Foto: Colourbox

Infektionsmiddel kan være effektivt mod covid-19

Bioteknologi og biokemi
Lægemidlet Niclosamide skal nu afprøves klinisk til at behandle coronavirus. DTU-professor Morten Sommer ser frem til at teste stoffet i samarbejde med koreansk forskningsinstitut.

Hos det mindre biotekfirma UNION therapeutics bliver der arbejdet på højtryk for at komme i gang med kliniske afprøvninger af lægemidlet Niclosamide til behandling af covid-19.

Niclosamide er oprindeligt udviklet og godkendt til bændelorm og andre parasitinfektioner i tarmen. Men nyere studier har påvist, at det også kan have en effekt på virussygdomme.

Ifølge DTU-professor på Biosustain Morten Sommer, der også er forskningsdirektør i UNION therapeutics, er udfordringen med Niclosamide, at det ikke optages så let i kroppen. Men hos UNION therapeutics udvikler de en særlig teknologi, som gør det nemmere at optage stoffet. Derfor er de fortrøstningsfulde i forhold til at bruge det mod coronavirus, fortæller han:

”Vi har stor erfaring med Niclosamide og har tidligere arbejdet med det til hudsygdomme, hvor vi har udviklet en teknologi, så kroppen har bedre mulighed for at optage stoffet. Vi mener, at vi kan anvende den samme teknologiske løsning i forhold til lunger, så det kan bruges som en effektiv behandling af covid-19.”

Samarbejde fører til hurtigere resultater
Det kommende kliniske studie er sat i værk gennem et samarbejde med Institut Pasteur Korea, et forskningsinstitut, som er specialiseret i infektionssygdomme og har forsket i den antivirale effekt af Niclosamide.

”I studierne fandt de, at stoffet virkede 40 gange stærkere end Remdesivir, som lige nu også testes til behandling af covid-19,” siger Morten Sommer.

Det var på baggrund af disse data, at UNION therapeutics indgik samarbejdet og igangsatte forberedelserne til de kliniske afprøvninger af Niclosamide til behandling af coronavirus.

Morten Sommer glæder sig over samarbejdet med Institut Pasteur og har store forhåbninger til de kommende tests.

”Det er en styrkelse for os at indgå dette samarbejde. Med vores fælles kompetencer kan vi rykke endnu hurtigere,” siger han.

Morten Sommer er i det hele taget imponeret over, hvordan forskere på tværs af landegrænser arbejder mere sammen og hjælper hinanden i denne proces under coronakrisen.

”Vi har ikke nogen erfaring med virussygdomme som covid-19. Derfor har vi behov for at få adgang til eksperter i sygdommen, og vi kan mærke, at vi bliver prioriteret, fordi der er en fælles forståelse for, at det er et meget alvorligt sundhedsmæssigt problem, som har behov for løsninger. Det gør, at tingene går meget hurtigt lige nu,” siger han.

Hvornår resultaterne fra de kliniske test er klar, kan han ikke udtale sig om, men han håber på et hurtigt forløb.