Playstation 4

Transformeret PlayStation 4 vil diagnosticere eksem

onsdag 24 feb 21

Kontakt

En Te Hwu
Lektor
DTU Sundhedsteknologi
45 25 68 43

I et nyt projekt på DTU Sundhedsteknologi vil lektor Edwin En-Te Hwu udvikle et nyt instrument, der eksempelvis kan diagnosticere eksem hos babyer ved at vurdere hudbarrierefunktionen.

Et af lektor Edwin En-Te Hwus varemærker er hans arbejde med at hacke elektroniske forbrugsvarer for at kunne bruge dem i videnskabelig forskning. Edwin En-Te Hwu siger, ”Når man bygger videre på andres arbejde – som i dette tilfælde ved at hacke en forbrugsvare – sætter man farten i udviklingen gevaldigt op. De grundlæggende komponenter, der er brug for indenfor et givent område, kan muligvis allerede være udviklet og masseproduceret i et andet. Og det er sjovt at udforske, hvad vi kan bruge og bygge videre på herfra. Konceptet er fint beskrevet af udviklere, som har hacket forbrugsvarer som biler, dykkerudstyr og haveudstyr for hurtigt at kunne udvikle respiratorer, til brug i kampen mod COVID-19.

Lektor Edwin En-Te Hwu planlægger at omdanne en optisk Blu-Ray pick-up fra en PlayStation 4 således, at han kan fremstille et nyt instrument ved navn ”Dermatological Atomic Force Microscope (DAFM)”. Dette instrument skal bruges til at vurdere hudbarrierefunktionen, som ikke fungerer hos patienter med eksem.

Tanken er at vurdere hudprøver på nanoskala med DAFM, således at det er muligt at vurdere, hvor stor risikoen er for, at nyfødte børn udvikler infantil eksem. Denne præventive forholdsregel kan tages, før det bliver ubehageligt og smertefuldt for babyen. DAFM kunne også være nyttig for patienter med alvorlig eksem for at kunne monitorere, hvor effektfuld deres behandling er.

"Når man bygger videre på andres arbejde – som i dette tilfælde ved at hacke en forbrugsvare – sætter man farten i udviklingen gevaldigt op"
Lektor Edwin En Te Hwu

Hurtigere, billigere og mere brugervenlig

Med den nye DAFM teknologi vil adgang til dyrt udstyr såsom avancerede mikroskoper, som normalt er nødvendige for at kunne analysere prøver på nanoskala, blive overflødige. Den repræsenterer en ny måde at vurdere hudbarrierefunktionen ved at foretage undersøgelserne på nanoskala (nanotekstur). En anden fordel ved den foreslåede metode er, at prøven blot skal tages med et stykke tape, hvortil patientens hud vil klistre. De målte data vil blive analyseret af en kunstig intelligens algoritme for at kvantificere nanoteksturen. Patienterne vil få hudprøveresultaterne indenfor 10 minutter, hvilket er 50 gange hurtigere end den konventionelle metode, som både er langsommere og dyrere.

Samarbejde med hospitaler og læger er vigtig for at sikre høj kvalitet i teknologien, såvel som for at kunne forberede udstyret til kliniske prøver. Projektet vil blive koordineret af DTU Sundhedsteknologi og inkluderer samarbejdspartnere fra et tysk institut samt danske, hollandske og taiwanesiske hospitaler. LEO Fondet har finansieret projektet, som løber i 2 år fra marts 2021.

Lektor Edwin En-Te Hwu og hardware hacking

Ulig konventionelle instrumentationsprocesser kan et elegant hardware-hack kombinere lavere udgifter, højere performance, flere funktioner og hurtigere kommercialisering. Hvilket normalt er hinandens modsætninger.

Over det sidste årti har lektor Edwin En-Te Hwu hacket forbrugerelektronik til forskellige videnskabelige områder. Han hackede først DVD drev og højttalere for at kunne danne et atomisk mikroskop (start up: Ardic Instruments, Stomlinet Nano). Så forvandlede han dele fra legetøjsbiler til nanopositioners (licenseret til OME). Senere omdannede han Blu-ray drev og høretelefoner til Dengue/Zika/COVID-19 diagnostik (Startup BluSense), en inkjet printer til at kunne loade medicin og sågar en XBOX til Micro/Nanoscale 3D print. Fornyligt har han også leget med spionkameraer, quadcopters og trådløse opladere. Hvad bliver mon det næste han hacker?

Hardware hacking

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere