Foto: Bertel Henning Jensen
Foto: Bertel Henning Jensen

DTU på Folkemødet 2014 - Program

Trafikmodeller Innovation og produktudvikling Dataanalyse

DTU deltager igen i år på Folkemødet i Allinge på Bornholm, der løber fra 12. til 15. juni. Her er det færdige program for alle dagene.

Under overskriften ’Spørg Ingeniørerne’ deler DTU telt med Ingeniørforeningen, IDA. Teltet vil danne rammen om en række debatter, opvisninger fra DTU ScienceShow, øl fra DTU Bryghus og fremvisning af teknologier – blandt andet udviklet af DTU-studerende.

De fleste af arrangementerne vil foregå i DTU’s og IDA’s fælles telt, der ligger på Cirkuspladsen (C26). Men DTU’ere deltager også i debatter andre steder på Folkemødet, og det har vi selvfølgelig taget med i denne oversigt, der udgør det fulde DTU-program for Folkemødet. (Klik på overskrifterne for flere detaljer om de enkelte arrangementer).


Torsdag – 12. juni:


15:00 – 15:30 DTU ScienceShow: Er kemi virkelig kedeligt?

Kan Danmark klare sig uden naturfag? Børn og unge finder ofte kemi og fysik kedeligt. Men det har vi tænkt os at lave om på! For Danmark har brug for dygtige fysikere, ingeniører og biologer. DTU ScienceShow leger med farver og eksplosioner, når vi mixer ’drinks’ på kemisk maner og laver skumvulkaner. Arrangør: DTU.

15:00 - 16:00 Inviter samfundet ind i forskningen.

Hvordan sikrer vi, at forskningen er relevant for det samfund, den er til for at gavne? Deltag i debatten om, hvordan virkelighedens eksperter i form af borgere, brugere og interessenter kan få mere indflydelse på, hvad der forskes i, på fordelingen af midler og bidrage til selve dataindsamlingen. Arrangør: Fonden Teknologirådet. Med deltagelse af bl.a. Henrik C Wegener, Prorektor, DTU.

16:00 - 17:00 Folkeskolen i 2014: Hvor blev naturfagene af?

Der bliver færre og færre folkeskolelærere med linjefag i naturfag. Hvilken betydning har det for eleverne og for samfundet, og hvordan løser vi problemet? Vær med i debatten i telt C26 og deltag i en lille konkurrence. Arrangør: Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV).

17:30 – 18:00 DTU ScienceShow: Kan et flammeorgel få flere til at læse naturvidenskab?

Hvordan får man børn og unge til at interessere sig for naturvidenskaben? Hvad med et imponerende flammeorgel, hvor ilden danser til musikken, når du spiller? DTU ScienceShow forsøger at øge lysten til at lære, ved at pirre til nysgerrigheden, med et opsigtsvækkende show der inddrager publikum. Arrangør: DTU.


Fredag - 13. juni

 

09:30 – 11:00 RenoveringsXfaktor: Hvordan bliver renovering mere ambitiøs?

Hvordan får vi hævet ambitionerne inden for fremtidens bygningsrenovering? Er vi visionære nok eller skal der mere til? Kom og debatér med en række stærke faglige profiler og opinionsdannere, som giver hver deres friske bud på, hvad der kan bringe dansk bygningsrenovering op i verdensklasse! Arrangør: Partnerskabet 'Renovering på Dagsordenen'. Med deltagelse af bl.a. Peter Andreas Sattrup, Lektor, DTU Byg.

10:00-11:00 Forandring fryder eller?? Om produktivitet og trivsel

Arbejdspladser oplever i disse år store forandringer og reformer. Det kan gå ud over trivsel og produktivitet. Kan vi få psykisk arbejdsmiljø og produktivitet, konkurrenceevne og medarbejdertrivsel til at gå hånd i hånd? Hvad siger politikere, Produktivitetskommission og forskere? Arrangør: BrancheArbejdsmiljøRådene (BAR), Videncenter for Arbejdsmiljø og Arbejdsmiljørådet. Med deltagelse af bl.a. Kasper Edwards, seniorforsker, DTU Management.

