Lektor Søren Kiil er hædret for sin polymerforskning. Foto: Tom Jersø / ATV

Forskning i anti-rust maling hædret med pris

Polymerer Fysik
Lektor Søren Kiil, DTU Kemiteknik, modtager ATV | Elastyrenprisen 2014 for sin forskning i anti-rust maling.

Den danske polymerpris – ATV | Elastyrenprisen 2014, der er på 100.000 kroner er tildelt lektor Søren Kiil fra DTU Kemiteknik. Han modtager prisen for at have bidraget med væsentlig, ny forskningsbaseret viden inden for polymerer og for sin evne til at sammenkoble forskningsresultaterne med anvendelse i erhvervslivet.
Søren Kiil har de seneste 15 år forsket i anvendelsen af polymerer i produkter som coatings (maling) og lægemidler. Hans grundlæggende forskning er løbende blevet anvendt til industrielle produkter i nært samarbejde med erhvervslivet, og mange af hans videnskabelige artikler er sampubliceret med virksomheder.

Maling, der modvirker rust

Priskomiteen fremhæver især Søren Kiils arbejde inden for polymerteknologi, der kan anvendes i anti-korrosive malingtyper, det vil sige maling, der modvirker rust. Forskningen inkluderer også polymerbaseret bundmaling til oceangående skibe og maling til brandbeskyttelse af ståloverflader.
Som underviser på DTU Kemiteknik videreformidler han sin viden om forskningsmetoder, ingeniørmodeller og forskningsresultater til DTU’s studerende, og sideløbende hermed underviser han ingeniører og kemikere i malingindustrien.
Søren Kiil har publiceret et stort antal videnskabelige artikler og har udtaget to patenter i samarbejde med Hempel A/S. Parallelt med sit hovedforskningsområde forsker Søren Kiil i samarbejde med H. Lundbeck A/S i lægemiddelproduktion.