Foto Mikal Schlosser

Tag på studieophold i udlandet med god samvittighed

mandag 20 jan 20

Philip John Binning
Senior Vice President, Dean of Graduate Studies and International Affairs
Afdelingen for Uddannelse og Studerende
Det er til gavn for samfundet, at ingeniører har globalt udsyn. Derfor må studerende også rejse ud, selv om det koster CO2.

Kommentar af Philip Binning, dekan for kandidat- og ph.d.-uddannelserne

I øjeblikket tales der meget om flyskam. Fly er en af de store kilder til udledning af drivhusgasser og står for op til fem procent af den globale opvarmning. Med så store udledninger kan man som klimabevidst studerende med god grund spørge sig selv: Kan jeg stadig tage på udlandsophold i forbindelse med mine studier?

Ja, det mener jeg godt, man kan - selv om jeg anerkender, at der er et dilemma. Som klimabevidst universitet er vores holdning imidlertid klar: Vi støtter de studerende i at tage en del af deres uddannelse i udlandet, selv om flyrejserne har en negativ indvirkning på klimaet. Det skyldes to ting.

For det første ønsker DTU at uddanne internationale ingeniører. Efter et ophold i udlandet kommer de studerende hjem med værdifulde erfaringer og kompetencer, som er relevante for deres studier, deres fremtidige arbejdsliv som ’globale ingeniører’ og for det danske samfund.

For det andet ønsker vi at uddanne ingeniører i verdensklasse. Det får vi ikke, hvis de studerende kun orienterer sig mod den forskning, vi udfører herhjemme. Derfor er det vigtigt, at de oplever de bedste fagmiljøer i verden, at de får internationalt udsyn og tager deres viden med hjem.

Spørger man de studerende, hvad de får ud af et udlandsophold, vurderer 83 procent, at det har påvirket deres faglige udvikling i nogen eller høj grad. 98 procent af alle dimittender har haft personlig værdi af at være på udveksling. De studerende peger bl.a. på, at de har fået nye perspektiver på samfundet, en forståelse af udenlandske markeder, et internationalt netværk og nye faglige tilgange til at løse problemstillinger. De nævner også, at opholdet har givet dem øget selvtillid, gode sociale evner og mod på store udfordringer.

Så hvad skal vores studerende gøre? De skal tage på deres drømmeudvekslingsophold med god samvittighed. Der er forskel på at tage en uges ferie i Thailand og rejse ud for at studere et halvt år i Singapore. Hvis man ikke har lyst til at rejse så langt væk, kan man vælge et universitet, som man kan nå med tog. Det kan f.eks. være et af universiteterne i EuroTech- eller NordicFiveTech-alliancerne. Faktisk er de universiteter allerede i dag nogle af vores mest populære udvekslingspartnere.

Ligegyldigt hvilket universitet man vælger, vil det være berigende. For den studerende, som rejser ud, for DTU og for samfundet.