DTU scanning er grundlag for nye proteser til verdensmester

Fysik
En CT røntgenscanning på 3D Imaging Centret udgjorde grundlaget for en ny støbeform, så parabordtennisspilleren Peter Rosenmeiers protese kunne kopieres.

Peter Rosenmeiers protese har sikret ham mange sejre på vejen til i dag at være regerende europamester, verdensmester og paralympisk mester i bordtennis. Protesen sikrer, at han kan holde på battet og er håndlavet af en bandagist. Skete der noget med den, ville det få store konsekvenser. Spillede Peter Rosenmeier med en anden protese, der afveg bare en smule fra originalen, påvirkede det hans skud for meget. Det har naturligvis givet anledning til en del bekymring for, hvad der ville ske, hvis protesen en dag gik i stykker. 

I et samarbejde med bl.a. Team Danmark, DTU Fysik, IPU og Addifab, der er Danmarks eneste 3D printer producent, lykkedes det for nyligt at fremstille en ny protese, der er en fuldstændig kopi af Peter Rosenmeiers originale. 

Scanning gjorde kopi mulig

Indledningsvis gjorde data fra en CT scanning på 3D Imagning Centret det muligt at genskabe protesens form, både indvendigt og udvendigt. 

”Scanningen var særlig væsentlig i forhold til indersidens form, så protesen kom til at sidde rigtig på Peter Rosenmeiers hånd,” siger senior forskningsingeniør Carsten Gundlach, der var ansvarlig for scanning og den tilhørende databearbejdning. 

Data fra scanningen blev efterfølgende analyseret og brugt til at 3D printe en støbeform. Der blev støbt en ny protese, som kom en tur i scanneren, og data herfra blev sammenlignet med data fra scanningen af den originale protese. Der var meget små afvigelser, men ved afprøvning viste det sig, at den kunne bruges uden problemer. 

”Herefter blev der ikke bare fremstillet en, men fire nye kopier af protesen, som Peter Rosenmeier kan have med i kufferten til turneringer med visheden om, at han ikke er nødt til at give op, hvis protesen går i stykker undervejs,” siger Carsten Gundlach.

Fakta

DTU Fysik har arbejdet tæt sammen med IPU, der har været projektleder på projektet. De har også stået for databehandling og evaluering af de CT-scans, DTU Fysik har foretaget af proteserne. Derudover har de rådgivet om design og støbning af replika-proteser.