10:30-11:00 DTU ScienceShow: Hjemmelavede lyn og elektriske stød

Elektromagnatisme, superledere og lyn. DTU ScienceShow fortæller, hvordan man skaber elektricitet, hvorfor elektricitet kan være farligt og hvad der sker, når man får stød. Kom og lær om strømmen der er omkring dig overalt i samfundet, når vi eksperimenterer med svævende magneter, lyn og flydende kvælstof. Arrangør: DTU.

11:30 - 12:00 DTU ScienceShow: Når øl bli’r til is – i videnskabens tegn

I et forrygende øl-show sammen med DTU Bryghus fryser vi øl til is og diskuterer, hvad man egentlig kan gøre med øl – udover at drikke det. Efterfølgende kan publikum selv smage resultaterne. Arrangør: DTU.

12:00 - 12:45 Hvordan får vi bedre undervisning på universiteterne?

Skal undervisningen tilpasses de nye studerende, eller skal de tilpasse sig undervisningen? Hvad er den gode undervisning på universitetet og hvem har ansvaret for at sikre den? Er der brug for omsorg eller ambitioner? Vi beder hver paneldeltager komme med ét godt råd til bedre undervisningskvalitet. Arrangør: Danmarks Evalueringsinstitut EVA. Med deltagelse af bl.a. Kristoffer Skaftved Mathiesen, Formand, Polyteknisk Forening.

12:45 - 13:45 Danmarks største forskningsinvestering ligger i Sverige!

Med et betydeligt bidrag fra Danmark (2 milliarder Dkr) står to forskningsfaciliteter i den absolutte verdensklasse, ESS og MAX IV, snart klar til brug i Lund. Kan Danmark og Sverige finde ud af at samarbejde om at få skabt arbejdspladser og tjene penge? Arrangør: Region Skåne. Region Hovedstaden. Öresundskomiteen. Med deltagelse af bl.a. Henrik C Wegener, Prorektor, DTU.

14:45 – 15:30 Innovationsquiz

Hvordan står det til med innovation i Danmark? journalister, erhvervsfolk og innovationsfonden diskuterer og quizzer om innovation, forskning og udvikling i Danmark og i resten af verden. Arrangør: Ingeniørforeningen, IDA. Med deltagelse af bl.a Henrik C Wegener, Prorektor, DTU.

15:30 – 16:30 Copenhagen Science Slam

Er vand og rødbeder vejen til evigt liv? Fik du bank af din bank? Og er vand virkelig vådt? Besøg Copenhagen Science Slam, når tre topforskere dyster med Lasse Rimmer som kampleder. Tør forelæsning er forbudt, og publikum afsiger dommen, så forvent en festlig eftermiddag. Arrangør: Københavns Universitet, CBS, DTU.

16:00 – 16:45 Fup eller Fakta om teknologi, arbejdspladser og vækst

Er det fup eller fakta, at Danmark har tabt 200.000 private arbejdspladser under krisen? Kan det være sandt at Danmark ligger på en 23. plads blandt OECD-landene i teknisk forskning? Politikkere og organisationer gætter og debatterer. Game master: Thomas Buch-Andersen, Detektor DR. Arrangør: Ingeniørforeningen, IDA og DTU.

17:30 – 17:50 DTU ScienceShow på slap line

Vi lader os rive med af stemningen på Folkemødet og improviserer. Intet er forberedt og alt kan ske når DTU ScienceShow går i gang. Arrangør: DTU

18:00 – 19:00 Uddannelse skal da bruges til noget

Uddannelsesdebatten kører for fuldt tryk, og meningerne er mange. Denne debat stiller bl.a. spørgsmål ved om uddannelse er blevet et mål i sig selv, og ikke vejen til et relevant job, der er efterspurgt af virksomheder? Og om vi har råd til at uddanne, som vi gør i dag? Arrangør: DTU. Med deltagelse af bl.a. Henrik C Wegener, prorektor, DTU.


