FreshNest

Ny idé skal holde frugt og grønt ude af skraldespanden

torsdag 19 okt 17

Kontakt

Henning Høgh Jensen
Afdelingschef
DTU Fødevareinstituttet
40 25 12 22

En beholder, der giver frugt og grønt optimale opbevaringsbetingelser, så de holder sig friske meget længere, har vundet førstepladsen i en konkurrence på DTU. DTU Fødevareinstituttet er medarrangør af konkurrencen, som udfordrer studerende til at finde innovative løsninger på samfundsudfordringer og samtidig skaber kontakt mellem studerende og virksomheder.

Frugt og grøntsager, der bliver slatne eller rådner, inden de når ned i folks maver, er den største synder i Danmarks madspildsregnskab. Miljø- og Fødevareministeriet har beregnet, at virksomheder og forbrugere i Danmark smider godt 700.000 tons spiselig mad ud årligt, og frugt og grøntsager udgør med cirka 40% den største andel af det samlede madspildsproblem.

Holder fordærvende mikroorganismer i skak

For at redde noget af den frugt og grønt fra skraldespanden, har fire DTU studerende i forbindelse med innovationskonkurrencen Oi-X Food på DTU udviklet opbevaringsløsningen FreshNest.

FreshNest er en plastkasse til køleskabet, der giver frugt og grønt optimale opbevaringsbetingelser, så de holder sig friske op til tre gange så lang tid som normalt. Opfindelsen har ved finalen i oktober 2017 vundet konkurrencens førsteplads og en præmie på 25.000 kroner.

Den gennemsigtige plastikkasse indeholder et filter, der absorberer en del af den ilt i kassen, som ellers ville hjælpe fordærvende mikroorganismer med at formere sig. Et andet filter har antibakterielle egenskaber, som hjælper med at holde mikroorganismerne i skak. Kassen har endvidere indbygget fugtkontrol, som også er med til at bremse fordærvelsesprocessen.

Gruppen ser potentielle købere af FreshNest som mennesker, der gerne vil hjælpe miljøet og samtidig vil spare penge i processen. Gruppen er ved at udarbejde en plan for de næste trin i udviklingsprocessen. De er ved at undersøge, om konceptet kan gøres til en kommerciel succes, og hvordan det kan udvides, så det kan bruges til andre fødevaretyper som kød og fisk.

Læs mere

Oi-X (Open Innovation Challenge) Food er arrangeret af DTU Skylab i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet. Konkurrencen er sponsoreret af Arla Foods og DI Fødevarer Ingrediensforum. Deltagerne har udarbejdet løsninger til én af de samfundsudfordringer om bæredygtig fødevareproduktion, som sponsorerne har stillet.

Læs mere på websitet for konkurrencen og se de 14 idéer, der har dystet om førstepladsen. Holdet bag vinderidéen, FreshNest, består af: Camilla Düsterdich Hansen, Martin Johansen, Andreas Robertsen og Emma Stenholt Østergaard.

DTU Fødevareinstituttet og Skylab har flere lignende innovationskonkurrencer med fødevarer som omdrejningspunkt i støbeskeen og vil meget gerne høre fra virksomheder, som er interesserede i at være sponsorer og som har en god idé til en samfundsudfordring, deltagerne skal løse.

DTU Fødevareinstituttet forsker bl.a. i bæredygtige, værdiskabende løsninger, som gør det muligt at brødføde verdens voksende befolkning.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere