Nyheder

VÆLG INTERVAL
RSS
2016
09 NOV

Forskere og forretningsudviklere skaber innovation i fødevarevirksomheder

Fødevarevirksomheder i Region Sjælland kan i et nyt projekt få gratis ekspertbistand til at udvikle innovative fødevareprodukter og -teknologier. Projektet, som er finansieret...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi Fødevareproduktion
08 NOV

Nyt partnerskab vil fremme fødevaresikkerheden globalt

DTU Fødevareinstituttet er gået sammen med Lunds Universitet, Hong Kong Polytechnic University og University of Bologna i et partnerskab, der vil arbejde for at fremme...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
03 NOV

Diplomingeniøruddannelse i fødevaresikkerhed og -kvalitet

DTU’s diplomingeniøruddannelse indenfor fødevareområdet har skiftet navn til Diplomingeniøruddannelse i fødevaresikkerhed og -kvalitet for bedre at afspejle de kompetencer...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevarekvalitet Fødevaresikkerhed
18 OKT

Er det virkelig vanilje?

Om vanilje er dyrket i naturen eller er syntetisk fremstillet kan afsløres med en analysemetode udviklet på DTU Fødevareinstituttet, der kortlægger produktets kemiske...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi
17 OKT

Jordnøddeallergi skal behandles forskelligt

Allergikere, der ikke kan tåle jordnødder, reagerer på vidt forskellige måder. Derfor kan skræddersyet immunterapi blive fremtidens behandling.

Mikro- og nanoteknologi Ernæring og kostvaner
13 OKT

Canadisk topuniversitet og DTU skal arbejde tættere sammen

DTU har netop underskrevet en aftale med University of British Colombia i Canada om at udvide samarbejdet inden for forskning og uddannelse.

Fødevarer, fisk og landbrug
05 OKT

Ålen overrasker igen

Stort mærkningsforsøg udfordrer hæderkronet teori om, at ålen gyder i Sargassohavet i foråret umiddelbart efter, at de har forladt Europas kyster. Ålene vandrer for langsomt...

Fiskeri og fiskebestande Havforskning Økosystemer
30 SEP

Vilde kaniner ramt af RHDV type 2

Indtil videre har det kun været gisninger, men nu er det endeligt bekræftet: Såvel de tamme som de vilde kaniner på Bornholm og de vilde kaniner på Endelave er ramt af...

Husdyrsygdomme Produktionsdyr
30 SEP

Udbrud af afrikansk svinepest vil blive dyrt

Det kan komme til at koste cirka 2,5 mia. kr., hvis danske svin bliver smittet med afrikansk svinepest, viser simuleringer fra DTU Veterinærinstituttet.

Fødevarer, fisk og landbrug Husdyrsygdomme
28 SEP

Giv DTU Aqua et tip, hvis du ser tun i Danmark

Efter mange års fravær er den blåfinnede tun tilbage. DTU Aqua vil rigtig gerne høre om det, hvis man ser tun i dansk farvand

Fiskeri og fiskebestande Havforskning
20 SEP

Syge ørreder under lup i DTU’s fiskestald

500 regnbueørreder i DTU Veterinærinstituttets fiskestald skal de næste år gøre forskerne klogere på rødpletsygen, som koster dambrugerne dyrt.

Fødevarer, fisk og landbrug Fiskeri og fiskebestande Hav- og dambrug Husdyrsygdomme
14 SEP

Pris for at forudsige kemiske stoffers skadelige effekter uden forsøgsdyr

Computermodeller udviklet på DTU Fødevareinstituttet kan forudsige en lang række af de skadelige effekter, forskellige kemiske stoffer kan forårsage. Det har ført til...

Fødevarer, fisk og landbrug Matematisk modellering
07 SEP

Antioxidanter i blæretang kan give fødevarer bedre smag

Blæretang fra danske farvande indeholder antioxidanter, som effektivt kan forhindre at fedtstoffer i en række produkter bliver harske, hvilket kan give en ubehagelig smag...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi Sundhedsfremmende stoffer
05 SEP

Pesticidbelastningen stadig lavest i danske afgrøder

Dansk frugt og grønt er generelt mindre belastet med pesticidrester end tilsvarende importerede afgrøder på det danske marked. Det fremgår af en undersøgelse, DTU Fødevareinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed
02 SEP

Smitsom virus blandt tamkaniner

DTU Veterinærinstituttet har ved laboratorieundersøgelser konstateret, at der er udbrud af den smitsomme virusinfektion RHDV type 2 i tamkaniner på Bornholm.

