vindenergi

Ny spin-out-virksomhed fra DTU, Bladena

torsdag 22 dec 11
|

Yderligere information

Søren Horn Petersen, administrerende direktør for Bladena, tlf.: 53 70 02 78 

Mail: shp@bladena.com

Web: http://bladena.com

Vækstforum Sjælland

DTU har siden 2007 haft en samarbejdsaftale med Vækstforum Sjælland om fremme af erhvervsudvikling i Region Sjælland. Det projekt, som nu er blevet til en opstartsvirksomhed i Ringsted, er undervejs blevet støttet af midler fra Vækstforum Sjælland til kommerciel og teknologisk modning.

Et nyt spin-out-firma fra DTU, Bladena, skal være platformen for mindre vindmølleproducenters fremtidige tigerspring. Firmaet leverer know-how samt konkrete patenterede løsninger, der kan gøre vindmøllevinger stærkere og lettere.

Behovet er der! Vindindustrien vil nemlig gerne bygge større møller, der øger effektiviteten pr. enhed og sænker prisen på vindmøllestrømmen. Et af problemerne er bare, at vingerne bliver for tunge i de store konstruktioner. De store vindmøllefabrikanter angriber dette og andre problemer i deres egne udviklingsafdelinger, men for de mindre vindmølleproducenter og vingeproducenter, der kæmper for at komme ind på markedet, er en virksomhed som Bladena en unik mulighed for at få optimeret deres vingedesign med den nyeste viden, uden at skulle opretholde deres egne udviklingsafdeling.

”Bladena kan simpelthen gøre firmaer, der designer og producerer vinger, stærkere og dygtigere qua den viden og de teknologier, der er udviklet på DTU. Vi har i firmaet arbejdet systematisk med at få indarbejdet al den viden, som bl.a. medstifter af Bladena, Find Mølholt Jensen, har oparbejdet på Risø DTU de sidste 10 år. Og den forskning er nu blevet vendt fra at være noget, der skulle dokumentere og finde frem til fejl, til at være værktøjer, der kan gå ud og optimere og forebygge fejl,” forklarer administrerende direktør i Bladena Søren Horn Petersen  og tilføjer, at der allerede er henvendelser fra interesserede kunder.

Ud over en stor indsigt og viden om opbygningen af vindmøllevinger, er der taget syv konkrete opfindelser med over i den nye virksomhed. En af disse ideer er, hvad der i daglig tale kaldes for IKEA-krydset; en konstruktion, der kan stabilisere vingen, præcis som krydset bag på en stigereol. Og en øget stabilitet betyder sparede materialer og vægt. Samlet set vil kunden få en bedre og mere pålidelig løsning, samt en mere omkostningseffektiv vinge.

På DTU har man i løbet af de seneste 10 år demonstreret både principper og effekter af opfindelser som denne, bl.a. med midler fra Copenhagen Cleantech Cluster og Region Sjælland, der f.eks.  støtter projekter, som dette så gabet mellem forskning og kommercialisering kan overvindes.

”Men nu var forskningen nået et stadie, hvor tiden var moden til at rykke det ud i en spin-out -virksomhed,” udtaler Anders Bjarklev, rektor på Danmarks Tekniske Universitet, og fortsætter: 

”Jeg ser det som en af vores ypperste opgaver at sørge fo,r at forskningen her på DTU kommer ud til gavn for samfundet. Vi kan finde de nye løsninger, og dette er et rigtig godt eksempel på, hvordan vores innovative forskere konkret skaber grobund for nye produktionsarbejdspladser.”

Bladena får base i Ringsted og finansieres af to private investorer samt innovationsmidler fra CAT.

I bestyrelsen sidder desuden ’tunge’ kræfter fra CAT og investorerne, og administrerende direktør for Bladena Søren Horn Petersen forudser, at der i fremtiden vil være et tæt samarbejde med DTU:

”Vi ser os selv som brobyggere; en platform, der aktivt kan føre viden ud i virkeligheden, men også bringe værdi til forskningsverdenen i form af specifik viden om problemstillinger og behov i vindindustrien.”


Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere