Venstres energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt, erklærede sig klar til at kæmpe for øgede bevillinger til dansk energiforskning. Foto: Mikal Schlosser

Minister vil kæmpe for flere penge til energiforskning

Energi
Venstres energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt, er klar til at kæmpe for øgede bevillinger til dansk energiforskning.

Et nyt, dansk ord blev født på DTU’s energi- og forskningspolitiske konference i Lyngby den 11. maj: Energimilliarden. Ordet henviser til den milliard danske kroner, som i 2010 blev afsat til dansk energiforskning, hvor de offentlige investeringer inden for dette område toppede. Siden har skiftende regeringer skåret i bevillingerne, som i dag er endt med at være halveret. Til stor bekymring for forskningsmiljøer og erhvervsliv.

"Jeg vil presse på for højere bevillinger. Jeg vil gøre, hvad jeg kan."
Lars Chr. Lilleholt, energi-, forsynings- og klimaminister (V)

Det står dog til at blive forandret. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) sagde fra talerstolen, at han vil arbejde på, at bevillingerne til energiforskningen bliver øget:

”Jeg vil presse på for højere bevillinger. Jeg vil gøre, hvad jeg kan. Der er hård konkurrence om pengene, men jeg er dog overbevist om, at pengene til energiforskning er givet godt ud. Det er ikke et urealistisk at finde en milliard,” lød det blandt andet fra ministeren.

DTU's forskningsdekan Katrine Krogh Andersen. Foto: Mikal Schlosser   

DTU's forskningsdekan Katrine Krogh Andersen beskrev nødvendigheden i at investere i dansk energiforskning.

Foto: Mikal Schlosser


 
Bekymring over nedskæringer

Politikere, forskere og repræsentanter fra erhvervslivet udtrykte alle bekymring over, at bevillingerne til energiforskningen er blevet skåret så kraftigt i de senere år. DTU’s forskningsdekan Katrine Krogh Andersen sagde blandt andet:

”Der skal forskes i nyere og smartere teknologier, hvis vi skal nå FN’s mål med at begrænse den globale opvarmning til to grader, eller nå Danmarks eget mål med, at hele den danske energisektor skal dækkes af vedvarende energi i 2050.”

Foto: Mikal Schlosser  

Medlem af Energikommissionen professor Jacob Østergaard understregede, at Danmarks mål med at blive et lavemissionssamfund ikke sker af sig selv.

Foto: Mikal Schlosser

Vigtigt med stabile investeringer

Medlem af Energikommissionen professor Jacob Østergaard fremlagde en række pointer fra kommissionens nylige anbefalinger til fremtidens energipolitik. Han understregede, at Danmarks mål med at blive et lavemissionssamfund ikke sker af sig selv:

”Der er fortsat behov for politiske initiativer. Der er et behov for øget offentlig finansiering af forskning, så den danske styrkeposition inden for udvikling af energiteknologi kan fastholdes og udbygges. Samtidig skal kontinuiteten sikres, og ’stop and go’ i bevillingerne skal undgås. Det har alvorlige konsekvenser for et forskningsmiljø. Det tager ti år at opbygge et sådan område, stabilitet er utrolig vigtigt,” sagde Jacob Østergaard.

Foto: Mikal Schlosser   

Torben Hvid Larsen, Chief Technical Officer, MHI VESTAS OFFSHORE WIND, fortalte om forskningens betydning for virksomhederne. 

Foto: Mikal Schlosser

Nedskæringer har virksomhedernes opmærksomhed

Faldende bevillinger til energiforskningen er også noget, virksomhederne er opmærksomme på, kunne Torben Hvid Larsen, Chief Technical Officer, MHI VESTAS OFFSHORE WIND, fortælle:

”Når vi kigger ud over landets grænser, kan vi se, at Tyskland og Spanien investerer kraftigt. Vi overvejede da kraftigt, om Vestas skulle flytte,” sagde Torben Hvid Larsen, der også udtrykte støtte til Energikommissionens anbefalinger om bl.a. at øge bevillingerne til energiforskningen: 

”Det er vigtigt, at forskningen bliver tilført dén energimillard. Det er det, der skal drive Danmark til at være førende.”

Om Energi- og forskningspolitisk konference på DTU

DTU's Energi- og forskningspolitisk konference fandt sted den 11. maj i Lyngby.

 

Følgende talte ved konferencen:

Lars Chr. Lilleholt, energi-, forsynings- og klimaminister (V)

Katrine Krogh Andersen, forskningsdekan, DTU

Torben Hvid Larsen, Chief Technical Officer, MHI VESTAS OFFSHORE WIND

Jacob Østergaard, medlem af Energikommissionen

Peter Vesborg, lektor, DTU Fysik

Kim Grøn Knudsen, Executive Vice President, Haldor Topsøe

Rasmus Larsen, prorektor, DTU

 

I paneldebatterne deltog desuden:

Christian Poll fra Alternativet, Mette Annelie Rasmussen fra Radikale Venstre, Thomas Danielsen fra Venstre, Jens Joel fra Socialdemokraterne, Christian Peter Ibsen fra Concito og Tore Duvold fra Innovationsfonden.