Husdyrsygdomme Produktionsdyr
31 AUG

Plantebaserede kosttilskud spises som ’forsikring’

Blandt brugere af plantebaserede kosttilskud er troen på en påstået gavnlig effekt den overvejende motivation for at spise tilskuddene. Mange opfatter dem som en slags...

Ernæring og kostvaner
30 AUG

Bedre beskyttelse af forbrugere mod skadelige stoffer

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet skal prioritere de hormonforstyrrende stoffer, der udgør den største risiko for menneskers sundhed, videreudvikle en metode til at...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
29 AUG

30 nye bachelorer inden for life science på DTU

Allerede første gang uddannelsen til bachelor i Kvantitativ Biologi og Sygdomsmodellering er udbudt, er der rift om pladserne. Den 31. august kan DTU Veterinærinstituttet...

Matematik Fødevarer, fisk og landbrug Bioteknologi og biokemi
29 AUG

Datacenter for forskning i verdensklasse er åbnet

Et nyt data management og software center i tilknytning til European Spallation Source (ESS) er åbnet i København, og vil være med til at fastholde Danmark som et land...

Materialer Energi Fødevarer, fisk og landbrug Bioteknologi og biokemi Informationsteknologi Medicin og medicoteknik
25 AUG

Kortlægning af fødevarers DNA kan afsløre fup

En kortlægning af DNA’et i en fødevare vil i fremtiden kunne bruges til at undersøge, om produktet indeholder de ingredienser, varedeklarationen lover. Udstyret til at...

Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
23 AUG

WHO anerkender DTU Fødevareinstituttets helgenomforskning

DTU Fødevareinstituttet er udnævnt som Verdenssundhedsorganisationens, WHO’s, første samarbejdscenter for genomics. Derved anerkender WHO instituttets pionerarbejde indenfor...

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
18 AUG

Ny europæisk antibiotikaanbefaling med dansk fingeraftryk

Dansk input har bidraget til en anbefaling om, at landbruget i EU skal mere end halvere brugen af antibiotikapræparater indeholdende colistin, som er den sidste mulighed...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Produktionsdyr
11 AUG

Bedre data om forekomsten af resistente bakterier i Europa

De nationale referencelaboratorier i EU’s medlemslande har forbedret deres evne til at bestemme forekomsten af resistens i forskellige bakteriearter. Det har DTU Fødevareinstituttet...

Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed
20 JUL

Afrikansk kamelmælk bliver mere sikker med dansk viden

Dansk viden om mælkeproduktion og fødevaresikkerhed gør i et DANIDA-finansieret projekt afrikansk kamelmælk mere sikker at drikke og sikrer en bedre udnyttelse af mælken...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion
12 JUL

Ny metode afslører hvor virus gemmer sig

En metode, der kan afsløre forskellige sygdomsfremkaldende virus på overflader som bordplader og inventar, er udviklet i et projekt i DTU Fødevareinstituttet. Metoden...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
29 JUN

Stoffer i kød kan være kræftfremkaldende

Befolkningsundersøgelser peger på en mulig sammenhæng mellem indtag af kød og udvikling af kræft. Kød kan indeholde kræftfremkaldende stoffer, men er også en vigtig ernæringskilde...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
27 JUN

Madens transittid er en nøglefaktor for en sund fordøjelse

Den transittid, maden er om at bevæge sig igennem et menneskes tarm, har afgørende betydning for mængden af skadelige nedbrydningsprodukter, der produceres undervejs...

Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme Ernæring og kostvaner
21 JUN

DTU mærker torsk ved Bornholm

Fanger du en østersøtorsk med et orange mærke, kan der være en dusør i vente. Undersøgelsen skal afsløre, hvordan ændrede miljøforhold påvirker torskens vækst

Fiskeri og fiskebestande Havforskning
21 JUN

To nye doktorer fra DTU

To nye doktorafhandlinger fra DTU tager os med ud på verdenshavene for at se på fiskelarver, og ind i laboratoriet, hvor mikroskopiske materialer presses til det yderste...

