Nyheder

VÆLG INTERVAL
RSS
2019
08 MAR

Spildevand afslører antibiotikaresistens i hele verden

Spildevand kan afsløre, hvor mange antibiotikaresistente bakterier raske befolkninger bærer rundt på, viser et internationalt studie ledet af DTU.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
05 FEB

Korn og kerner er godt for helbredet

Stort, årelangt forskningssamarbejde har dokumenteret, at fuldkorn i kosten er med til at holde type 2 diabetes og hjerte-karsygdomme fra døren.

Bakterier og mikroorganismer Ernæring og kostvaner Sundhed og sygdomme
10 JAN

Dansk model for antibiotikaovervågning inspirerer i Asien

Asiatiske myndigheder har i bestræbelserne på at overvåge og kontrollere mennesker og dyrs antibiotikaforbrug hentet erfaringer fra danske eksperter på DTU.

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
2018
23 OKT

Mere antibiotikaresistens i svin end i kyllinger i Europa

DTU har i det hidtil største metagenomstudie af landbrugsdyr fundet mere antibiotikaresistens i svin end kyllinger, men flere forskellige resistensgener blandt kyllingerne...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer
12 OKT

Robot sporer eDNA fra fisk på havets bund

Forskere fra DTU Aqua afprøver lige nu verdens første undervands-DNA-laboratorium. Det tjekker dagligt vandet for DNA-spor fra fire fiskearter.

Fiskeri og fiskebestande Gener og genomer
25 JUL

Hjemmelavet gelérand skyld i botulismeudbrud

Det var en hjemmelavet gelérand, der i juni 2018 gav ni personer den alvorlige sygdom botulisme, viser undersøgelser foretaget af Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
01 JUN

DTU indgår aftale om strategisk partnerskab med Arla

DTU og Arla indgår samarbejdsaftale om forskning, uddannelse og innovation.

Bioteknologi og biokemi Fødevarer, fisk og landbrug Informationsteknologi
03 MAJ

Topmøde om de digitale teknologiers potentiale

DTU's High Tech Summit 2018 bliver mødt med stor interesse fra erhvervslivet som allerede har købt eller reserveret 60 ud af 70 stande.

Informationsteknologi Bioteknologi og biokemi Medicin og medicoteknik Fødevarer, fisk og landbrug
14 MAR

Onlinekursus fra DTU blandt verdens bedste

Et gratis onlinekursus fra DTU Fødevareinstituttet om helgenomsekventering er udnævnt som et af de 20 bedste nye MOOC e-læringskurser i verden for 2017.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevaresikkerhed
07 FEB

Fremtidens alkohol kan laves af overskudsmælkesukker

Ny teknologi fra DTU kan omdanne mælkesukkeret i mejerispildprodukter til alkohol. Den nystiftede virksomhed bag teknologien har fået startkapital fra CAPNOVA.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevareteknologi Bakterier og mikroorganismer
2017
21 NOV

Pris for kamp mod globale fødevareudfordringer

Mandag den 20. november modtog Frank Møller Aarestrup Nils Foss Excellence prisen 2017 for sin banebrydende forskning indenfor antibiotikaresistens – forskning der har...

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Photo: Bax Lindhardt
02 NOV

H.K.H. Kronprinsen indvier nyt bygningskompleks

DTU’s nye bygningskompleks, der  samler en stor del af universitetets forskningsmiljø inden for life science og bioengineering, blev fejret med Per Vers-rap, lysshow...

Bioteknologi og biokemi Fødevarer, fisk og landbrug
Foto: Hampus Berndtson
23 OKT

H.K.H. Kronprinsen indvier DTU’s nye ’kronjuvel’

Med et nyt bygningskompleks på Lyngby Campus etablerer DTU et centrum for ingeniørvidenskabelig forskning, uddannelse, innovation og rådgivning baseret på life science...

