På DTU's Matematiktorv var der gang i den hele dagen. Bl.a. kunne man få lov at obducere sin egen fisk - under kyndig vejledning selvfølgelig (Foto: Mikal Schlosser)

Høj sol på Forskningens Døgn

Fysik Fødevarer, fisk og landbrug Vindenergi

Vejrguderne var nådige da DTU torsdag d. 2. maj åbnede dørene til Forskningens Døgn, og solen skinnede fra en skyfri himmel. Helt fra morgenstunden strømmede det ind med nysgerrige unge mennesker og andre interesserede, der kom for at se alle de spændende, skæve og finurlige ting, som forskerne viste frem. Da arrangementet i Lyngby sluttede kl. 20.00, havde godt 1.200 havde lagt turen forbi DTU Campi i Lyngby og Roskilde.    

Et arrangement for alle

Der var gang i den på DTU’s Matematiktorv, hvor de unge mennesker fra bl.a. DTU Scienceshow gav smagsprøver på skumfidusser, der var frosset med flydende nitrogen, viste den superledende svævebane frem - og udfordrede de tilhørende til at danne en ’musik-kæde’, som kan lede lyden igennem arme og ben. Dekan Martin Vigild bød velkommen og understregede i sin tale, at dette ikke kun var et arrangement, som henvendte sig til kommende studerende, men i høj grad havde relevans for alle.

”For alle har glæde af at kende til ingeniørvidenskaben og de teknologier, der ligger bag meget af det vi omgiver os med i vores hverdag. Teknologi er for eksempel udviklingen af de vinduer der gør det muligt at sidde indenfor, og stadig se at himlen er blå,” forklarede Dekan Martin Vigild.   

Udover røg og eksplosioner var Matematiktorvet også der, hvor man kunne se live-obduktioner af vilde dyr, og senere på dagen købe en bid mad og noget at drikke. Det helt store trækplaster var dog de Segways, som fik både store og små til at trække på smilebåndet og spænde hjelmen godt fast.  

Flæskesvær og Rasmus Klump på et hårstrå

Klokken 16.00 åbnede aftenarrangementet og forældre, bedsteforældre og børn og strømmede til. Imellem var borgere fra Lyngby-Taarbæk Kommune, men også alumner og ansatte fra DTU, som stolt viste arbejdspladsen frem for børn og børnebørn. Børn og voksne fik bl.a. lov til at smage på pomfritter uden akrylamid, popcorn fra forskellige emballager og flæskesvær med D-vitamin.

De voksne havde stor glæde af at smage og høre om DTU’s hjemmebryg. Og sidst på dagen måtte der meldes udsolgt på den ene af de slags bryg, der blev serveret. På DTU Cen, som huser noget af det mest avancerede indenfor elektronnanoskopi, kunne man få printet et billede af Rasmus Klump på sit hårstrå, og i DTU Danchip-faciliteten var det helt store, at få skrevet sit fulde navn på et riskorn – et hit hos både små og store.   

forskningens_doegn_pomfritter.jpg
Forskerne på DTU lavede pomfritter - med smagsprøver - og forklarede. hvordan man selv kunne lave pomfritter derhjemme med mindst muligt af det giftige stof akrylamid (Foto: Mikal Schlosser)

Også aktivitet på DTU Risø Campus

På Risø halvøen ved Roskilde var der også aktiviteter i anledningen af Forskningens Døgn, og selv om den lange lærerlockout havde vanskeliggjort tilmeldingen, mødte flere klasser op mellem kl. 10.00 – 16.00. En af klasserne var en nysgerrig HTX-klasse fra Holbæk, som bl.a. var meget fascineret af magnetiske køling, der har store muligheder for at afløse køleskabe og som afkøling af serverrum. Derudover blev de unges opmærksomhed tiltrukket af de store elektronmikroskoper, der kan forstørre op til 30.000 gange.    

forskningens_doegn_risoe.jpg 
Frederik Faurbye Berg på DTU Risø Campus (Foto: Kasper Haagen Skovse)

Frederik Faurbye Berg var en af de besøgende på DTU Risø Campus. 

”Det er dejligt, at der er dage som Forskningens Døgn, hvor vi kan komme ud og se, hvad forskning er i virkeligheden. Vi bruger jo også maskiner og mikroskoper i undervisningen på HTX, men ikke så store og så gode maskiner, som her på DTU. Det er fascinerende at se, hvad man kan lave,” sagde Frederik Faurbye Berg, der overvejer at blive kemiingeniør, men endnu ikke ved indenfor hvilken retning.

DTU og Vidensby

Forskningens Døgn på DTU campus i Lyngby var arrangeret i samarbejde med Lyngby-Taarbæk Vidensby. Dekan Martin Vigild og Borgmester Søren P. Rasmussen bød velkommen på DTU campus.

I sin tale glædede borgmesteren sig meget over, at det hårde arbejde med at brande kommunen som en Vidensby med stærke forbindelser til Danmarks Tekniske Universitet, og den forskning der foregår der, bærer frugt når store videnvirksomheder, som bl.a. Microsoft og Maersk Drilling, lægger deres nye domiciler i Lyngby. Borgmesteren fik også selv en tur på en Segway, og kiggede derefter rundt til de forskellige aktiviteter. 

Forskningens døgn på DTU

Onsdag d. 1. maj var et par af de seje DTU-studerende fra Nanoteket på DTU Fysik inde og teste et par eksperimenter af i Go’ Aften Danmark, for vise noget af det man kunne opleve på DTU til Forskningens Døgn.

 

Du kan se indslaget her

 

Vil du se hvad du gik glip af – læs om det hele her

 

Læs mere om Vidensby her