Morten Vesterager Madsen researches in solar cells at DTU Energy and now he spread the knowledge to the world through a Coursera course

Nyt onlinekursus deler viden om solcelleteknologi til hele verden

Energi Solenergi Energieffektivisering

DTU Energi er gået i luften med et folkeoplysningskursus om solceller. Her kan hele verden lære, hvordan solceller er opbygget, hvilke slags solceller der eksisterer, og hvordan solceller er essentielle i et fossilfrit samfund baseret på bæredygtige energiteknologier.

Tre års massiv succes med onlinekurset ’Organic Solar Cells - Theory and Practice’, der har haft over 100.000 kursister fra 180 forskellige lande, har ledt til udvikling af et nyt onlinekursus om solceller: Hvad er solceller, hvordan virker de og hvorfor er solenergi godt på globalt og lokalt niveau?

Læs her om DTU Energis Coursera-kursus ’Organic Solar Cells - Theory and Practice’

”Tilbagemeldingerne på det første kursus var, at folk overordnet set var ret tilfredse, men det var svært”, fortæller forsker og underviser Morten Vesterager Madsen, der har brugt foråret 2017 på at skabe det nye kursus, der er mere målrettet folk med interesse i solceller, uden at de har en uddannelse i kemi og fysik.

"Vi har udviklet en række pædagogiske virtuelle instrumenter, så vi gør DTU’s samlede viden om solceller både tilgængeligt og overskueligt for kursisterne"
Morten Vesterager Madsen, forsker og underviser, DTU Energi

”Vores første kursus viste en stort ønske om at få mere at vide om solceller helt basalt, så dette nye kursus tager knap så meget afsæt i vores egen forskning i polymersolceller, og er mere folkeoplysning om solceller og energi generelt, selv om vi stadig kommer ind på teknologierne bag”, siger Morten Vesterager Madsen.

Platformen Coursera udbyder gratis onlinekurser på universitetsniveau, såkaldte Massive Open Online Courses (MOOCs), i samarbejde med universiteter verden over, heriblandt Stanford, Caltech, Københavns Universitet og DTU. Der er dog langt mellem teknologiprægede kurser blandt de 2000+ tilbudte kurser, som er stærkt præget af humanistiske, samfundsvidenskabelige og computervidenskabelige fag, så DTU Energis kurser er efterspurgte.

Det nye kursus ’Introduction to solar cells’ er en form for begynderkursus i solceller og er bygget op om tre centrale spørgsmål:

  • Hvor kan solceller anvendes, og hvad der kan gøres for at optimere deres anvendelighed?
  • Hvordan kan strømmen fra en solcelle anvendes og måles?
  • Hvilke generelle typer solceller eksisterer, og hvordan sammenligner man deres funktionalitet?

DTU Energi forsker selv i solceller fremstillet af plast (polymerer), og Morten Vesterager Madsen trækker desuden på forskere fra hele DTU med specialiseret i bl.a. energiøkonomi, tyndfilm og siliciumsolceller for at give forskellige perspektiver på undervisningsmaterialet.

”Onlinekurset har stadig afsæt i en virtuel verden, hvor du ikke får adgang til et fysisk laboratorium. Men vi har udviklet en række pædagogiske virtuelle instrumenter, så vi gør DTU’s samlede viden om solceller både tilgængeligt og overskueligt for kursisterne og veksler mellem tekst, video og quizzer, så folk holdes fast.”

Målet er, at folk verden over både forstår teknologierne bag solceller, og hvorfor solceller er så vigtig en del af et fossilfrit samfund baseret på bæredygtige energiteknologier.

Selve kurset kræver to-tre timers video, læsning og deltagelse i online quizzer om ugen i fem uger.

”Og så kan folk fortsætte på vores andet Coursera-kursus, hvis de gribes af solcelleteknologien og ønsker at gå videre med det på et dybere niveau”, siger solcelleforsker og underviser Morten Vesterager Madsen.

Det nye onlinekursus ’Introduction to solar cells’ gik i luften den 4. august, og der er løbende tilmelding.

Læs mere om eller tilmeld dig til det nye onlinekursus ’Introduction to solar cells’ her

Coursera

Coursera udbyder gratis online kurser på universitetsniveau via internettet og er verdens største udbyder af såkaldte Massive Open Online Courses (MOOCs). Dets platform havde i februar 2017 omkring 24 mio. registrerede brugere, og der er pt. over 2000 kurser udbudt, heraf ni med DTU som bidragyder. Udover kurser på engelsk udbyder Coursera i øjeblikket kurser på; spansk, fransk, kinesisk og italiensk.