Foto: Buro Jantzen. H.C. Ørsted ambassadør-event

Gitte Lunde Andresen
Kontorchef, Stakeholder Management
Afdeling for Innovation og Sektorudvikling
Næste år er 200-året for en af verdenshistoriens store naturvidenskabelige opdagelser. Det samarbejder universiteter, institutioner, selskaber, virksomheder, og organisationer om at fejre i et nationalt formidlingsinitiativ.

Danske H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen i 1820 ligger til grund for udviklingen af det moderne samfund. Opdagelsen af sammenhængen mellem magnetisme og elektricitet blev blandt andet udnyttet til at lave elektromotorer og dynamoer, der som dagens vindmøller omsætter mekanisk vindenergi til elektrisk energi. Opdagelsen lå desuden til grund for nye erkendelser herunder sammenhængen mellem elektromagnetisme og lys.

Denne udvikling fortsætter endnu i 2020, hvor nye opdagelser på niveau med H.C. Ørsteds vil hjælpe os med at løse klodens klimaudfordringer. Nutidens centrale udfordringer er f.eks. at udvikle bedre batterier, så vi kan lagre den elektricitet, vi producerer, i længere tid, og at etablere CO2-neutral energiproduktion i endnu større skala.

Tværvidenskabelig sværvægter
H.C. Ørsted interesserede sig for kultur, politik og videnskab. Som videnskabsmand var han fokuseret på grundforskning med et tværvidenskabeligt sigte, og han var aktiv inden for felter som didaktik, filosofi og humaniora. Han ville bevise de store sammenhænge i natur og samfund, og han opdagede også grundstoffet aluminium.

"Vi skal i 2020 hylde alle de nysgerrige teknologi- og naturvidenskabsinteresserede, som rundt om i hele Danmark gør deres indsats for at finde frem til teknologiske og naturvidenskabelige nybrud, der kan være med til at løse klodens mange udfordringer, ikke mindst på energi- og klimaområdet."
Rasmus Larsen, prorektor på DTU

Han var desuden en blændende formidler, og ved siden af sine naturvidenskabelige præstationer opfandt og introducerede han flere hundrede nye, danske ord, fx sommerfugl, faldskærm og massefylde.

H.C. Ørsted var en af de første i Danmark, som arbejdede på at etablere uddannelser på det naturvidenskabelige område. Og han stod i spidsen for etableringen af Polyteknisk Læreanstalt – det nuværende Danmarks Tekniske Universitet - med henblik på at udnytte naturvidenskaben og den tekniske videnskab til gavn for samfundet.

Fejres over hele Danmark
Fejringen af 200-året i 2020 bliver en hyldest til nysgerrigheden, og den vil inddrage hele Danmark gennem events, udstillinger, forsøg, undervisning, foredrag og debatter.

Formand for H.C. Ørsted 2020-styregruppen, prorektor på DTU, Rasmus Larsen, siger:

"Vi skal i 2020 hylde alle de nysgerrige teknologi- og naturvidenskabsinteresserede, som i folkeskolen, på ungdomsuddannelserne, på universiteterne og som forskere og iværksættere i virksomheder rundt om i hele Danmark gør deres indsats for at finde frem til teknologiske og naturvidenskabelige nybrud, der kan være med til at løse klodens mange udfordringer, ikke mindst på energi- og klimaområdet."

Jubilæumsårets mange aktiviteter og tiltag for at fremme teknisk- og naturvidenskabelig dannelse og uddannelse er støttet af en række danske fonde. Et samlet program offentliggøres senere i 2019.

Fælles foto af H.C. Ørsted ambassadørerne

H.C. Ørsted-ambassadørerne
En lang række danskere med viden og interesse i den tekniske videnskab og naturvidenskaben er ambassadører for 2020-fejringen af opdagelsen af elektromagnetismen. Det gælder b.la. Andreas Mogensen, astronaut hos ESA, Mogens H. Jensen, præsident for Videnskabernes Selskab, Bente Stallknecht, prorektor ved Københavns Universitet, Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen i Danmark, Kim Fausing, præsident og CEO for Danfoss, Henrik Poulsen, adm. dir. for energiselskabet Ørsted, og Bertel Haarder, MF.

Foto: Buro Jantzen