Photo: Outsider
Illustration: Søhetta

Smart idé fik solcellelampe til at virke

Solenergi Innovation og produktudvikling

Det norske arkitektfirma Snøhetta designede en smart solcellelampe til et nyt verdenskulturcenter i Saudi-Arabien, men der skulle en DTU-forsker til at få den til at fungere i praksis.

Hvis man skal lave udendørslys i Saudi-Arabien, er det ret indlysende en god idé at bruge solen som energikilde. Det tænkte det norske arkitektfirma Snøhetta også, da de skulle tegne King Abdulaziz Center for World Culture, og de bestemte, at stierne, der omgiver bygningerne, blandt andet skulle forsynes med nogle nydesignede solcellelamper, kaldet Dunhammere. Lamperne består af otte let bøjelige stålstænger med et lysende hoved placeret på et solcellepanel.

Skygger forstyrrede opladningen

Hvad designerne ikke tænkte på, var, at stængerne konstant ville kaste skygger ind over solcellerne og forstyrre opladningen. Det blev i stedet lampeleverandørens problem. Ordren gik til det danske firma Out-sider, som leverede en overbevisende løsning med god hjælp fra blandt andre DTU Fotonik.

”Vi fik idéen til et skyggetolerant panel,” fortæller projektleder Peter Behrensdorff Poulsen. ”Det er sådan med solceller, at hvis man kun skygger for en del af en solcelle, så virker den anden del stadig, men hvis en af mange solceller i et panel skygges helt, så dør alle de andre også. Derfor var løsningen at skygge alle cellerne delvist, og den effekt kunne vi opnå ved at vende lampen mod syd, så skyggerne det meste af dagen kun falder delvist på cellerne."

Tester lampen på Risø Campus

Dunhammerlampen er blevet testet i DTU Fotoniks lille living lab på Risø Campus. På taget af bygning 313 har de en robot, der hele tiden drejer sig efter solen og måler lyset meget præcist. På robotten er der monteret en skyggebold, som hele tiden skygger præcis for solskiven, og derfor måler robotten både det direkte og det diffuse sollys.

”Der er selvfølgelig mere af det direkte sollys i Saudi Arabien, men jeg kan selv regne mig frem til det rigtige forhold, når jeg ved præcis, hvor meget mit produkt får her,” siger Peter.

Målingerne og idéen om at vende lampen rigtigt var med til at skaffe det lille danske firma en stor ordre. Og dunhammerlamperne vil være på plads, når det storstilede kulturcenter midt i ørkenen åbner i løbet af 2016.