne, genanvendelige pizzabakker, et brugervenligt design, der skal gøre det lettere at screene sig selv for tarmkræft og tøj fremstillet af svampefibre.
Der var mange gode bud på bæredygtige løsninger, da studenterkonferencen Grøn Dyst fandt sted på DTU Skylab fredag 28. juni. Her præsenterede en masse studerende forskellige projekter med fokus på FN's bæredygtighedsmål.
Konkurrencen blev åbnet af rektor Anders Bjarklev, koncerndirektør for Innovation og Entrepreneurskab Marianne Thellersen og Polyteknisk Forenings forperson Mikkel Berrig Rasmussen. I sin åbningstale sagde Anders Bjarklev bl.a.:
”Når man ser, hvordan de studerende, der deltager i Grøn Dyst, løser udfordringer, hvordan de bruger kreativitet og kompetencer til at skabe bæredygtige løsninger, hvad enten det gælder batterier, pizzabakker, pesticider, spildevand, fødevarer eller sundhed. Så bliver man optimistisk omkring vores fremtid. Det er jeg i hvert fald. Det er teknologi for mennesker til gavn for samfundet”.
Marianne Thellersen fokuserede på bæredygtighedens evige relevans i sin tale:
”Bæredygtighed går aldrig af mode, det vil altid være relevant. For vi har brug for at redde vores planet, og vi har brug for at skabe et bedre liv for os alle sammen. Det er vores mission i dag, og jeg håber, at I (deltagere og dommerpaneler, red.) vil være med til at bidrage til det”.
Pitches, paneldebat og præmier
Efter velkomsttalerne gik dommerne i gang med at bedømme studenterprojekterne. Dommerne kom fra det politiske liv, virksomheder, organisationer, DTU og andre universiteter og var delt op i 20 dommerpaneler. Hvert dommerpanel bedømte cirka 10 projekter i løbet af dagen for at sikre, at alle projekter blev set af flere forskellige paneler.
Desuden var studenterprojekterne opdelt i fire kategorier, så der var lige vilkår og muligheder for at deltage, uanset om man var bachelorstuderende eller kandidatstuderende. Mange af deltagerne havde desuden valgt at samarbejde i grupper med forskellige uddannelsesniveauer og fagligheder.
Der deltog også studerende fra udenlandske universiteter, heriblandt Cornell University, University of Maryland og IIT Bombay.
Sidst på dagen var der paneldebat med DTU-alumne, tidligere vinder af Grøn Dyst og bæredygtighedskonsulent hos Niras, Mia Heide og Jacob Rask, der er direktør i Regenerative Build Environment Network hos Bloxhub samt Christine Nellemann, som er dekan for bæredygtighed, diversitet, inklusion og internationalt samarbejde på DTU.
Sammen med videnskabsjournalist og tv-vært Lasse Winther diskuterede de, hvordan vi skaber fremtidens bæredygtige samfund, og hvilken rolle, ingeniører spiller i den proces.
Dagen sluttede med uddeling af 1., 2. og 3.-pladser i fire kategorier. Bachelordekan Lars D. Christoffersen og koncerndirektør for Innovation og Entrepreneurskab Marianne Thellersen stod for uddelingen, og vinderne af de fire førstepladser fik 30.000 kr. hver især.