Små hummerlarver i klækkeri

Hummerbørnehave skal hjælpe hummeren tilbage på menuen

Fødevarer, fisk og landbrug Fisk og skaldyr
Lokalt samarbejde mellem fiskere, foreninger og forskere vil undersøge muligheden for at øge bestanden af hummere på stenrev mellem Hirtshals og Løkken. 

En lille etværelses lejlighed med fuld forplejning. Det er, hvad hundredevis af bittesmå hummerlarver begynder livet i på Nordsøens Forskerpark i Hirtshals. 

Tidligere var den sorte hummer en forholdsvis almindelig lokal delikatesse, som også var et attraktivt mål for erhvervsfiskeri fra havnene i Løkken, Lønstrup og Hirtshals. Men i dag er der ikke hummere nok til at drive erhvervsfiskeri, og de hummere, der kommer på bordet, er fanget som bifangst primært i krabbegarn.

Der skal genetableres en bæredygtig bestand, som muliggør, at et fiskeri bringer hummeren tilbage på menuen på vestkystens restauranter. Det er målet med et lokalt projekt, som Nordsøens Forskerpark sammen med bl.a. lokale fiskere, restauranter og foreninger samt DTU Aqua netop har fået penge til fra den lokale aktionsgruppe FiskeriLag Nord samt ENV Fonden.

Hidsige små bæsterLille hummerlarve.

De fiskere, der deltager i projektet, fanger gydemodne hummere, som kan levere æg til opdræt i Nordsøens Forskerpark med hjælp fra DTU Aqua.

De små dyr kan ikke bare klækkes og opdrættes i store tanke, som fx de fleste fisk. De er kannibalistiske og territoriale og går efter hinanden helt fra barnsben. Derfor sker det i et særligt klækkeri med recirkulation, hvor små, isterninglignende bakker efter bikubeprincippet stables ovenpå hinanden, så hummerne kan passes, plejes og fodres. Derudover vil forskere fra DTU Aqua foretage forskellige undersøgelser bl.a. med det formål at finde frem til den bedste type, mængde og sammensætning af foder.

”Vi har tidligere været involveret i et projekt, der gik ud på, om man kan lave hummere i recirkulationsanlæg. Det kan man godt, de voksede godt, så nu skal vi bl.a. lave forsøg med forskellige typer foder og f.eks. måle deres adfærd og deres stofskifte. Fordi de bor enkeltvis, kan man se helt præcist på det enkelte individ, hvad der sker i forhold til forskellige typer foder”, fortæller seniorforsker Ivar Lund, DTU Aqua.

Sættes ud på stenrev efter 2-3 måneder

Når hummerne skal sættes ud igen, vil det være erhvervsdykkere, der hjælper dem tilbage på stenrevene ud for Løkken, Lønstrup og Hirtshals. Det forventes at ske første gang til efteråret.

”Hummeren har mange livsstadier; tre pelagiske larvestadier, hvor de flyder rundt med vandstrømme, og i 4. stadie søger de til bunden og ligner den voksne hummer. Det er meningen, at de skal sættes ud i perioden fra 5. stadie indtil stadie otte eller ni – når de er cirka 2-3 måneder gamle. Det har man set i bl.a. England og Norge, at det virker”, siger Ivar Lund.

Sorte hummere er flere år om at vokse sig store nok til at ende på middagsbordet, men håbet er, at projektet i forening med lokale udstillinger og information fremover vil hjælpe med til, at man på udvalgte restauranter i Nordjylland igen vil efterspørge og kunne nyde et måltid tilberedt med lokalt fangede hummere.