Bioteknologi og biokemi Fødevarer, fisk og landbrug
05 OKT

Endnu engang fald i antibiotikaforbrug til dyr

Det samlede forbrug af antibiotika til dyr er faldet for tredje år i træk. Det viser den årlige DANMAP-overvågning for 2016, som Statens Serum Institut, DTU Veterinærinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Gener og genomer
02 AUG

Lær om helgenomsekventering – helt gratis

Med bare nogle få klik med musen kan studerende i hele verden få adgang til et gratis onlinekursus om helgenomsekventering – en metode som hurtigt og relativt billigt...

Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug
16 JUN

Universitetsforskning øger life science-sektorens konkurrenceevne

Danske life science-virksomheder oplever, at deres samarbejde med danske universiteter øger konkurrenceevnen, viser en ny analyse.

Bioteknologi og biokemi Fødevarer, fisk og landbrug Kemi Medicin og medicoteknik
12 APR

Slut med propsmag i vinen

Vinproducenter kan spare milliarder ved at forbedre indeklimaet i vinkældre, viser resultaterne af et internationalt forskningsprojekt.

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Indeklima
21 MAR

Salmonella i svinekød kan opdages på den halve tid

En ny metode udviklet på DTU Fødevareinstituttet halverer den tid, det tager slagterier at teste for sygdomsfremkaldende salmonellabakterier i svinekød. Testen kan spare...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
23 FEB

Kroppen optager ikke genetisk materiale fra vores mad

Et studie fra DTU Fødevareinstituttet finder ikke belæg for, at genetisk materiale fra vores mad bliver optaget i kroppen og derved får mulighed for f.eks. at ændre kroppens...

Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug
2016
29 AUG

30 nye bachelorer inden for life science på DTU

Allerede første gang uddannelsen til bachelor i Kvantitativ Biologi og Sygdomsmodellering er udbudt, er der rift om pladserne. Den 31. august kan DTU Veterinærinstituttet...

Matematik Fødevarer, fisk og landbrug Bioteknologi og biokemi
29 AUG

Datacenter for forskning i verdensklasse er åbnet

Et nyt data management og software center i tilknytning til European Spallation Source (ESS) er åbnet i København, og vil være med til at fastholde Danmark som et land...

Materialer Energi Fødevarer, fisk og landbrug Bioteknologi og biokemi Informationsteknologi Medicin og medicoteknik
25 AUG

Kortlægning af fødevarers DNA kan afsløre fup

En kortlægning af DNA’et i en fødevare vil i fremtiden kunne bruges til at undersøge, om produktet indeholder de ingredienser, varedeklarationen lover. Udstyret til at...

Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
23 AUG

WHO anerkender DTU Fødevareinstituttets helgenomforskning

DTU Fødevareinstituttet er udnævnt som Verdenssundhedsorganisationens, WHO’s, første samarbejdscenter for genomics. Derved anerkender WHO instituttets pionerarbejde indenfor...

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
18 AUG

Ny europæisk antibiotikaanbefaling med dansk fingeraftryk

Dansk input har bidraget til en anbefaling om, at landbruget i EU skal mere end halvere brugen af antibiotikapræparater indeholdende colistin, som er den sidste mulighed...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Produktionsdyr
11 AUG

Bedre data om forekomsten af resistente bakterier i Europa

De nationale referencelaboratorier i EU’s medlemslande har forbedret deres evne til at bestemme forekomsten af resistens i forskellige bakteriearter. Det har DTU Fødevareinstituttet...

Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed
12 JUL

Ny metode afslører hvor virus gemmer sig

En metode, der kan afsløre forskellige sygdomsfremkaldende virus på overflader som bordplader og inventar, er udviklet i et projekt i DTU Fødevareinstituttet. Metoden...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
16 JUN

Undervisning om antibiotikaresistens i globalt klasseværelse

Studerende fra hele verden kan nu på et gratis online kursus lære, hvordan bakterier udvikler resistens overfor antibiotika, og hvordan de mest gængse metoder til at teste...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
07 JUN

Solide data er vigtigt våben i kampen mod antibiotikaresistens

Solide data om både antibiotikaforbrug og -resistens er et afgørende våben i kampen mod resistente bakterier. I Danmark har den erkendelse allerede for 20 år ført til...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion Bakterier og mikroorganismer
18 MAJ