Fødevarer, fisk og landbrug Materialer
21 JUN

Godt match kan skabe vækst i Danmarks tangindustri

Nogle af de erhvervsfolk, som er samlet fra alle verdenshjørner på et internationalt symposium om tang i København, skal rejse hjem med en aftale om fremtidigt samarbejde...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Sundhedsfremmende stoffer
16 JUN

Undervisning om antibiotikaresistens i globalt klasseværelse

Studerende fra hele verden kan nu på et gratis online kursus lære, hvordan bakterier udvikler resistens overfor antibiotika, og hvordan de mest gængse metoder til at teste...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
15 JUN

Overraskende ny erhvervsmulighed for Grønland

Den første videnskabelige kortlægning af den økonomisk vigtige makrels ankomst til Grønland peger på, at gæsten er kommet for at blive

Fiskeri og fiskebestande Fisk og skaldyr Havforskning Klimaændringer Kortlægning og opmåling Polarforskning
07 JUN

Solide data er vigtigt våben i kampen mod antibiotikaresistens

Solide data om både antibiotikaforbrug og -resistens er et afgørende våben i kampen mod resistente bakterier. I Danmark har den erkendelse allerede for 20 år ført til...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion Bakterier og mikroorganismer
03 JUN

Vækstmuligheder for opdræt af muslinger og tang

Ny rapport kortlægger potentialer og udfordringer for fremtidig opdræt af muslinger og tang i Danmark

Fisk og skaldyr Hav- og dambrug Fødevareteknologi
01 JUN

Hormonforstyrrende stoffer fremskynder rotters overgangsalder

Hunrotter, der i fostertilstanden er udsat for hormonforstyrrende stoffer, har færre æg i æggestokkene og risikerer at komme tidligere i overgangsalderen. Det viser et...

Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
25 MAJ

Æblers C-vitaminindhold stabilt gennem generationer

Når forbrugere i dag sætter tænderne i et Ingrid Marie æble, får de cirka lige så meget C-vitamin fra frugten, som deres bedsteforældre gjorde for 65 år siden. Det viser...

Ernæring og kostvaner Fødevareproduktion Sundhedsfremmende stoffer
18 MAJ

Fransk krølsalat smittede 400 danskere med roskildesyge

Det var fransk krølsalat, som i starten af april gav mere end 400 danskere roskildesyge. Efterforskningen af sygdomsudbruddet er sket i regi af Den Centrale Udbrudsgruppe...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Foto: Tao Lytzen
09 MAJ

Nyt forsøgsanlæg kan give flere ål på bordet

Et nyt anlæg til formering af europæisk ål blev mandag 9. maj indviet ved DTU i Hirtshals. Her arbejder forskere og industri på at udvikle den nødvendige teknologi til...

Fødevarer, fisk og landbrug Fisk og skaldyr Fiskeri og fiskebestande Hav- og dambrug
29 APR

Computere skal afsløre flere hormonforstyrrende kemikalier

Forskere på DTU Fødevareinstituttet arbejder på at udvikle computermodeller til at forudsige hvilke af de mange kemikalier i vores kost, miljø og forbrugerprodukter, der...

Fødevarer, fisk og landbrug Computerberegning
Foto: Flemming Henriksen, Naturstyrelsen.
27 APR

Finhvalen fra Blokhus Strand var smittet med sjælden virus

Finhvalen der strandede på Blokhus Strand nær Løkken i Nordjylland i februar var inficeret med morbillivirus. Det er første gang siden 2002 at morbillivirus er påvist...

Vira Husdyrsygdomme
26 APR

Kosten sundest blandt de, der laver maden selv

Kosten er generelt sundere hos danskere, der bruger tid på at lave mad selv, og som spiser især morgenmad sammen med andre. Kun i få hjem hjælper børn med at lave mad...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
26 APR

Nye udvindingsmetoder skal mindske spild i tangindustrien

Danske virksomheder skal udvinde og afsætte flere af de værdifulde stoffer, som findes i tang. Det vil DTU Fødevareinstituttet hjælpe virksomhederne med i et nyt treårigt...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi Fødevareproduktion Sundhedsfremmende stoffer
21 APR

Plastik i maverne på 23 procent af undersøgte torsk og sild

Den første danske undersøgelse af mikroplastik i maverne på torsk og sild fra Østersøen og Nordsøen fandt plastik i næsten en fjerdedel af de undersøgte fisk

Fisk og skaldyr Havforskning Fødevarekvalitet
19 APR

Bisphenol A i lave doser kan påvirke sædkvalitet, brystvæv og adfærd

Hvis rotter får bisphenol A i lave doser i løbet af den tidlige udvikling, kan det føre til nedsat sædkvalitet, højere vægt samt ændret brystudvikling og adfærd. Det viser...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
Photo: Mikal Schlosser
19 APR

Torsken tåler det nye laserkamera

Et 3D-kamera baseret på laserlys kan se gennem tåge under vand. DTU har testet, om det generer torsken at blive filmet.

