Foto: Unsplash Daria Nepriakhina

Studerende bag covid-19-app vinder hackathon

Informationsteknologi
DTU-studerende vandt hackathonet HackTheCrisis Denmark med en app, der gennem bluetooth-teknologi registrerer smittetilfælde. Med oplevelsen har de erfaret, hvor langt man kan komme med udviklingen af en idé.

Tre studerende fra 4. semester på studieretningen Kunstig Intelligens og Data, Katrine Bay, Anders Bredgaard Thuesen og Gabriella Angela Morote Kierulff, kunne ikke forstå, at der ikke var udviklet en app, som anonymt kunne spore smitte med coronavirus i befolkningen.

Derfor tog de sagen i egen hånd, da statsminister Mette Frederiksen lukkede samfundet ned den 11. marts. På 24 timer udviklede de en prototype til en app, der kunne spore smitte ved hjælp af bluetooth-teknologi.

”Vi udviklede appen for at hjælpe danskere med at inddæmme smitten, fordi det helt store problem er, at personer kan være smittet med coronavirus uden at have symptomer. Vi tænkte, at hvis man kan give folk den viden, så har de bedre mulighed for at beskytte sig selv,” siger Katrine Bay, der oprindeligt fik idéen.

Appen passede perfekt til hackathonet HackTheCrisis Denmark, som fandt sted i begyndelsen af april, og her arbejdede Anders og Gabriella videre med den sammen med den unge programmør Anker Bach Ryhl.

Opgaven lød, at de skulle finde ikke-medicinske løsninger til coronakrisen. Og gruppen vandt førstepladsen i kategorien ”Saving lives” med deres app, som de døbte CovidGuard. Til konkurrencen sad de hver for sig og kommunikerede online med hinanden og deres tilknyttede mentorer.

Anonymitet er vigtigt
Begrundelsen for, at de vandt, var bl.a., at CovidGuard passer godt til det danske samfund, fordi teknologien ’bluetooth contact tracing’ sikrer anonymitet og samtidig ikke videregiver mere data end nødvendigt. I andre lande har man udviklet lignende apps, der i stedet bruger lokation til at spore personer.

”En af de smarte ting ved bluetooth er, at man ikke får adgang til, hvor folk præcist er henne, men at man udelukkende kan se afstand mellem enheder. Vi har ikke brug for at vide, hvor folk er, men kun hvem de har været i kontakt med. Derfor tænkte vi, at bluetooth var en god løsning,” siger Anders Bredgaard Thuesen.

Appen registrerer, hvilke personer man har været i kontakt med i op til to meters afstand og i et vis antal minutter. Hvis en af disse personer skulle melde sig smittet, får alle, som den pågældende har været i nærheden af, en advarsel om, at de er i smitterisiko, så de kan gå i selvisolation.

Hvis de havde haft data tilgængeligt, ville de studerende også gerne have anvendt maskinlæring til at undersøge smittemønstre og dermed have mulighed for at forudsige, hvilken afstand der mere præcist er afgørende for, om en person bliver smittet.

Blod på tanden hos de studerende
Ved at deltage i det internationale hackathon med 378 andre deltagere fik de studerende fra Kunstig Intelligens og Data øjnene op for, hvor langt man kan komme med en idé.

”Det er fedt at få den smagsprøve til en anden gang, hvis man får en god idé. Så vil jeg i højere grad tænke, at det er noget, vi godt selv kan udvikle. Det kræver ikke, at man er i et kæmpe it-firma, men det kan fire studerende faktisk godt gøre,” siger Anders Bredgaard Thuesen.

Selvom de gjorde det meste på egen hånd, understreger han, at det også var en stor hjælp at sparre med deres tilknyttede mentorer, som assisterede dem online i løbet af konkurrencens 48 timer.

Første spadestik til ny dansk app

De studerende mødte imidlertid udfordringer med CovidGuard, fordi det kun er myndigheder, der må introducere apps, som sporer enheder via bluetooth. Til gengæld har de studerende været i dialog med Sundhedsstyrelsen, der arbejder på en lignende app. Og de står til rådighed, hvis styrelsen får brug for hjælp.

”Fra begyndelsen har vi håbet på, at den her form for sporingsapp til smitte kom ud så hurtigt som muligt, så registreringen kan begynde. Vi er bare glade, hvis vi har kunne bidrage til, at det sker snart,” siger Gabriella Angela Morote Kierulff.