Fransk krølsalat smittede 400 danskere med roskildesyge

Det var fransk krølsalat, som i starten af april gav mere end 400 danskere roskildesyge. Efterforskningen af sygdomsudbruddet er sket i regi af Den Centrale Udbrudsgruppe...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Foto: Flemming Henriksen, Naturstyrelsen.
27 APR

Finhvalen fra Blokhus Strand var smittet med sjælden virus

Finhvalen der strandede på Blokhus Strand nær Løkken i Nordjylland i februar var inficeret med morbillivirus. Det er første gang siden 2002 at morbillivirus er påvist...

Vira Husdyrsygdomme
29 MAR

Viden om bakteriers oprindelse og spredning kan forebygge sygdomme

Salmonella Typhimurium DT104 er en aggressiv type bakterie, der er særlig problematisk, fordi den har udviklet resistens overfor en række antibiotika og haft evne til...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
16 MAR

Spildevand skal bruges til at forebygge infektionssygdomme

Spildevandsprøver fra hele verden strømmer ind på DTU Fødevareinstituttet for at afsløre, hvor mange sygdomsfremkaldende mikroorganismer og antibiotikaresistente bakterier...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
Foto: Thorkild Amdi Christensen
08 MAR

Danica investerer millioner i DTU-spin out

Virksomheden Glycom A/S med hovedkvarter hos Scion DTU i Lyngby og afdelinger i Ungarn og USA har fundet nøglen til at fremstille en række sukkerforbindelser, som findes...

Bakterier og mikroorganismer Sundhedsfremmende stoffer Fødevareteknologi
11 FEB

Overgangskost bestemmer småbørns tarmbakterier

Det er overgangen til at spise familiens mad og ikke moderens vægt, som har størst betydning for sammensætningen af tarmbakterier hos børn i ni-måneders alderen. Det viser...

Bakterier og mikroorganismer Ernæring og kostvaner
18 JAN

Globale tal for sygdomsbyrden fra fødevarer

Hvert år bliver hver tiende verdensborger syg af den mad, de spiser, og 420.000 dør som følge heraf. Det viser en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, som...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
2015
16 DEC

Kvantitativ Biologi og Sygdomsmodellering - ny uddannelse på DTU

Når studenterne til foråret skal vælge uddannelse, kan de vælge en helt ny uddannelse på DTU. Uddannelsen hedder  Kvantitativ Biologi og Sygdomsmodellering og uddanner...

Matematik Fødevarer, fisk og landbrug Bioteknologi og biokemi Produktionsdyr
03 DEC

Ny teknologi sporer hurtigt nyt resistensgen

Et nyt resistensgen er fundet i colibakterier blandt grise, kyllingekød og mennesker i Kina.  Bakterier med samme resistensgen er nu også fundet i Danmark, viser en ny...

Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Dataanalyse Bakterier og mikroorganismer
27 NOV

Han spiller på den store bane

Danmark er en del af verden på godt og ondt, så vi er nødt til at tænke globalt, mener professor Frank Aarestrup. Og det lever han i den grad selv op til.  

Fødevarer, fisk og landbrug Gener og genomer Bakterier og mikroorganismer
23 NOV

Virksomheder får nyt værktøj til at tjekke skadelig kemi

Ny database rummer mere end 600.000 stoffer og giver danske virksomheder en unik mulighed for hurtigt at få overblik over skadelige virkninger ved nye stoffer, de overvejer...

Biologiske systemer Fødevaresikkerhed Computerberegning
20 NOV

Legater til forskning i D-vitaminmangel, bakterie-DNA og nano-guld

Tre forskere på DTU får legater til at indkøbe nye instrumenter og maskiner, som kan løfte deres forskning. Legaterne er uddelt af Direktør dr. Techn. A.N. Neergaards og...

