DTU-studerende vinder international designpris

torsdag 19 okt 17

Kontakt

Ole Broberg
Lektor ph.d.
DTU Management
45 25 60 33

Om Red Dot designprisen

Red Dot designprisen uddeles hvert år. Den uddeles i tre kategorier: Produktdesign, kommunikationsdesign og designkoncept.

Prisen for designkoncept gives til produkter og ideer, som ikke er realiserede og producerede endnu.

I år modtog juryen i alt 4.724 ideer fra 54 lande, hvoraf 6 % kan pryde sig med en Red Dot pris inden for de forskellige kategorier.

Også i 2015 gik en Red Dot pris til DTU-studerende. Dengang var det for engangsskraldespanden Dropbucket i kategorien produktdesign.

Læs mere i artiklen Iværksætterne bag Dropbucket vinder udenlandsk designpris

Læs mere om Red Dot Award
Bærbare pc’ere bliver stadig tyndere og mere simple i deres design, hvilket medfører, at mange af dem har begrænsede USB-adgange og porte. Det problem har en DTU-studerende nu løst med en ny ”USB-brick”, som netop er blevet kåret med den eftertragtede Red Dot designpris.

De fleste har prøvet at løbe tør for USB-porte i den bærbare eller oplevet problemer med, at stik blokerer for porten ved siden af. Det fik Jintian Zhang, som er fra Kina og kandidatstuderende på Design og Innovation, til at overveje, hvordan han kunne skabe en ideel og elegant løsning.

Resultatet blev en såkaldt USB-brick. Den består af syv moduler med forskellige typer porte til pc’en, som kan sammensættes på forskelligvis. På den måde kan man få plads i pc’en til alle slags stik.

"Ideen til USB-bricken fik jeg fra legoklodser, der også kan sammensættes på kryds og tværs, og da jeg først havde fået ideen, gik jeg straks i gang med at arbejde. To uger efter havde jeg stort set udarbejdet hele designet", fortæller Jintian.

 

Patent på designet
Jintian har gjort sig umage med, at både brugervenlighed og æstetik går op i en højere enhed.

"Jeg har forsøgt at ramme et skandinavisk design, som er nemt at bruge og enkelt med rene linjer i sit udtryk", fortsætter han.

Den 18. oktober modtog Jintian så den internationale anerkendte designpris Red Dot i kategorien ”Designkoncept 2017”. Prisen blev overrakt til ham i Singapore.

jintian red dot 2017

"Jeg er selvfølgelig stolt over at have modtaget Red Dot prisen, og nu håber jeg, at det skaber opmærksomhed omkring mit design, så der måske er et firma, der får øjnene op for ideen vil sætte USB-bricken i produktion", siger Jintian.

Indtil videre er designet nemlig ikke afprøvet i virkeligheden. Det er et koncept, som udelukkende eksisterer i form af billeder og beskrivelser. Men Jintian håber selvfølgelig, at USB-bricken en dag vil blive produceret, og han har derfor også sikret sig patent på konceptet.

Tysk designpris for yoghurtkarton med sugerør
Det er dog ikke det eneste prisvindende designkoncept, som Jintian har patent på. Tidligere i år vandt han også den anerkendte tyske iF Design Award for sit design af en yoghurtkarton ”StrawGhurt”, som presses automatisk sammen, efterhånden som man suger yoghurten op gennem et sugerør.

"Både den tyske iF designpris og Red Dot er internationale anerkendte priser, og der er ingen tvivl om, at det at vinde dem er med til at bevise, at jeg er god til at designe forskellige typer løsninger", afslutter Jintian, der bliver kandidat i Innovation og Design til februar, hvorefter han endnu ikke har afgjort, hvad han skal.

Læs mere om Jintians USB-brick

Læs mere om Jintians yoghurtkarton i artiklen DTU-studerende vinder tysk designpris


Relaterede Videoer  

Vis flere