Photo: Mikal Schlosser

Et godt tilbud afbrød professorens pension

fredag 21 apr 17
af Andreas Johansen

Morten Lind
Professor Emetritus, Seniorforsker
DTU Elektro

Morten Lind er 72 år og egentlig professor emeritus. Men hans viden om automatisering er blevet så aktuel, at han har afbrudt sit otium.

Selvom Morten Lind er blevet interviewet et hav af gange, så er han alligevel en smule påpasselig, når han omgås journalister. Dårlige oplevelser fra tidligere interviews har sat sine spor, og tro mod sin natur har Morten sirligt printet en masse papirer og planlagt interviewet til punkt og prikke. Vi begynder fra begyndelsen.

I 1969 fik han papir på, at han kunne kalde sig civilingeniør, og med det fulgte et job på den daværende Atomforsøgsstation Risø. Her begyndte han at arbejde med automatisering af sikkerhedskritiske processer inden for energisektoren. Det skulle vise sig at være afgørende for Mortens Linds lange arbejdsliv. Senere blev han professor i automatisering ved DTU, og han er sidenhen blevet en af de førende eksperter på området.

"Det tog godt og vel fyrre år at skabe interesse fra det private erhvervsliv. De har selvfølgelig kigget mig over skulderen før, men det er første gang, de banker på døren og siger, at de skal bruge mig."
Morten Lind, professor emeritus og seniorforsker, DTU Elektro

"I starten af min karriere på Risø arbejde jeg med selvorganiserende styringssystemer, som førte til en ph.d.-grad i 1977. Det emne har jeg i en eller anden grad beskæftiget mig med lige siden. Jeg indså dog hurtigt, at jeg ikke ville fokusere på systemer, der var helt automatiserede, idet sammenspillet mellem menneske og maskine er vigtigt i sikkerhedskritiske systemer," fortæller han.

Den rygende varme kaffe fra den røde plastiktermokande ender i kruset, alt imens Morten forklarer, hvorfor han pludselig gik fra at være professor emeritus, der dog stadig havde sin daglige gang på DTU, til at blive ansat på DTU endnu engang. Det hele startede med en mail fra den norske teknologivirksomhed Eldor Technology.

"Der er flere grunde til, at industrien begynder at interessere sig for vores metoder nu. For det første er de modnet, så vi kan fremvise konkrete resultater. Derudover ønsker virksomheder, der anvender komplekse processer, at effektivisere og forbedre driftssikkerheden af deres anlæg. Endelig er de værktøjer baseret på kunstig intelligens, som anvendes i vores metoder, blevet ’hyldevare’, og computerne er blevet mere slagkraftige," forklarer han.

Der skulle ikke meget betænkningstid til, da mailen tikkede ind. Sådan en mulighed havde Morten ønsket i mange år, og da norske Eldor Technology henvendte sig for at få hjælp til at udvikle et beslutningsstøttesystem, som kunne hjælpe operatørerne i driften af olie- og gasanlæg, takkede han hurtigt ja. Senere er også DTU Center for Olie og Gas (DHRTC) gået ind samarbejdet.

Nu med stramme deadlines

Med interessen fra industrien fulgte også penge, og pludselig blev den ellers pensionerede professor omgivet af flere ph.d.-studerende og postdocs i en hektisk hverdag. Nu var der virksomheder, som forventede resultater og opererede med stramme deadlines.

I løbet af seks måneder gennemførte Morten og hans gruppe et forprojekt, hvor beslutningsstøttesystemet kaldet AlarmTracker, der skal hjælpe operatørerne med at håndtere komplekse driftssituationer, blev specificeret. Senere er et hovedprojekt blevet igangsat, hvor den egentlig udvikling af AlarmTracker skal gennemføres.

DTU Center for Olie og Gas har sideløbende investeret flere penge i en udvidelse af forskningsaktiviteterne som en del af et forskningsprogram inden for water management i olie- og gasproduktion med fokus på big data.

Mortens hold skal, i samarbejde med andre institutter på DTU og Aalborg Universitet, udvikle metoder til beslutningsstøtte og styring af olie- og gasproduktionen. Det forventes, at metoderne kan bidrage til en forøgelse af oppetiden for vandinjektionssystemet og dermed en bedre udnyttelse af olieog gasfelterne i Nordsøen.

"Det tog godt og vel fyrre år at skabe interesse fra det private erhvervsliv. De har selvfølgelig kigget mig over skulderen før, men det er første gang, de banker på døren og siger, at de skal bruge mig. Penge af den størrelsesorden er ikke så lette at få fat på, i hvert fald ikke inden for denne slags forskning, så det handler om at smede, mens jernet er varmt," forklarer Morten.

De næste par år er Morten Lind travlt optaget af samarbejdet med Eldor Technology og DHRTC. Adspurgt om han nogensinde skal på pension igen, lyder svaret, at han er klar til at tænke over det, når de har demonstreret, at de udviklede metoder kan opfylde industriens behov.