Bakterier og mikroorganismer Kemi Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
12 NOV

Genernes komplicerede samspil med kost og livsstil i udviklingen af kræft

Både menneskers genetiske sammensætning og deres kost og livsstil har indflydelse på risikoen for at udvikle kræft. Et ph.d.-studie fra DTU Fødevareinstituttet har undersøgt...

Ernæring og kostvaner Biologiske systemer
20 OKT

Betydeligt færre ESBL-bakterier i kyllingekød

Betydeligt færre resistente ESBL-bakterier er fundet i dansk og importeret kyllingekød i 2014 sammenlignet med året før. Det er andet år i træk, at der er registreret...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
09 OKT

Nyt anlæg på DTU Kemiteknik skal sikre miljøvenligt dyrefoder

Et nyt fermenteringsanlæg, skal på baggrund af teknologi fra virksomheden UniBio A/S sikre, at forbrugerne i fremtiden kan sætte kød med et lavere CO2-aftryk på spisebordet...

Bioteknologi og biokemi Energi Fødevarer, fisk og landbrug Kemi Matematik Produktion og ledelse
08 OKT

Fald i antibiotikaforbruget til dyr

Antibiotikaforbruget til dyr er faldet i 2014 især på grund af et mindre forbrug til svin. Kritisk vigtige antibiotika, der bliver brugt til at behandle mennesker, bruges...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
06 OKT

Flere multiresistente bakterier på danske hospitaler

Der var i 2014 en stor stigning i antallet af patienter, som fik infektioner med multiresistente bakterier som VRE og CPE på de danske hospitaler. Det viser årets DANMAP...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
Foto Per E. Knudsen og Vivian Kjelland
04 SEP

Landkort skal bremse sygdomme fra flåter

Antallet af flåtbårne infektioner, som for eksempel borrelia og centraleuropæisk hjernebetændelse, skal bremses. Nyt projekt skal blandt andet på baggrund af satellitdata...

Husdyrsygdomme Bakterier og mikroorganismer Vira
24 AUG

Flest salmonellainfektioner kommer fortsat fra udlandsrejser

Næsten hver anden registrerede salmonellainfektion har danskerne taget med hjem fra udlandet i 2014. Rejser er dermed fortsat den største kilde til sygdom med salmonella...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
30 JUL

Fire personer syge af listeria fra fiskeproducent

Fire personer er konstateret syge med en type listeria, som er fundet på fiskevirksomheden Hjerting Laks.  Koordineringen af udbruddet er sket i regi af Den Centrale Udbrudsgruppe...

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed
28 JUN

Computere forudsiger kemikaliers effekter på menneskers sundhed

Computer modeller kan gruppere kemikalier ud fra den sundhedsmæssige effekt, de har og kan bidrage til at beregne og forudsige cocktaileffekter på menneskers sundhed...

Fødevaresikkerhed Biologiske systemer Computerberegning Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
12 MAJ

Dansk inspiration til global kamp mod antibiotikaresistens

Det er muligt at nedbringe antibiotikaforbruget betydeligt i fødevareproduktion uden at gå på kompromis med hverken dyrevelfærd eller produktionen. Det viser de danske...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer
10 MAR

Lav antibiotikaresistens i Danmark

Danmark klarer sig generelt godt i EU, hvad angår forekomsten af antibiotikaresistente bakterier i mennesker, kød og dyr. Danmark har et relativt lavt niveau af resistens...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer
18 FEB

Flere syge af listeriabakterier i Europa

Antallet af mennesker, der bliver syge af listeriabakterier i Europa, er steget for femte år i træk, mens sygdomstilfælde forårsaget af campylobacterbakterier er stagneret...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
02 FEB

Rangordning af sygdomsrisiko fra mikroorganismer i frugt og grønt

Risikoen for at få en fødevarebåren infektion fra frisk frugt og grønt er højest ved indtag af bær, salat, spirer, tomat og melon. Det viser en risikorangering af sygdomsfremkaldende...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
19 JAN

Danmark i spidsen for global bekæmpelse af infektionssygdomme

Et stort EU-projekt med 28 europæiske partnere skal gøre det hurtigere på globalt plan at opdage og reagere på sygdomsudbrud blandt mennesker og dyr ved brug af ny genomteknologi...

