Kvanteteknologi

"Det er mere et maraton end et 100 meter-løb"

Større virksomheder og offentlige myndigheder bør forberede sig på at kunne integrere kvanteteknologi i deres eksisterende systemer. Det er budskabet fra en topekspert i kvanteteknologi. Men hvordan bliver man så quantum-ready? Det er mere ligetil, end du tror.

Portrait of a man
Ekspert i kvanteteknologi og rådgiver for blandt andre den franske regering Olivier Ezratty råder europæiske myndigheder til at investere i forskning og startups indenfor kvanteteknologi, så der er plads til at fejle. For fejl, det vil der opstå.

Hvad er kvanteteknologi?

Kvanteteknologi er et område i stærk vækst. Forskerne på DTU arbejder særligt med tre teknologiområder. Det er kvantekommunikation og datasikkerhed, ultrafølsomme kvantesensorer og udvikling af kvantecomputere. Det sker både med grundforskning og udvikling af teknologier, så de kan anvendes af virksomheder og myndigheder, der i stigende omfang har interesse for området.

Læs mere på temasiden om kvanteteknologi


Quantum-ready?


Hvem skal være klar til kvanteteknologi?
 "Store virksomheder, der arbejder med komplekse optimeringsproblemer, bør lære at bruge kvantecomputere."

Hvad skal man gøre for at blive quantum-ready?
"Du skal oprette en IT-organisation, der er klar til at integrere kvanteteknologier i din virksomhed. Organisationen skal fungere som bindeled for it-medarbejdere på den ene side og medarbejdere, der forstår kvantefysik på den anden."

Hvordan opretter man en IT-organisation, der kan det?
"Opret en arbejdsgruppe med et par ingeniører og softwareudviklere, som fokuserer på kvanteteknologi, der hvor forretningsbehov kan opstå."

Hvad hvis vi ikke kan tiltrække kvantespecialister?
"Når kvanteteknologier bliver succesfulde, vil markedet vokse, og flere mennesker vil specialisere sig i kvanteteknologier. Hvor der er efterspørgsel, er der udbud. Måske vil der være en ubalance i begyndelsen, men normalt balancerer det ret hurtigt."

Hvilke trusler forventes kvantecomputere at udgøre?
"Kvantecomputeren forventes at kunne bryde sikkerheden på internettet. Det er ikke aktuelt nu – og bliver det nok ikke før om længe. Alligevel skal du forstå truslen mod virksomhedens sikkerhed, og du skal holde dig orienteret om nye startups med fokus på sikkerhed, der kan være af interesse for dig. Der er der, du skal investere."

Hvad er ulemperne?
"Lige nu er kvantecomputeren stadig en drøm. Lad os sige, at teknologien bag kvantecomputeren aldrig bliver bedre end de klassiske computere, så vil alene det ekstra fokus forbedre virksomhedens eksisterende systemer. Der sker en slags tværfaglig krydsbestøvning inden for virksomheden. Så selv hvis et projekt mislykkes, er det en god investering."

Hvad er fordelene?
"I kvantefysik skal du være fleksibel. Kvantefysik og kvanteteknologier tiltrækker nogle af de mest brillante og forskelligartede mennesker inden for videnskab. En investering i at være quantum-ready vil tiltrække talent. Det er nysgerrige mennesker med mange forskellige færdigheder."