Fiskeri og fiskebestande Lasere
12 APR

Ny metode til at bestemme fødevarers indhold af uorganisk arsen

En ny europæisk metode til at analysere fødevarers indhold af uorganisk arsen er udviklet på DTU Fødevareinstituttet. Uorganisk arsen er ifølge Verdenssundhedsorganisationen...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
08 APR

Prorektor Henrik Wegener bliver ridder af fransk orden

DTU’s prorektor, Henrik Wegener, er udnævnt til ridder af den franske orden l’Ordre des Palmes Académiques – på dansk kendt som De Akademiske Palmers Orden.

Fødevarer, fisk og landbrug
30 MAR

Helhedsvurdering: Hvor sundt er det, du spiser?

Det vi spiser påvirker vores helbred, men i hvilket omfang en specifik fødevare er god eller dårlig er ofte svært at afgøre. Der er imidlertid udviklet metoder til videnskabeligt...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
29 MAR

Viden om bakteriers oprindelse og spredning kan forebygge sygdomme

Salmonella Typhimurium DT104 er en aggressiv type bakterie, der er særlig problematisk, fordi den har udviklet resistens overfor en række antibiotika og haft evne til...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
16 MAR

Spildevand skal bruges til at forebygge infektionssygdomme

Spildevandsprøver fra hele verden strømmer ind på DTU Fødevareinstituttet for at afsløre, hvor mange sygdomsfremkaldende mikroorganismer og antibiotikaresistente bakterier...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
Foto: Thorkild Amdi Christensen
08 MAR

Danica investerer millioner i DTU-spin out

Virksomheden Glycom A/S med hovedkvarter hos Scion DTU i Lyngby og afdelinger i Ungarn og USA har fundet nøglen til at fremstille en række sukkerforbindelser, som findes...

Bakterier og mikroorganismer Sundhedsfremmende stoffer Fødevareteknologi
08 MAR

Havets tusmørkeliv kan brødføde verden

Der er enorme uudnyttede ressourcer af fisk og skaldyr i dybhavet, men vil man fiske på dem, skal det gøres med omtanke, advarer forskergruppe

Fiskeri og fiskebestande Fødevareproduktion Fødevarer, fisk og landbrug Havforskning
07 MAR

Mange danskere tager kosttilskud, selvom få har brug for dem

Seks ud af ti danskere bruger et kosttilskud, selvom størstedelen får tilstrækkelige mængder af langt de fleste vitaminer og mineraler fra kosten alene. For mange er brugen...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug Sundhedsfremmende stoffer
03 MAR

Gibraltarstrædet er ingen hindring for ål

Det er en myte, at ål fra Middelhavet ikke skulle kunne nå ud gennem Gibraltarstrædet og bidrage til den europæiske ålebestand, viser mærkningsforsøg

Fisk og skaldyr Fiskeri og fiskebestande Havforskning
02 MAR

Rødt eller forarbejdet kød er tit på menuen

Danmark er en nation af kødspisere. I løbet af en uge er rødt eller forarbejdet kød på langt de fleste danskeres menu. Hvor meget vi spiser, og den livstil, der går...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug
01 MAR

Prisen for kantiners omlægning til økologi

Kantiner, der laver en økologisk omlægning, kan finansiere de højere priser på økologiske råvarer ved at reducere mængden af madspild. Det viser en ny undersøgelse, som...

Fødevarer, fisk og landbrug
11 FEB

Overgangskost bestemmer småbørns tarmbakterier

Det er overgangen til at spise familiens mad og ikke moderens vægt, som har størst betydning for sammensætningen af tarmbakterier hos børn i ni-måneders alderen. Det viser...

Bakterier og mikroorganismer Ernæring og kostvaner
04 FEB

Amish-folk bevæger sig dobbelt så meget som voksne danskere

Voksne danskere bevæger sig generelt mere end amerikanerne men mindre end australierne – og væsentligt mindre end amish-folk i Canada. Det viser en sammenligning af forskellige...

