Silikone bruges til et væld af produkter blandt andet til kontaktlinser. Et nyt forskningsprojekt skal øge anvendelsesmulighederne. Foto: Colourbox

Silikone skal granskes og forbedres

Materialer Polymerer
Silikone bruges til alverdens ting i vores dagligdag, alligevel er materialet ikke særlig godt undersøgt. Det skal et projekt til tre mio. kr. over tre år rette op på.

Det er i vores tekstiler, i sæbe, i legetøj og i hundredvis af andre produkter. Overalt omkring os – og rigtig ofte inde i os – er der silikone. Alligevel er silikonegummi et materiale, som ikke er specielt grundigt undersøgt, men det rådes der nu bod på.

Med tre mio. kr. fra Det Frie Forskningsråd i ryggen skal postdoc ved DTU Kemiteknik Frederikke Bahrt Madsen de næste tre år finde frem til nye måder at lave silikonegummi på og lære det elastiske materiale langt bedre at kende. Hendes forskning er noget, som de fleste danskere på den ene eller den anden måde helt bogstaveligt vil komme i berøring med.

Silikone skal forbedres

"Silikone og silikonegummi bliver brugt til rigtig mange ting, men selve baggrunden for, hvordan det fungerer kemisk og fysisk, er ikke supergodt undersøgt. Så nu skal vi gå lidt tilbage for at se, hvordan vi kan ændre egenskaberne for silikonegummi, så det kan blive et endnu bedre produkt,” siger Frederikke Bahrt Madsen.

”Silikonegummi består af silikonepolymerer, altså lange molekylekæder, der er krydsbundet, så de danner et elastisk netværk, som kan trække sig tilbage til sin oprindelige form. Men det skal bruge et fyldstof for at være stærkt nok, og de næste tre år skal jeg bruge tiden i laboratoriet på at sætte forskellige silikonepolymerer sammen på nye måder og se, om ikke vi kan gøre netværkene bedre og smartere ved at lave selvforstærkende silikonegummi, så vi kan undgå brugen af silicafyldstoffer. På den måde kan genanvendelige silikonematerialer også blive en realitet,” forklarer Frederikke Bahrt Madsen.

Industrien med ombord
"Silikone har nogle spændende egenskaber, for eksempel accepterer vores kroppe det rigtig godt. Det er en af grundene til, at silikone bliver brugt så meget i medicinalindustrien."
Frederikke Bahrt Madsen, postdoc, DTU Kemiteknik

Formålet er at lave ’ny’ silikone, der er både stærkere, mere elastisk og bedre til at trække sig tilbage til sin oprindelige form, end den silikone, man kender i dag. Projektet vil løbe over de næste tre år og involvere kolleger fra universiteterne i Linz i Østrig og Lyon i Frankrig, hvor Frederikke Bahrt Madsen vil trække på ekspertise i gummis mekaniske og optiske egenskaber.

Anvendelsen af silikone er i dag så udbredt, at vi alle sammen nærmest konstant er i berøring med det i en eller anden form, og derfor er der også en lang række egenskaber, som skal undersøges.

”Silikone har nogle spændende egenskaber, for eksempel accepterer vores kroppe det rigtig godt. Det er en af grundene til, at silikone bliver brugt så meget i medicinalindustrien,” siger hun.

Af samme grund har hun også fået et samarbejde med Coloplast til sit projekt. Stomigiganten vil stille faciliteter til rådighed for projektet, så hun kan undersøge de nye produkters funktion som såkaldt hudklæber, der eksempelvis bruges, når en stomipose skal sidde fast på patientens maveskind.

Fremtidsscenarier

Brugen af silikone rækker langt ind i nærmeste fremtidige teknologier, blandt andet inden for bølgeenergi og i kunstige muskler, som var emnet for Frederikke Bahrt Madsens ph.d.-afhandling.

”Jeg vil gerne have en bedre forståelse for, hvordan de mekaniske egenskaber fungerer, og igennem det forbedre silikonegummi. Hvis vi kan ændre på det, kan vi finde nye måder at bruge silikonegummi på. Plastik og silikone har jo revolutioneret vores dagligdags produkter, og det synes jeg er fascinerende. Der er silikone overalt,” siger hun.