Robots (Photo: Mikal Schlosser)

Verdens eliteuniversiteter konkurrerer om fremtidens robot

Robotteknik og automation Elektroteknologi
Som det eneste skandinaviske universitet deltager DTU i en konkurrence i Abu Dhabi, hvor robotters evne til at opfatte og tilpasse sig ændringer i omgivelserne, skal demonstreres.

Den nyeste forskning inden for robotteknologi skal stå sin prøve, når verdens dygtigste universiteter på området mødes i Abu Dhabi midt i marts. Det sker ikke som en traditionel forskerkonference, men i form af en konkurrence med i alt 4 discipliner. 

”Adgangen til at deltage i konkurrencen har været et udskilningsløb gennem det sidste trekvarte år, hvor interesserede universiteter ikke blot har skullet indsende flere rapporter med beskrivelser af robotternes funktioner, som alle i princippet er i stand til at udforme på basis af teoretisk viden. Vi har også skullet indsende videoer, der demonstrerede, at vi har den teknologiske indsigt til at bygge og betjene en sådan robot”, forklarer Nils Axel Andersen, der er en af DTU Elektros dygtigste robotforskere.

Robotter kan nu forstå deres omgivelser
Fremtidens robot er ikke blot i stand til at udføre den samme bevægelse i et fast mønster, som vi kender fra robotter i vores hjem eller i industrivirksomheder i dag. Forskerne har nu udviklet robotter, der er udstyret med så avanceret teknisk billedbehandling af optagelserne fra robottens kameraer, at den er i stand til at opfatte sine omgivelser, registrere ændringer i dem og være i stand til at handle ud fra dette.

”Traditionelle robotter er dumme i den forstand, at de blot er kodet til at foretage den samme bevægelse – eksempelvis flytte noget fra a til b eller støvsuge, til den rammer en forhindring. I den nyeste robotforskning er vi lykkedes med at kode robotterne, så de er i stand til at aflæse og genkende deres omgivelser. De er fleksible over for ændringer, hvis eksempelvis noget er blevet flyttet, har skiftet farve eller form. Samtidig er de i stand til at kommunikere med og derefter koordinere deres arbejde med andre robotter. Det er den viden, vi skal ned og demonstrere ved konkurrencen”, fortæller Ole Ravn, der er leder af DTU Elektro’s arbejde med automation. 

Industri 4.0 er afhængig af den nye robot
Ole Ravn spår, at forskernes nyudviklede robotter vil få stor betydning for den øgede automatisering af vores arbejdspladser - og især for industri 4.0.  

”Særligt de små og mellemstore virksomheder tøver med at anvende robotter i dag. Men når de i fremtiden kan inddrage fleksible robotter i deres virksomhed, som kan programmeres til at udføre forskellige typer opgaver og oven i købet selv kan tage højde for, at tingene ikke altid er 100 % som dagen før, så er jeg sikker på, at vi vil opleve en revolution på området”.

Stor anerkendelse at være nået til finalen

I den forestående konkurrence i Abu Dhabi skal forskerne demonstrere, at deres robotter fx kan finde en ventil på en kasse og bedømme, hvilken størrelse møtrik, den har. Herefter skal robotten selv kunne vælge den skruenøgle, der passer til møtrikken og få den løsnet. I en anden opgave, skal 3 robothelikoptere samtidig flyve rundt på et areal på størrelse med en fodboldbane, finde ringe på jorden og bringe dem over i en kurv – uden at støde ind i hinanden vel at mærke. Alt skal være programmeret på forhånd, for når først konkurrencen er i gang, er forskernes opgave blot at kigge på fra sidelinjen. 

”Vi har arbejdet med udvikling af robotter de sidste 20 år og glæder os meget til at vise hele verden, hvad vi kan. Det vil selvfølgelig være dejligt, hvis vi klarer os godt i konkurrencen – men alle ved, at der også er et vist element af tilfældigheder i form af vejrforhold, uforudsete hændelser osv. Derfor er alene anerkendelsen ved at være udtaget som et af de kun 25 hold blandt i alt 143 ansøgere, stor. Især fordi de andre deltagere ikke er hvem som helst, men verdens førende tekniske universiteter som eksempelvis koreanske KAIST, amerikanske Georgia Institute of Technology og schweiziske ETH Zürich”, siger Nils Axel Andersen. 

Fakta

Konkurrencen
Konkurrencen MBZIRC 2017, Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge, afvikles fra den 16. til 18. marts i Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater. 
http://mbzirc.com/

Konkurrencediscipliner
Konkurrencen består af 4 discipliner. Kun 14 af de 26 deltagende universiteter har tilmeldt sig alle 4 discipliner, heriblandt DTU

1. Helikopter-robot skal lande på en lastbil, der bevæger sig i 8-taller på et areal af samme størrelse som en fodboldbane
2. Mobil robot skal på den samme bane finde en stor kasse. På kassen er en ventil og 6 skruenøgler, der er tilfældigt ophængt. Robotten skal vælge den rigtige nøgle og skrue ventilen løs.  
3. Tre robothelikoptere skal samtidig finde objekter, fx farvede runde skiver på banen, samle dem op og smide dem i en papirkurv.
4. Alle tre ovennævnte opgaver skal løses på en gang med i alt fire helikoptere og en kørende robot på banen samtidig.

Deltagere fra DTU
4 af de dygtigste robotforskere og 8 elitestuderende deltager som repræsentanter fra DTU. Det endelige hold er endnu ikke sat. Det er dog sikkert, at Nils Axel Andersen deltager.