Spildevandsanlæg skal styres optimalt

Barth F. Smets
DTU Miljø

LaGas

Projektet er finansieret af Innovationsfonden og forankret på DTU Miljø. Det er et samarbejde mellem bl.a. DTU, Syddansk Universitet, Max Planck Instituttet i Tyskland, Columbia University i USA samt en række danske teknologileverandører og vandforsyninger.

lagas.dk

Matematiske modeller skal vise nye måder at styre spildevandsanlæg på – til gavn for miljø og klima.

Hvordan skal et spildevandsanlæg styres, så vandet renses for kvælstof? Men uden at anlægget udleder den ekstremt potente drivhusgas lattergas? Og samtidig med at anlægget ikke må sluge strøm i en sådan grad, at CO2-regnskabet blinker rødt? Forskere ved DTU Miljø og DTU Kemiteknik udvikler matematiske modeller, som kan vise vej til den optimale styring af spildevandsanlæg. Lektor Gürkan Sin, DTU Kemiteknik, forklarer, at modellerne tager højde for flere parametre end tidligere.

”Vi udvider de eksisterende modeller med flere processer og variabler. Med modellerne kan vi simulere alternative måder at styre et anlæg på, og på den måde tester vi forskellige teser for, hvordan man bedst undgår udledning af lattergas og samtidig får fjernet kvælstof,” siger Gürkan Sin.

DTU Kemitekniks arbejde er en del af LaGas-projektet. Projektet skal afdække årsager til lattergasproduktionen i spildevandsanlæg og præsentere løsninger på, hvordan man undgår denne drivhusgas, som er 300 gange mere potent end CO2

Læs også hovedhistorien: "Vand udfordrer storbyerne".