Test af HT-PEM-brændselsceller på DTU Energi

DTU skal samarbejde med verdens største naturgasimportør om brændselsceller

Energi Brændselsceller
Energiselskabet Korea Gas Corporation (KOGAS), der er verdens største importør af flydende naturgas, har indgået en hensigtserklæring med DTU som vil bane vejen for samarbejde om forskning og udvikling inden for brændselsceller og andre miljøvenlige energiteknologier.

Ved det nyligt afholdte topmøde for Global Green Growth Forum i København underskrev administrerende direktør Seunghoon Lee fra KOGAS og DTU’s rektor Anders Bjarklev en hensigtserklæring (memorandum of understanding) om samarbejde inden for brændselscelleforskning og -udvikling. KOGAS har stor ekspertise i reformeringsteknologier som kan omdanne naturgas til brint; denne brint kan så anvendes i brændselsceller til at producere elektricitet og varme med høj effektivitet. For at kunne bruges i den mest almindelige type brændselsceller, polymer-brændselsceller (PEMFC), skal brinten gennemgå en dyr oprensning for at fjerne urenheder. Der er imidlertid andre typer brændselsceller som bedre kan tolerere urenheder i brændslet. Det gælder i særdeleshed for de såkaldte højtemperatur-PEM-brændselsceller (HT-PEMFC), hvilket gør disse brændselsceller meget relevante til anvendelse sammen med naturgas.

Institut for Energilagring og -konvertering (DTU Energi) er en af verdens førende forskningsinstitutioner inden for HT-PEMFC med fokus på materialer, cellekomponenter og celler. Det gør instituttet til en attraktiv samarbejdspartner for KOGAS. DTU Energi har endvidere i mange år samarbejdet med virksomheden Danish Power Systems om HT-PEMFC; ved Global Green Growth Forum-topmødet underskrev KOGAS også en aftale med Danish Power Systems med det fælles mål at kommercialisere deres teknologier og på denne måde bidrage til en bæredygtig udvikling i Danmark, Korea og på verdensplan.

Professor Jens Oluf Jensen, der koordinerer DTU Energis aktiviteter inden for HT-PEMFC, ser frem til samarbejdet: “Korea er meget aktiv inden for udvikling af brændselscelleteknologi. Vi ser et godt match mellem KOGAS’s reformerteknologi og HT-PEM-brændselsceller, og jeg byder muligheden for at udvikle teknologierne yderligere, baseret på vores fælles ekspertise, velkommen.”