Gener og genomer Bioteknologi og biokemi Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
13 JAN

Den bedste måde at bestemme salmonellatype med helgenomsekventering

Der findes adskillige metoder til at analysere data fra helgenomsekventering, men der er ikke udpeget én bestemt, som kan bruges universelt til at bestemme salmonellabakteriers...

Gener og genomer Bioteknologi og biokemi Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Computerberegning
2014
15 DEC

Europæisk overvågningscenter for alvorlig svinesygdom etableres i Danmark

DTU Veterinærinstituttet er med i et nyt stort EU-projekt og skal være europæisk overvågningscenter for PRRS, som har store omkostninger for både økonomi og velfærd hos...

Vira Gener og genomer Fødevareproduktion Husdyrsygdomme Produktionsdyr Sundhed og sygdomme
05 DEC

Udsigt til mere bæredygtig griseproduktion

Virksomheden Vitalys fremstiller stoffet lysin, som tilsættes grisefoder. Tilsætningen gavner miljøet, fordi lysin mindsker behovet for at give dyrene sojaprotein. Og takket...

Bakterier og mikroorganismer Biologiske systemer Celler Syntetisk biologi Produktionsdyr Fødevareproduktion
18 NOV

DTU Veterinærinstituttet leder indsats mod MRSA

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har bevilliget 35 mio. kr. til et projekt, der skal øge vores viden om smittespredning af resistente bakterier som MRSA...

Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr Sundhed og sygdomme
12 NOV

Den reelle sygdomsbyrde ved fødevarebårne infektioner

Campylobacter er den fødevarebårne bakterie, der bidrager mest til sygdomsbyrden i Danmark. Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, som for første gang...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Sundhed og sygdomme Matematisk modellering
12 NOV

Forsvundet mund- og klovesygevirus fundet i Uganda

DTU Veterinærinstituttet har i samarbejde med forskere fra Uganda genfundet en sjælden serotype af mund- og klovesygevirus. Fundet understreger behovet for global overvågning...

Vira Husdyrsygdomme Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr
30 OKT

Mund- og klovesyge vil koste Danmark 7,2 milliarder kroner

Hvis der kommer et udbrud af mund- og klovesyge i Danmark, vil de økonomiske konsekvenser være endnu større end tidligere forudsagt. Det viser nye beregninger fra DTU...

Vira Fødevaresikkerhed Husdyrsygdomme Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr
21 OKT

Ph.d. leverer gode nyheder om influenzas smitsomhed

Kristina Fobians forskning ved DTU Veterinærinstituttet viser, at de kendte svineinfluenzavirus har ændret sig meget lidt de seneste 10 år. Der er dog blevet dannet nye...

Vira Husdyrsygdomme Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
19 OKT

Nilfeber-myg flytter ind i dansk villakvarter

Myggen Culex modestus , der kan sprede sygdommen West Nile virus  fra fugle til mennesker, er for første gang fundet i Danmark. DTU Veterinærinstituttet har fundet nilfeber...

Vira Fødevaresikkerhed Husdyrsygdomme Sundhed og sygdomme
09 OKT

Ny stigning i antibiotikaforbruget til dyr

Antibiotikaforbruget til dyr fortsatte med at stige i 2013 – især på grund af et større forbrug til svin. Dog er forbruget til svin 12 % lavere end i 2009. Kritisk vigtige...

Fødevaresikkerhed Produktionsdyr Fødevarer, fisk og landbrug Bioteknologi og biokemi
03 OKT

DTU Veterinærinstituttet skal udvikle computermodel til bekæmpelse af yverbetændelse

Mælkeafgiftsfonden har bevilliget 12,7 millioner kroner til et forskningsprojekt, der skal sikre en mere effektiv kontrol af smitsom yverbetændelse og dermed bidrage til...

Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Husdyrsygdomme Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr
30 SEP

Færre resistente bakterier i dansk kyllingekød

Betydeligt færre resistente ESBL-bakterier er fundet i dansk kyllingekød i 2013 sammenlignet med året før. Derimod er forekomsten af ESBL-bakterier i importeret kyllingekød...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr
15 AUG

Fødevaresikkerheden i Danmark er generelt meget høj

Lande med et effektivt overvågningssystem har helt naturligt større sandsynlighed for at påvise flere tilfælde af sygdom. Det er derfor ikke muligt at sammenligne forekomsten...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer
12 AUG

Fiskefoder med antistoffer skal erstatte antibiotika

Et nyt forskningsprojekt ledet af DTU Veterinærinstituttet vil erstatte antibiotikabehandling af fiskeyngel med foder, der indeholder naturlige antistoffer mod sygdomsfremkaldende...

Bakterier og mikroorganismer Hav- og dambrug Fødevaresikkerhed Fisk og skaldyr Fødevareproduktion
05 AUG

Nye metoder til at identificere MRSA-bakterier i grise

Det er vigtigt at holde antallet af MRSA-infektioner på et lavt niveau. I et ph.d.-projekt på DTU Fødevareinstituttet er de nyeste teknologier indenfor hel-genom-sekventering...

Fødevaresikkerhed Produktionsdyr Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug
30 JUL

Danmark går foran i kampen mod antibiotikaresistens

Danmark har vist, at det er muligt at tackle problemet med antibiotikaresistens på en måde, så landbruget kan producere kød effektivt, samtidig med at antibiotika fortsat...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevareproduktion Fødevarer, fisk og landbrug
24 JUL

Nye metoder til at påvise salmonella i svinekødsproduktionen

Fødevarebårne infektioner er et stigende problem for folkesundheden. Et Ph.d.-projekt i DTU Fødevareinstituttet har undersøgt nye metoder til at karakterisere og påvise...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion Bakterier og mikroorganismer
07 JUL

Grise, dræberceller og selvlysende vævstypemolekyler skal føre til effektive cancervacciner

Det Frie Forskningsråd har bevilliget 5,7 mio. kr. til et nyt projekt ledet af DTU Veterinærinstituttet. Målet er at bruge grise til at udvikle vacciner, der får immunforsvaret...

Fødevaresikkerhed Bioteknologi og biokemi
13 JUN

Flere ESBL-bakterier på gårde med højt antibiotikaforbrug

Der er sammenhæng mellem tidligere forbrug af antibiotika af typen cefalosporiner og mængden af ESBL-bakterier hos svin. Samtidig er der øget forekomst af ESBL-producerende...

Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr Sundhed og sygdomme
15 MAJ

Hvordan gøres økologiske ørreder mere robuste?

Et nyt projekt med DTU Aqua og DTU Veterinærinstituttet skal belyse, hvordan ørredyngel kan gøres mere robust overfor sygdomme. Projektet vil forbedre ynglens sundhed...

Havforskning Bakterier og mikroorganismer Hav- og dambrug Fisk og skaldyr
29 APR

Miljøvenligt brændstof fra spildprodukter i fødevareproduktionen

Oliebaserede brændstoffer og kemikalier bidrager til produktion af drivhusgasser og er en begrænset resurse. Et ph.d.-projekt i DTU Fødevareinstituttet har undersøgt metoder...

Bioteknologi og biokemi Bioenergi Biologiske systemer Energi Klimaændringer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi Enzymer og proteiner CO2-udskillelse og CO2-lagring
09 APR

Bedre metoder til helhedsvurdering af fødevarer

Kvantitative metoder til vurdering af fødevarer og estimering af sygdomsbyrde er væsentlige for at forstå den samlede effekt af skadelige og gavnlige stoffer i fødevarer...

