Institutdirektør for DTU Vindenergi Peter Hauge Madsen (th.) og direktør Per Nielsen fra virksomheden EMD underskriver samarbejdsaftalen om programmet WAsP, der kan forudsige vindforhold og energiproduktion fra vindmøller. Foto: Berit Carius Larsen

Nu bliver det nemmere at forudsige, hvordan vinden blæser

Vindenergi Computerberegning

Hvor meget energi en vindmølle kan producere, afhænger af, hvor møllen er placeret. Et nyt software-program fra DTU Vindenergi gør det let at lave meget avancerede beregninger af vindforhold.

Vindmøller skaber som bekendt energi, som vinden blæser. Et godt kendskab til vindforholdene er derfor helt afgørende, når det besluttes, hvor der skal opføres enkelte vindmøller eller hele vindmølleparker.

I 1987 lancerede DTU (det daværende Forskningscenter Risø) derfor software-programmet WAsP. WAsP står for Wind Atlas Analysis and Application Programme og er et program, der ud fra målinger kan forudsige vindforhold og energiproduktion fra vindmøller forholdsvis langt fra målestedet. Programmet har omkring 4000 brugere i hele verden.

Nu har DTU Vindenergi i samarbejde med energi- og miljødatavirksomheden EMD lanceret en ny version af WAsP, som løser en væsentlig udfordring. Lanceringen blev markeret med en underskriftsceremoni mandag den 6. maj.  

Det nye program gør det muligt også at lave meget præcise beregninger i ”udanske” terræner domineret af skove, skrænter og bjerge med stejle skråninger – i fagsprog kaldet ”komplekse terræner”. De tidligere versioner af WAsP har været baseret på nordeuropæiske forhold og har derfor været bedst til at lave vindberegninger på bakket terræn med ikke alt for stejle skråninger. Den nye version af programmet gør det dermed muligt at lave meget præcise forudsigelser af energiudbyttet af vindmøller i endnu flere områder af verden.

”Det har tidligere været muligt at lave beregninger på komplekse terræner vha. DTU-programmet kaldet EllipSys. EllipSys er et avanceret program uden en grafisk brugerflade og kræver meget regnekraft. Derfor har det indtil nu kun været højt specialiserede brugere med meget kraftige computere, der har haft glæde af systemet, forklarer seniorforsker ved DTU Vindenergi Andreas Bechmann og fortsætter:

”I det nye program er det lykkedes at integrere de to programmer – WasP og EllipSys. Den nye version af WAsP kombinerer en lettilgængelig brugerflade med avancerede beregninger, der foregår automatisk via en online-server, som EMD stiller til rådighed. Det betyder, at brugere med almindelige forudsætninger og standardcomputere kan lave meget avancerede beregninger af vindforhold.”

Peter Hauge Madsen, institutdirektør for DTU Vindenergi, glæder sig over lanceringen af det nye program:

”Den nye version af WAsP og samarbejdet med EMD er et fremragende eksempel på, hvordan det i samarbejde med en virksomhed er lykkedes at få den grundlæggende forskning og meget avancerede modeller ud i industrien og komme hele samfundet til gode,” siger han. 

wasp_gruppebillede_img_4779_lille.jpg 

Per Nielsen (yderst tv.) fra EMD og WAsP-grupen fra DTU Vindenergi fejrer underskrivelsen af samarbejdsaftalen. Fra DTU Vindenergi ses Brian O. Hansen (nr. to fra venstre), Hans E. Jørgensen, Niels N. Sørensen, Andreas Bechmann, Ole Rathmann, Flemming Rasmussen og institutdirektør Peter Hauge Madsen. Foto: Berit Carius Larsen