Ernæring og kostvaner
02 FEB

Tang skal dyrkes i stor skala til brug i fødevarer og hudcremer

Mens landbrugsjorden er ved at være fyldt, er der gode muligheder for at dyrke flere afgrøder i havene. Mange arter tang er meget næringsholdige, og flere af algernes...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi Sundhedsfremmende stoffer
01 FEB

Stor fremgang for Storåens laksebestand

Målrettet indsats har ført til markant vækst i laksebestanden i Danmarks næstlængste vandløb

Fiskeri og fiskebestande Økosystemer
01 FEB

Fiskenes levesteder kortlagt i den danske del af Øresund

DTU Aqua har i et samarbejde med Fiskeatlas og med bidrag fra erfarne danske garnfiskere, lystfiskere og turbådsskippere udviklet et kort over vigtige fiskearters...

Fiskeri og fiskebestande Fisk og skaldyr Fødevareproduktion Havforskning
29 JAN

På togt for forskningen

Thomas Diget Tarby er ansat på DTU, men kommer sjældent på campusserne. For som overstyrmand på havforskningsskibet Dana er han på havet 130 dage om året.

Havforskning Fiskeri og fiskebestande Fisk og skaldyr
28 JAN

Danske kvinder bevæger sig mindre

Hver tredje dansker kan betegnes som fysisk inaktive, viser tal fra Den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet fra DTU Fødevareinstituttet. Det...

Ernæring og kostvaner
22 JAN

Fire yngre forskere får legater i millionklassen

Fire yngre forskere fra DTU modtager legater på i alt 23,1 mio. kroner fra VILLUM FONDENs Young Investigator Programme.

Fysik Mikro- og nanoteknologi Fødevareteknologi Katalyse Havforskning Sensorer
18 JAN

Globale tal for sygdomsbyrden fra fødevarer

Hvert år bliver hver tiende verdensborger syg af den mad, de spiser, og 420.000 dør som følge heraf. Det viser en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, som...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
Foto: Morsø Folkeblad
15 JAN

Dyrk dine egne skaldyr

Dansk Skaldyrcenter på Mors er medstifter af et nyt tilbud til folk i Limfjordsområdet: Dyrk dine egne skaldyr i fjorden.

Fødevarer, fisk og landbrug Fisk og skaldyr
11 JAN

Slankemidler med hindbærketon kan være skadelige

Hvis julen har gjort bukselinningen lidt for stram, og et slankemiddel virker fristende i et forsøg på at genvinde figuren, råder forskere fra DTU Fødevareinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed Computerberegning Matematisk modellering Sundhed og sygdomme
05 JAN

Ny moniteringskutter til indre danske farvande får navn

Det første skridt er taget i opgradering af DTU Aquas moniteringsflåde, når Havfisken sejler fra værftet i Hvide Sande tirsdag. Skibet skal indsamle data om fiskebestandene...

Havforskning Fiskeri og fiskebestande Økosystemer
03 JAN

Gåden om kollaps af stort fiskeri er løst

DNA-værktøj gør det muligt at ”rejse tilbage i tiden” og se præcis, hvad der gik galt, da torsken forsvandt

Havforskning Klimaændringer Polarforskning Fiskeri og fiskebestande Fisk og skaldyr
2015
16 DEC

Kvantitativ Biologi og Sygdomsmodellering - ny uddannelse på DTU

Når studenterne til foråret skal vælge uddannelse, kan de vælge en helt ny uddannelse på DTU. Uddannelsen hedder  Kvantitativ Biologi og Sygdomsmodellering og uddanner...

Matematik Fødevarer, fisk og landbrug Bioteknologi og biokemi Produktionsdyr
10 DEC

Ny og forbedret adgang til danske fødevaredata

DTU Fødevareinstituttet har lanceret en ny database for fødevaredata i Danmark. Fødevaredata, som databasen kaldes, er en mobilvenlig afløser for Fødevaredatabanken. Den...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
09 DEC

Forskning skal lukke huller i viden om sygdomsbyrden

Den officielle statistik over fødevareoverførte sygdomme viser kun toppen af isbjerget, fordi kun få mennesker går til lægen, når de bliver syge af noget, de har spist...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
03 DEC

Ny teknologi sporer hurtigt nyt resistensgen

Et nyt resistensgen er fundet i colibakterier blandt grise, kyllingekød og mennesker i Kina.  Bakterier med samme resistensgen er nu også fundet i Danmark, viser en ny...

Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Dataanalyse Bakterier og mikroorganismer
02 DEC

Danskernes D-vitaminniveau er bestemt af deres gener

Visse genvariationer øger risikoen for at have et lavere D-vitaminniveau. Det viser et ph.d.-studie fra DTU Fødevareinstituttet, som har undersøgt effekten af at spise...

Ernæring og kostvaner Sundhedsfremmende stoffer
27 NOV

Han spiller på den store bane

Danmark er en del af verden på godt og ondt, så vi er nødt til at tænke globalt, mener professor Frank Aarestrup. Og det lever han i den grad selv op til.  

Fødevarer, fisk og landbrug Gener og genomer Bakterier og mikroorganismer
23 NOV

Virksomheder får nyt værktøj til at tjekke skadelig kemi

Ny database rummer mere end 600.000 stoffer og giver danske virksomheder en unik mulighed for hurtigt at få overblik over skadelige virkninger ved nye stoffer, de overvejer...

Biologiske systemer Fødevaresikkerhed Computerberegning
20 NOV

Fortsat færre sprøjterester i danske afgrøder

Hvis du vil minimere dit indtag af sprøjterester, kan du med fordel vælge danske afgrøder, som fortsat indeholder færre sprøjterester end udenlandske. Det viser årets...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
20 NOV

Legater til forskning i D-vitaminmangel, bakterie-DNA og nano-guld

Tre forskere på DTU får legater til at indkøbe nye instrumenter og maskiner, som kan løfte deres forskning. Legaterne er uddelt af Direktør dr. Techn. A.N. Neergaards og...

Bakterier og mikroorganismer Kemi Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
17 NOV

Havdyrs størrelse afgør deres sanser

Hvorfor har hvaler et indbygget ekkolod, og hvorfor har bakterier ikke øjne? Fordi kropsstørrelsen har betydning for, hvilke sanser organismerne har til rådighed, siger...

Fisk og skaldyr Havforskning Fødevarer, fisk og landbrug
16 NOV

Virksomheder skal reducere vandforbruget

Fødevareindustrien er storforbruger af vand. Nu vil et partnerskab udvikle løsninger, der kan reducere sektorens forbrug af det rene drikkevand med helt op til 30 procent...

Spildevand og vandafledning Vandforsyning Fødevareproduktion
12 NOV

Genernes komplicerede samspil med kost og livsstil i udviklingen af kræft

Både menneskers genetiske sammensætning og deres kost og livsstil har indflydelse på risikoen for at udvikle kræft. Et ph.d.-studie fra DTU Fødevareinstituttet har undersøgt...

Ernæring og kostvaner Biologiske systemer
05 NOV

D-vitaminniveauer kan sammenlignes på tværs af studier og lande

Viden om en befolknings D-vitaminniveau er vigtig for at kunne vurdere, hvor stor en andel, der har eller risikerer at udvikle D-vitaminmangel og for at kunne udarbejde...

Ernæring og kostvaner Sundhedsfremmende stoffer
29 OKT

Stort potentiale for fødevarer og sundhed i Big Data

Der ligger et hidtil uudnyttet potentiale i fødevaresektoren ved at kombinere data i hele værdikæden fra jord til bord. Det viser en ny rapport, som DTU, SEGES/Landbrug...

Fødevarer, fisk og landbrug Informationsteknologi
26 OKT

Ny metode finder også det mindste plastik i havet

Studier har anslået, at der hvert år ender mellem 4 og 12 millioner ton plastik i havet og at tallet forventes at blive fordoblet over de næste ti år. Men hvad der så...

Fisk og skaldyr Havforskning Økosystemer
22 OKT

Nøglehullet giver sundere fødevarer

Nøglehulsmærket har sat gang i produktudvikling, der har resulteret i sundere fødevarer, som ellers ikke ville have set dagens lys. Produkter, der bærer mærket, kan være...

Ernæring og kostvaner Fødevareproduktion
20 OKT

Betydeligt færre ESBL-bakterier i kyllingekød

Betydeligt færre resistente ESBL-bakterier er fundet i dansk og importeret kyllingekød i 2014 sammenlignet med året før. Det er andet år i træk, at der er registreret...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
15 OKT

Europæisk pris for forskning i omega-3 fedtsyrer

En ung forsker fra DTU Fødevareinstituttet har høstet en pris for sin forskning i teknologier til at forhindre harskning af omega-3 fedtsyrer, der tilsættes berigede fødevarer...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Sundhedsfremmende stoffer
09 OKT

Nyt anlæg på DTU Kemiteknik skal sikre miljøvenligt dyrefoder

Et nyt fermenteringsanlæg, skal på baggrund af teknologi fra virksomheden UniBio A/S sikre, at forbrugerne i fremtiden kan sætte kød med et lavere CO2-aftryk på spisebordet...

