Ikke alle grønne planter er ufarlige at spise

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner

Foråret er over os, og alle de grønne planter i naturen begynder at spire. Trenden er, at danskerne skal ud i naturen og plukke planter og bær, fordi de er sunde. Men det er ikke altid tilfældet. Flere planter og bær kan forveksles med giftige planter eller skal tilberedes, før de er ufarlige at spise. Hør mere på DTU Fødevareinstituttets seminar den 16. maj.

Ordet naturligt - forstået som noget, der vokser eller stammer fra naturen - bliver i dag opfattet som et positivt ladet ord.

”I Danmark har der i de senere år været en stigende tendens til ikke kun at spise traditionelt kendte fødevareplanter, men også til at eksperimentere med nye måder at tilberede kendte planter - eller til at bruge vilde planter fra naturen i madlavningen. Det kan være kulinarisk interessant. Men blot fordi noget stammer fra naturen, er det ikke en garanti for, at det er sundt eller ufarligt at spise”, siger seniorrådgiver Kirsten Pilegaard fra DTU Fødevareinstituttet.

Det kan give anledning til forgiftninger, hvis de indsamlede vilde planter indeholder naturlige giftstoffer, hvis traditionelt anvendte planter ikke bliver tilberedt tilstrækkeligt, eller hvis botanisk ukyndige indsamler giftige dobbeltgængere til en spiselig plante.

Har du tænkt dig at plukke vilde planter i din have og spise dem, så kom til DTU Fødevareinstituttets seminar den 16. maj om naturlige giftstoffer i dyrkede og vilde planter.

Giftige planter kan forveksles med ramsløg        

Ramsløg (AlliumursinumL.) er et eksempel på en plante, der nemt kan forveksles med giftige planter.
Ramsløg har længe været anvendt i udlandet, men især det nye nordiske køkken har gjort indsamling af planten populær i Danmark. Ramsløg findes vildtvoksende både i Danmark og en række andre europæiske lande. I en del, primært centraleuropæiske lande, er der tradition for at plukke den i naturen og bruge bladene i salat som krydderurt eller kogt som grøntsag. 

”Umiddelbart indeholder ramsløg ingen stoffer, der er giftige for mennesker, men giftige planter kan forveksles med ramsløg. Særligt inden blomstring kan bladene fra ramsløg forveksles med høsttidsløs og liljekonval. I udlandet er flere forgiftningstilfælde rapporteret endda med dødelig udgang i forbindelse med sådanne forvekslinger”, fortæller Kirsten Pilegaard.

Følfod er ikke en spiselig plante

Almindelig følfod (Tussilago farfara L.) er ikke en spiselig vild plante, selv om flere kogebøger og websites skriver, at forskellige plantedele kan spises. Planten indeholder stoffer fra stofgruppen af såkaldte pyrrolizidinalkaloider. Det er veldokumenteret, at den type stoffer kan give leverskader i mennesker og er kræftfremkaldende i dyreforsøg.

Fødevaremyndighederne advarede allerede i 1980’erne mod planten i te og kosttilskud og hele planten er beskrevet som ”ikke acceptabel” i Drogelisten fra DTU Fødevareinstituttet. Drogelisten indeholder vurderinger af planter og svampe, som bliver anvendt i kosttilskud og urtete.

Hyldebær skal tilberedes

Traditionelt har danskerne indtaget hyldebær efter varmebehandling i form af saft eller suppe. I de senere år, hvor smoothies er blevet populære, har der været flere tilfælde af akut sygdom med kvalme, opkastning og diarré hos restaurationsgæster, der fik serveret smoothies fremstillet af rå, modne hyldebær.

Det er nyt, at kokke har forsøgt at bruge rå, modne hyldebær i madlavningen, og den type anvendelse bør undgås. Det giftige stof er varmefølsomt, og tilstrækkelig opvarmning ødelægger dermed giftstoffet.

Hyldeblomstersaft er ikke problem at indtage.

Læs mere

Kom til seminaret: Det naturlige er ikke nødvendigvis sundt den 16. maj. Find mere information om seminaret og tilmeld dig på www.food.dtu.dk.  

Læs også pressemeddelelsen og e-artikel fra DTU Fødevareinstituttet: Ramsløg kan forveksles med giftige planter.