Bakterier og mikroorganismer Ernæring og kostvaner Fødevarekvalitet Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion Sundhedsfremmende stoffer Bioteknologi og biokemi
09 APR

Antibiotikabehandling øger risiko for infektion med resistente bakterier

Mennesker, der er blevet behandlet med antibiotika, har en øget risiko for efterfølgende at blive smittet med antibiotikaresistente salmonella og campylobacter. En tidligere...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
26 MAR

Dansk indsats mod antibiotikaresistens kortlagt

Danmarks systematiske og videnskabelige strategi for at bekæmpe antibiotikaresistens i fødevarer er blevet internationalt anerkendt, og Danmark anses i dag for at være...

Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion Fødevarer, fisk og landbrug Bioteknologi og biokemi
24 JAN

Ny model giver mere viden om fiskesygdom

En ny infektionsmodel udviklet ved DTU Veterinærinstituttet kan bruges til at øge vores viden om den vigtige sygdom yngeldødelighedssyndrom (YDS) i regnbueørreder. Samtidig...

Bakterier og mikroorganismer Hav- og dambrug Fisk og skaldyr Fødevaresikkerhed Produktionsdyr
23 JAN

Skyl salat og krydderurter for at reducere antallet af bakterier

Ved at skylle salat og krydderurter er det muligt at fjerne op til 80% af de bakterier, som ellers kan gøre forbrugerne syge, viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
09 JAN

Kartoffelfibre og bakterier skal stoppe diarré hos smågrise

Et nyt forskningsprojekt vil udnytte et kartoffel-restprodukt og gavnlige bakterier til at forebygge diarré hos smågrise. Projektet, der ledes af DTU Veterinærinstituttet...

Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Husdyrsygdomme Produktionsdyr Fødevarer, fisk og landbrug Sundhedsfremmende stoffer
06 JAN

Nyt projekt skal effektivisere sygdomsovervågningen

Der er brug for bedre og billigere overvågning af smitsomme husdyrsygdomme, så DTU Veterinærinstituttet er med i et nyt projekt, der skal effektivisere sygdomsovervågningen...

Husdyrsygdomme Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Vira
2013
17 DEC

Nyt forskningsprojekt skal udvikle vaccine mod svinevirus

DTU Veterinærinstituttet er med i et nyt forskningsprojekt, der skal udvikle en vaccine mod den problematiske svinesygdom PRRS. Projektet har netop fået en bevilling fra...

Vira Fødevaresikkerhed Husdyrsygdomme
09 DEC

Hjælp til analyse af kemiske stoffers skadelige virkninger i mennesket

Den nye biotekvirksomhed Saxocon tilbyder virksomheder at få direkte adgang til DTU Fødevareinstituttets forskeres højt kvalificerede viden om organiske stoffers potentielt...

Fødevarekvalitet Fødevaresikkerhed Fødevareteknologi Bioteknologi og biokemi Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug Computerberegning
05 DEC

Hurtigere diagnostik og behandling er mulig

Danske forskere fra DTU Fødevareinstituttet, DTU Systembiologi og Hvidovre Hospital har vist, hvordan man på under et døgn kan identificere og beskrive sygdomsfremkaldende...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
04 DEC

Ph.d.-projekt giver ny viden om virussets maskinrum

Med de nyeste virologiske metoder har en ph.d.-studerende fra DTU Veterinærinstituttet vist, hvilke byggesten, der er afgørende for klassisk svinepestvirus' evne til at...

Vira Husdyrsygdomme
29 NOV

Hvordan bekæmper vi bedst mund- og klovesyge?

Det bliver dyrt, hvis Danmark får et udbrud af mund- og klovesyge. Forskere fra DTU Veterinærinstituttet har regnet på konsekvenserne og udviklet et nyt beslutningsstøtteværktøj...

Vira Husdyrsygdomme Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr
15 NOV

EU erklærer Danmark fri for alvorlig fiskesygdom

Danmark er officielt blevet erklæret fri for Egtvedsyge af EU. Virussygdommen giver store tab i dambrugene, og det har krævet et omfattende samarbejde mellem erhverv...