Bioteknologi og biokemi Energi Fødevarer, fisk og landbrug Kemi Matematik Produktion og ledelse
08 OKT

Fald i antibiotikaforbruget til dyr

Antibiotikaforbruget til dyr er faldet i 2014 især på grund af et mindre forbrug til svin. Kritisk vigtige antibiotika, der bliver brugt til at behandle mennesker, bruges...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
06 OKT

Flere multiresistente bakterier på danske hospitaler

Der var i 2014 en stor stigning i antallet af patienter, som fik infektioner med multiresistente bakterier som VRE og CPE på de danske hospitaler. Det viser årets DANMAP...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
30 SEP

Danske kvinders vægt går fortsat opad

Mens overvægtsudviklingen blandt danske mænd og børn ser ud til at være stagneret, er danske kvinder i gennemsnit blevet tungere i løbet af de sidste ti år, og mere end...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
17 SEP

Forskning fører til bedre forudsigelser af cocktaileffekter

Hvis man skal beskytte mennesker fra kemikaliers sundhedsskadelige virkning, er det ikke tilstrækkeligt at risikovurdere de kemikalier, vi bliver udsat for i dagligdagen...

Fødevaresikkerhed Matematisk modellering
16 SEP

Ny ilt til Østersøen

Ekspedition skal give svar på om vinterens indstrømning af iltrigt vand fra Kattegat er godt nyt for torsken i Østersøen

Fiskeri og fiskebestande Fisk og skaldyr Havforskning
15 SEP

Hormonforstyrrende stoffer kan påvirke brystudviklingen

Hormonforstyrrende stoffer kan påvirke brystvævets udvikling i mennesker, peger rottestudier på. Stoffernes effekt på brystvævets tidlige udvikling kan imidlertid blive...

Sundhed og sygdomme Fødevaresikkerhed
Foto Per E. Knudsen og Vivian Kjelland
04 SEP

Landkort skal bremse sygdomme fra flåter

Antallet af flåtbårne infektioner, som for eksempel borrelia og centraleuropæisk hjernebetændelse, skal bremses. Nyt projekt skal blandt andet på baggrund af satellitdata...

Husdyrsygdomme Bakterier og mikroorganismer Vira
28 AUG

Grænseværdi for fluorerede stoffer i fødevareemballage

Fødevaremyndighederne har indført en vejledende grænseværdi for fluorerede stoffer i fødevareemballage for at reducere brugen af stofferne, som kan være skadelige for...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
24 AUG

Flest salmonellainfektioner kommer fortsat fra udlandsrejser

Næsten hver anden registrerede salmonellainfektion har danskerne taget med hjem fra udlandet i 2014. Rejser er dermed fortsat den største kilde til sygdom med salmonella...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
21 AUG

Ny direktør for DTU Veterinærinstituttet

Den 1. august startede Niels Tækker Foged som institutdirektør for DTU Veterinærinstituttet, hvor han afløser Kristian Møller. 

Husdyrsygdomme Produktionsdyr
30 JUL

Fire personer syge af listeria fra fiskeproducent

Fire personer er konstateret syge med en type listeria, som er fundet på fiskevirksomheden Hjerting Laks.  Koordineringen af udbruddet er sket i regi af Den Centrale Udbrudsgruppe...

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed
26 JUL

Kødet dominerer den danske aftensmad

Kødet fylder meget på danskernes aftensmadstallerkner i forhold til grøntsagerne. Det viser en undersøgelse af, hvad der hitter på danskerne aftensbord fra DTU Fødevareinstituttet...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug
Foto: Bjørn Lymann Jespersen
Hold dig opdateret med seneste nyt fra DTU. Dyk ned i aktuelle temaer, tag et kig i DTU’s magasiner, eller se en af vores videoer.

Nyhedsbrev fra DTU

Tilmeld dig DTU's nyhedsbrev, og få udvalgte nyheder tilsendt en til to gange om ugen.

DTU's nyhedsbrev