Foto Mikal Schlosser

Slut med søer af tis på Roskilde Festival?

Miljø og forurening
Fem DTU-studerende er på Roskilde Festival for at præsentere deres bud på en løsning på det måske mest omtalte problem gennem festivalens historie: tis i hegnet.

Hegnene på Roskilde Festival har alle dage været velbesøgte af tissetrængende mænd og kvinder. Og det har alle dage været et problem. For det første fordi det lugter, og for det andet fordi al den tis har det med at samle sig til søer, der kun bliver større, som dagene går.

Fem DTU-studerende præsenterer i år en løsning: PeeFence. Den beder ikke festivalgæsterne om at ændre adfærd, men hænger i det hegn, de alligevel går hen til.

"Vi har hvert år kunnet se på festivalen, at folk starter med at tisse helt op ad hegnet, men når først der kommer en pøl, så begynder de at bevæge sig længere væk, og så får man de her søer af tis, som ligger og stinker. Det er det, vi håber på at kunne undgå," fortæller Theo Fischer Ginman, der læser Design og Innovation på DTU.

PeeFence består af en plastikdug, som hænges op på et trådhegn. Ved at folde den nederste del op skabes et trug, der leder festivalgæsternes tis ned gennem en slange og videre ud i kloakken. Lugten er minimeret, og søen får aldrig lov at vokse.

I princippet fungerer PeeFence således ligesom et hvilket som helst andet urinal. Men Theo Fischer Ginman fortæller, at fordelen ved at bruge netop PeeFence på steder som Roskilde Festival er, at det er meget billigt at producere i forhold til urinaler af metal. Det er samtidig meget lettere at transportere, og monteringen kræver kun et par strips og en slange, som kan lede urinen væk.

I år der sat 12 urinaler op to steder på campingområdet – og i skrivende stund fungerer de efter hensigten. Jonathan Rasmussen fortæller, at festivalgæsterne har taget godt imod PeeFence.

”Succeskriterie nummer ét har været, at folk skulle tage det til sig, og folk er meget positive omkring det, så der er det gået over al forventning. Vi har kun haft småproblemer med dem, og skal man endelige sige noget, så er det, at vi har sat for få op. Belastningen er faktisk så stor, at fok står i kø, og det betyder desværre, at nogen vælger at tisse ved siden af dem, så vi alligevel ikke helt kan undgå tis i hegnet.”

Læs mere om projekterne på Roskilde