Lørdag - 14. juni

 

10:00 – 10:45 Sidste stop -fremtidens ældreboliger

Selvom de færreste tænker på det med glæde, går det én vej: Vi bliver alle sammen gamle. Men hvordan skal livet være, når vi ikke længere kan være i egen bolig? Kan teknologien gøre ældrelivet sjovere og nemmere? Arrangør: Ingeniørforeningen, IDA. Arkitektforeningen. DTU.

10:00 - 11:00 Penge i skidtet? Affaldsteknologi som vækst- og jobmotor

Affaldsforbrænding er en dansk styrkeposition, der sikrer grøn energi. Gennem eksport af dansk affaldsteknologi til lande, der smider affaldet på lossepladsen, kan vi skabe danske job og gavne klimaet globalt. Hvordan får vi fart på udviklingen? Og er Danmark gearet til at gribe vækstmulighederne? Arrangør: ARC - Amager Ressourcecenter. Operate A/S. Med deltagelse af bl.a. Ulla Röttger, Direktør, ARC og medlem af DTU's bestyrelse.

11:30 – 12: 15 Roadpricing: Skatteskrue eller teknologi mod trængsel

Danmark døjer med trængsel, miljø -og klimaproblemer, så det er langt fra gratis at vente. Vi skal have øget mobiliteten af hensyn til borgere og erhvervsliv. Debatten udforsker sten på vejen mod roadpricing som løsning på trængsel. Moderator: Redaktionschef, Ingeniøren, Trine Reitz Bjerregaard. Arrangør: Ingeniørforeningen, IDA. DTU. Med deltagelse af bl.a. Niels Buus Kristensen, Forsker, DTU Transport.

13:00 – 14:00 Copenhagen Science Region Universitetsdebat

Skal vi forske i blå himmel eller månegris? Hvad er kvalitet og relevans i uddannelse? Og hvem skal styre universiteterne og sikre at de tjener samfundet? Vær med, når forskningsordførere fra V og S drøfter dilemmaer med journalist Benedicte Strøm.Arrangør: Københavns Universitet, CBS, DTU. Med deltagelse af bl.a. Henrik C Wegener, prorektor, DTU.

14:30 – 15:00 DTU ScienceShow: Var samfundet blevet til uden ild?

Ville vi have et samfund uden de grundlæggende tekniske og naturvidenskabelige løsninger som eksempelvis ild? Og hvad ved vi egentlig om ild? DTU ScienceShow finder de mest fascinerende sider frem om ild, med henblik på at få flere unge til at interessere sig for naturvidenskabens forunderlige verden. Arrangør: DTU.

16:30 – 17:00 DTU ScienceShow: Musik eller lydbølger? Hot or not?

Kan Danmark klare sig uden naturfag? Børn og unge interesserer sig ofte for musik, men alt for sjældent for de naturkræfter der ligger bag. Det har DTU ScienceShow tænkt sig at lave om på! For Danmark har brug for dygtige fysikere, ingeniører og biologer. Arrangør: DTU.

17:30 – 18:15 Skal sundhedens big data omsættes til erhvervspotentialer?

Vi kan styrke dansk forskning og erhvervsliv med brug af Big data. Her er et muligt nyt erhvervseventyr, men er vi klar? Er der potentialer for virksomhederne? Får vi mere sundhed for pengene? Hvilke krav skal vi stille, når det offentlige kommercialiserer borgernes data? Moderator: Frida Frost. Arrangør: Ingeniørforeningen, IDA. DTU - Danmarks Tekniske Universitet. Region Hovedstaden. Med deltagelse af bl.a. Helle Rootzén, Institutdirektør, DTU Compute.

 

Søndag - 15. juni

 

10:30 – 11:00 DTU ScienceShow: FOBS – farlige oplysninger til borgerne om samfundet

DTU ScienceShow demonstrerer alt det, der kan gå galt med ild og elektricitet i et almindeligt hjem. Vi viser, hvorfor man ikke skal slukke en oliebrand med vand og hvorfor man ikke skal stikke fingeren ind i stikkontakten. Du og dine børn får nyttige oplysninger om hvad der er farligt og viden om hvorfor. Arrangør: DTU.

13:30 – 14:00 DTU ScienceShow: Afslutningsshow.