Vira Hav- og dambrug Fisk og skaldyr Produktionsdyr
07 OKT

Stigning i resistente bakterier i kyllingekød

Siden 2011 er niveauet af resistente ESBL-bakterier i importeret kyllingekød steget, og især det udenlandske kyllingekød indeholder ofte ESBL-bakterier. Kyllingekød indeholder...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
30 SEP

Ny metode sætter fart på virusforskning i grise

En molekylær metode giver nu forskere mulighed for lettere at følge den genetiske udvikling af den frygtede og udbredte virus PRRS, der giver voldsom sygdom hos grise...

Vira Gener og genomer Biologiske systemer Husdyrsygdomme Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr
23 SEP

Hepatitis E kan findes i vandmiljøet og svinelevere

Et ph.d.-projekt ved DTU Veterinærinstituttet har undersøgt smittevejene for hepatitis E virus i Danmark. I projektet blev der bl.a. fundet hepatitis E i drænvand fra...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Husdyrsygdomme Sundhed og sygdomme Vira
18 SEP

Stadig flere danskere smittes med MRSA-bakterier

Stigningen i antallet af danskere smittet med MRSA-bakterier fortsatte i 2012, og det totale antal smittede er næsten fordoblet siden 2009. Langt de fleste bliver smittet...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
16 AUG

Utroligt få myg og mitter

Til glæde for både mennesker og dyr er der langt færre myg og mitter end normalt. Det viser DTU Veterinærinstituttets overvågning af myg i Danmark.

Vira Fødevaresikkerhed Husdyrsygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
14 AUG

MRSA-infektioner i mennesker kan stamme fra køer

En type MRSA-bakterier, der er udbredt i mennesker mange steder i verden, viser sig oprindeligt at komme fra køer. Ved at undersøge bakteriernes gener, har forskere fra...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Sundhed og sygdomme
01 AUG

Fiskelaboratoriernes vejleder og censor

DTU Veterinærinstituttet sikrer kvaliteten af de europæiske landes diagnostik og overvågning af alvorlige smitsomme fiskesygdomme – både via rådgivning og kontrol. Arbejdet...

Vira Hav- og dambrug Fisk og skaldyr Fødevareproduktion
18 JUL

DTU Veterinærinstituttet undersøger fortsat sundhed og sygdom hos vildt

DTU Veterinærinstituttet skal fortsat udføre faldvildtsundersøgelser og forskningsbaseret myndighedsbetjening inden for vildtsundhed. Det har Naturstyrelsen besluttet efter...

Bakterier og mikroorganismer Vira Husdyrsygdomme Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
04 JUL

Film om verdenskort over bakterier

Inden for 5-10 år vil det være muligt overalt i verden i løbet af få dage at analysere DNA fra bakterier og få vist resultater om art, type og antibiotikaresistens på...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
03 JUL

Hvordan fungerer mund- og klovesyges våben?

Et nyt forskningsprojekt ved DTU Veterinærinstituttet vil undersøge de våben, der bliver brugt i kampen mellem virus og immunforsvar. Målet er nye bedre midler mod den...

Husdyrsygdomme Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Vira
30 MAJ

Hurtigt fund af smittekilde ved sygdomsudbrud

Et nyt kit til hurtigere diagnostik kan forbedre mulighederne for hurtigt og effektivt at påvise og opklare fødevarebårne sygdomsudbrud som for eksempel salmonella. Forskningsprojekt...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi Fødevareproduktion Husdyrsygdomme
18 APR

Hurtigere diagnostik skal sikre europæerne rent drikkevand

Selv om de fleste europæiske lande har noget af det sikreste drikkevand i verden, er forurenet drikkevand stadig årsag til sygdomsudbrud. Et nyt europæisk projekt – Aquavalens...

Fødevaresikkerhed Bioteknologi og biokemi Fødevarer, fisk og landbrug Vandforsyning
Foto: Bjørn Lymann Jespersen
Hold dig opdateret med seneste nyt fra DTU. Dyk ned i aktuelle temaer, tag et kig i DTU’s magasiner, eller se en af vores videoer.

Nyhedsbrev fra DTU

Tilmeld dig DTU's nyhedsbrev, og få udvalgte nyheder tilsendt en til to gange om ugen.

DTU's nyhedsbrev