(Foto: Matteo Fumagalli)

Droner kommer til at udføre stadig flere farlige opgaver

mandag 21 okt 19

Kontakt

Matteo Fumagalli
Lektor
DTU Elektro
93 56 22 36

High Tech Summit

I år har DTU High Tech Summit særligt fokus på, hvordan digitaliseringen og nye teknologier kan bidrage til at løse klima- og miljøproblemer. 

Konferencens temaer er:

  • Big Data & Artificial Intelligence
  • Industry 4.0 & Robotics
  • Internet of Things
  • Business Inside Technology
  • Sustainable Energy, Environment & Climate
  • Startup & Entrepreneurship
  • For the Global Goals

Konferencen foregår primært på engelsk. Deltagelse er gratis, men kræver tilmelding.

Se programmet, og tilmeld 

Forskere på DTU er langt i arbejdet med at gøre droner i stand til at gennemføre små opgaver med en monteret robotarm. De nyeste resultater bliver præsenteret på High Tech Summit den 30. og 31. oktober.

I dag anvendes droner primært til at overflyve områder, der skal fotograferes eller overvåges. I fremtiden vil vi også se droner, der er udstyret med en robotarm, og som derfor er i stand til at sidde fast på en overflade, gennemføre målinger og på et tidspunkt måske også selv udføre mindre reparationer. 

”Vi har allerede gennem et stykke tid fløjet med droner, der har fået monteret en robotarm. Det er dog indtil videre kun sket i laboratoriet, hvor vi har kontrol over omgivelserne. Det næste skridt bliver at få dronerne ud og flyve i virkeligheden, så de på sigt kan anvendes til inspektion af eksempelvis broer, vindmøller eller skibstanke,” fortæller Matteo Fumagalli, der er lektor på DTU Elektro.

Endnu en del forhindringer
Matteo Fumagalli og hans forskergruppe arbejder med udvikling af droner, der kan mere end blot flyve. Han er dog den første til at indrømme, at selvom det er genialt at udstyre dronen med en robotarm, så er der mange ting, der skal fungere, før missionen kan lykkes.

”Den største udfordring er at forhindre, at dronen styrter, hvis en af dens vinger f.eks. rammer den overflade, som robotarmen skal sidde fast på. Dernæst skal vi arbejde med at give dronen kraft nok, så den kan operere udendørs med en robotarm, hvor der både er vindstød og andre mulige forhindringer,” siger Matteo Fumagalli.

Et af de projekter, som forskerne er involveret i, handler om at anvende droner til inspektion af lasttanke i skibe. Her skal robotarmen hjælpe med at udføre en ultralydskanning af væggene, der først skal påføres en gel og derefter tjekkes med måleudstyret i robotarmen. I et andet projekt, der foregår i samarbejde med Teknologisk Institut, skal robotarmen fastgøre en række sensorer på en konstruktion. Det bliver et proof of concept af potentialerne i teknologien. 

Store perspektiver i fremtiden
Matteo Fumagalli vil præsentere sine nyeste forskningsresultater på  High Tech Summit på DTU 30. og 31. oktober. 

”Jeg håber at møde virksomheder, myndigheder og andre forskere, der har lyst til at arbejde sammen om udviklingen af droneteknologien. Vi får inden længe en ny testfacilitet for droner her på DTU, ASTA (Autonomous Systems Test Arena), hvor der bliver gode muligheder for at afprøve de nye teknologier. Det gælder både for droner, kørende robotter og undervandssystemer. Den facilitet vil jeg også gerne invitere andre til at anvende,” siger Matteo Fumagalli.

Matteo Fumagalli er sikker på, at droner i fremtiden særligt vil kunne anvendes i forbindelse med de ofte risikable operationer, som vedligehold af eksempelvis vindmøller kræver. I dag sker det ved hjælp af en reparatør, der hejses ned fra toppen. Forhåbentlig kan han inden længe erstattes af en drone med en robotarm, der både kan se, hvor reparation er nødvendig, og efterfølgende gennemføre denne.

Matteo Fumagalli taler på High Tech Summit torsdag den 31. oktober kl. 14 i en session med titlen 'Robotics - Mobile Robots'. 

Deltagelse i High Tech Summit er gratis, men kræver tilmelding

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere