3D-betonprint

En vej til bæredygtigt betonbyggeri.

Billede af hus printet med 3D-beton. DYNAMO nr. 65
Billede af hus printet med 3D-beton. DYNAMO nr. 65

I midten af sidste årti var 3D-betonprint på toppen af sin hypekurve. Interessen var rødglødende, og fra udlandet forlød det, at printede huse skød op i øst og vest. Selvom teknologien ikke længere får så meget omtale, så printes der fortsat. Tilgangen til 3D-betonprint er dog stadig baseret på trial and error, dvs. man forsøger sig frem for at få det til at lykkes.

Det kræver både udvikling og mere viden at rykke 3D-betonprint- teknologien fra at være en eksperimentel til en pålidelig metode i byggeriet.

3D-betonprint er, ligesom øvrige 3D-printteknologier, en additiv fremstillingsteknologi. Dvs. at man opbygger en konstruktion lag på lag. Typisk bruger man væsentligt mindre materiale ved at 3D-printe end ved at benytte de konventionelle fremstillingsmetoder.

Et lavere materialeforbrug er særligt interessant for betonbyggeri grundet betons tunge CO2-aftryk. Med 3D-betonprint kan betonbyggeriets CO2-udslip mindskes.

På DTU er forskere med til at udvikle næste generation af 3D-betonprint, og de afsøger også helt nye opskrifter på beton, så materialets CO2-aftryk reduceres så meget som muligt.

En hypet teknologi er ved at modnes.