Foto Colourbox

Ny uddannelse i kunstig intelligens

Software og programmering
Kunstig Intelligens og Data’ skal uddanne de ingeniører, der skal designe den digitale fremtid.

Med udgangspunkt i matematik, fysik, statistik, kognition og computerscience etablerer DTU en ny bacheloruddannelse i kunstig intelligens (AI). De ingeniørstuderende skal arbejde systematisk med data og software, og de kommer til at beherske de mange værktøjer, som danner baggrund for moderne AI.

”Kunstig intelligens bliver en central del af vores allesammens fremtid, og ingeniører med uddannelsen ’Kunstig Intelligens og Data’ kommer til at designe den fremtid. Så ambitiøst kan målene for denne uddannelse sammenfattes,” siger studieleder og initiativtager til den nye uddannelse, professor Lars Kai Hansen.

”De får indblik i principperne bag lærende algoritmer; i hvordan computere lærer af data, tager beslutninger og kommunikerer med brugere – og de bliver i stand til at give computere de evner, som er kernen i vores egen intelligens,” forklarer han.

"Kunstig intelligens bliver en central del af vores allesammens fremtid, og ingeniører med uddannelsen ’Kunstig Intelligens og Data’ kommer til at designe den fremtid"
Lars Kai Hansen

Fordi udviklingen af kunstig intelligens spiller tæt sammen med menneskelig adfærd og menneskelige værdier, skal de studerende også have indsigt i kognitiv psykologi og sociale mekanismer, som baggrund for at designe og evaluere intelligente systemer - også i forhold til etik og privacy.

Matematikere og legebørn
”Vi leder efter dygtige matematikere og mennesker, der kan lide at eksperimentere gennem studiet. Derfor har vi bygget uddannelsen op omkring en solid base af blandt andet matematik på højt niveau og et sæt af algoritmer – vi kan kalde det en AI-værktøjskasse - som de studerende selv kommer til at udvikle gennem studiet. Efterhånden som de når et højere niveau inden for matematik, kan de udvikle på deres algoritmer, lære dem nye ting og give dem nye evner,” siger Lars Kai Hansen.

Undervisningen vil veksle mellem teori, øvelser og projektarbejde i grupper og kommer til at foregå i tæt samarbejde med danske virksomheder, der anvender kunstig intelligens. Og der har ifølge Lars Kai Hansen ikke været mangel på virksomheder, som ønsker at være i dialog med kommende AI-ingeniører allerede under deres studium.

Eftertragtede på arbejdsmarkedet
Noget tyder dog på, på at interessen fra virksomheder under studiet kun bliver en forsmag på, hvad der venter de færdige ingeniører. I takt med, at alt bliver digitaliseret, bliver AI vigtigt for udviklingen inden for næsten alle brancher, og ingeniører med speciale i AI kommer til at spille en central rolle, ikke bare i it-verdenen, men inden for alle brancher.

”I dag er efterspørgslen på AI-ingeniører stor inden for mediko- og medicinalindustrien, produktionen, bankverdenen og it- og transportsektoren, og mange nye startups ansætter ingeniører med AI-viden. Men der er god grund til at forvente, at listen af brancher og udviklingsområder, hvor AI-ingeniører bliver centrale, kun kommer til at vokse, og at studerende fra Kunstig Intelligens og Data bliver nogle af de ingeniører, der har flest valgmuligheder på arbejdsmarkedet,” siger Lars Kai Hansen.