International succes: trådløs HDMI til alle

Innovation og produktudvikling Entreprenørskab Produktion og ledelse
Studerende udvikler ny måde til trådløs streaming af billeder og lyd. Løsningen udfordrer både de traditionelle kabler og giganterne Apple og Google.

”Det kan ikke passe, at vi skal bøvle med en masse kabler, når computerspillet skal vises oppe på fjernsynet.” 

Sådan tænkte Attila Sükösd, som læser til civilingeniør i computer science på DTU. I sin fritid begyndte han derfor at nørkle med en løsning, der kunne befri ham for kabler. 

Sammen med et team af andre studerende har han udviklet en trådløs erstatning for det traditionelle HDMIkabel, og de er nu kernen i firmaet Airtame. På mindre end to år er de klar med en prototype. 

Projektet har fået en forrygende start på crowdfunding-sitet Indiegogo. Målet, at indsamle 160.000 dollar (knap 900.000 kr.), var allerede nået efter 12 dage. Airtame endte med at rejse mere end 1,2 mio. dollar – det højeste beløb, nogen i Danmark nogensinde har opnået via crowdfunding. 

Idéen har vakt international opsigt. Samsung har bedt om et møde med de studerende, som også var inviteret til at deltage på verdens største forbrugerelektronik-messe, CES, der netop er afholdt i USA inden for kategorien ’Upcoming Technologies’. Ved messen vandt Airtame i kategorien ’Best Startup’. 

Med en lille HDMI-dongle og den tilhørende software til computeren gør Airtame det muligt trådløst at duplikere indholdet på skærmen til tv’et, men også til andre pc’er, monitorer og projektorer. Kommunikationen mellem computeren og tv’et kan enten gå via et eksisterende WiFi eller via et WiFi, der etableres direkte mellem de to enheder. Lanceringen forventes i 2. kvartal 2014.

Airtames teknologi er baseret på open source og fungerer på alle styresystemer, hvad enten de kører på Windows, OS X eller Linux. Samtidig virker den på stort set alle computere fra de sidste fem år. Airtame udfordrer dermed Chromecast fra Google og Airplay fra Apple. 

”Vores mål er at stå i spidsen for et open source community, hvor vi sammen laver fremtidens løsning til trådløs billed- og lydoverførsel,” fortæller Marius Klausen, som er en af de andre DTU-studerende i teamet. Han er snart bachelor i design og innovation.

Airtames plan er at levere gratis versioner af softwaren til private forbrugere og finansiere forretningen ved at udvikle specialdesignede softwareadministrationsværktøjer til virksomheder og læreanstalter. 

De studerende har haft deres faste gang på DTU Skylab, hvor de især har haft glæde af 3D-printeren til at designe donglen. ”Det har været mega fedt, at de har åbent så længe. Vi er ofte kommet på skæve tider, fordi vi arbejder så meget,” siger Marius Klausen og tilføjer: ”For mig har det også været fantastisk, at når jeg tog derned, kom jeg tit i snak med nogen, som sad i samme båd som mig, og det gav mig en masse gode idéer og sparring. DTU Skylab er det legeland, som vi design- og innovationsstuderende altid har drømt om.”