Foto Henrik Frydkjær

DTU-forsker hædret af IDA

torsdag 25 apr 19

Kontakt

Jens Kehlet Nørskov
Professor
DTU Fysik
45 25 38 18
Professor Jens Kehlet Nørskov tildeles en hædersflise ved Ingeniørforeningens hus i København.

Jens Nørskov er professor på DTU og en af verdens førende forskere inden for katalyse. Som en anerkendelse af hans arbejde har Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, netop indviet en særlig hædersflise ved indgangen til foreningens hovedsæde på Kalvebod Brygge.

Jens Nørskovs forskning har i øjeblikket fokus på at finde ud af, hvordan katalytiske materialer kan bidrage til at løse de store energimæssige udfordringer, vi står overfor som samfund. Selv om vi er gode til at udnytte vedvarende energikilder som sol og vind, mangler vi fortsat at løse problemet med at kunne lagre og transportere energien fra de vedvarende energikilder.

Jens Nørskovs vision er at udvikle en helt ny energiteknologi, hvor sol- eller vindenergi, vand og CO2 ved hjælp af de rette katalysatorer kan omdannes til brændsler og kemiske stoffer. Det skal ske i et kredsløb, hvorfra der ikke udledes mere CO2, end der anvendes.

"Vi har brug for nutidige rollemodeller, som kan inspirere unge til at give sig i kast med teknik og naturvidenskab. "
Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen i Danmark

”Det er altid fascinerende, når videnskabsfolk som Jens Nørskov stiller sig selv krævende opgaver. Vi har brug for nutidige rollemodeller, som kan inspirere unge til at give sig i kast med teknik og naturvidenskab. Og ikke mindst har vi et stort og stigende behov for at finde naturvidenskabelige svar, når det gælder udfordringerne på energi- og klimaområdet,” siger IDA’s formand, Thomas Damkjær Petersen.

Et væsentligt bidrag til forståelsen af katalyse

Det er kendetegnende for Jens Nørskov, at han spænder vidt. Som teoretisk fysiker er han anerkendt for at have bidraget med nye grundlæggende indsigter, begreber og modeller om katalyse. De bliver i dag anvendt som et væsentligt grundlag for forståelsen af katalyse både blandt forskere og i erhvervslivet. Hans indsats begrænser sig ikke til det teoretiske niveau, men omfatter også et tæt samarbejde med virksomheder, som har kunnet gøre brug af hans indsigt.

Det er anden gang inden for blot et halvt år, at IDA hædrer Jens Kehlet Nørskov, som i oktober 2018 modtog Niels Bohr International Gold Medal. Medaljen er indstiftet af Ingeniørforeningen i 1955 som en hyldest til den danske fysiker Niels Bohr.

Også når det gælder den aktuelle anerkendelse, er der tale om en sjælden begivenhed. Jens Nørskov er kun den tredje, som er tildelt en hædersflise. De øvrige fliser er tildelt i 2013 og 2017 til henholdsvis Haldor Topsøe, som som nyhedsmagasinet Ingeniøren for år tilbage kårede som 'århundredets ingeniør', og astronauten Andreas Mogensen, der i 2015 blev den første dansker i rummet.

Foto Henrik Frydkjær

Jens Nørskov med IDA’s formand Thomas Damkjær Petersen.

 

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere