Som en del af OPENQKD projektet får forskere på DTU Fysik og Fotonik mulighed for at teste deres første prototype på et kvante-nøglefordelingssystem

Dansk Kvante-nøglefordelingsteknologi skal skabe sikre kommunikationskanaler

onsdag 04 sep 19

Kontakt

Tobias Gehring
Lektor
DTU Fysik
93 51 16 49

Kontakt

Ulrik Lund Andersen
Professor
DTU Fysik
45 25 33 06
DTU forskere har udviklet en prototype på et kvante-nøglefordelingssystem, der nu skal testes i et realistisk fibernetværk.

Et nyt stort europæisk projekt, OPENQKD, der netop er blevet lanceret, vil etablere infrastrukturer til test af kvantekryptografiteknologier i flere europæiske lande. Målet er at booste udviklingen af nye sikre kommunikationsteknologier og dermed fremtidssikre den kritiske datainfrastruktur i eksempelvis sundhedssektoren, elektricitetsforsyning og til myndighedskommunikation.

Det sker ved at benytte Quantum Key Distribution (QKD), på dansk kvante-nøglefordeling, der til dato er den eneste beviseligt sikre metode til at generere og fordele krypteringsnøgler mellem to parter og dermed etablere en sikret kommunikationskanal til overførsel af fortrolige data. Sikkerheden er ikke blot funderet på matematisk kompleksitet, men på grundlæggende principper i kvantefysikken. Håbet er, at OPENQKD kan bringe teknologien bag kvantekryptografi til et niveau, hvor det kan introduceres på markedet og skabe fundamentet for næste generation af sikker kommunikationsteknologi.

Dansk udvikling interessant for erhvervslivet

Som en del af OPENQKD-projektet får forskere på DTU Fysik og DTU Fotonik mulighed for at teste deres første prototype på et kvantenøglefordelingssystem. Prototypen er indtil videre implementeret på en isoleret lyslederforbindelse, en såkaldt sort fiber, dedikeret til formålet, og systemet er udviklet af forskerne i Qubiz-centret, som er oprettet med støtte fra Innovationsfonden.

”I OPENQKD får vi mulighed for at teste vores laboratoriesystem i et af de fiber-testmiljøer, der bliver oprettet. Det vil give os værdifulde input til at videreudvikle vores system yderligere. Vores næste mål er at udvikle et komplet autonomt QKD-system, der er klart til anvendelse hos de endelige aftagere og dermed attraktivt for det danske erhvervsliv. Dette kræver dog signifikante nye investeringer, som vi håber at kunne rejse hurtigst muligt,” siger Tobias Gehring, DTU Fysik.

OPENQKD-projektet varer de næste tre år. Det er et konsortium med 38 partnere fra 13 europæiske lande, universiteter, virksomheder og organisationer

Læs mere om det Europæiske projekt OPENQKD

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere