Hel kommune bliver et 'living lab'

fredag 26 feb 16
af Sabina Askholm
Lyngby-Taarbæk Kommune, DTU og en række virksomheder vil gøre Lyngby til et levende laboratorium til gavn for borgerne, uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet.

Flere steder på DTU’s campus kan man møde såkaldte living labs – levende laboratorier, hvor forskning bliver afprøvet i hverdagen af de mennesker, der færdes der. Når en teknologi er blevet afprøvet i DTU’s egne beskyttede living labs, skal den efterfølgende trykprøves i hverdagslivet i byerne; først Lyngby, så København og derefter resten af verden.

Dataplatform sikrer overblikket

Et eksempel på denne proces er projektet Smart Vidensby, hvor Lyngby-Taarbæk Kommune og DTU i samarbejde med bl.a. Niras vil skabe en dataplatform, der samler sensordata og offentligt tilgængelige data og gør dem anvendelige for borgere, forskere og virksomheder. Platformen kan f.eks. bruges til at forenkle og optimere byggesager:

”En byggesag kan fremskyndes ved, at de fleste dokumenter kan tilgås gennem den fælles platform, der også indeholder måledata fra omgivelserne. Det betyder, at man får kendskab til vandniveauet under terrænet, støjniveau, solindfald, vindforhold, ledninger i jorden og meget mere,” forklarer Alfred Heller, som er lektor på DTU Byg og forsker i udviklingen af smart cities.

Projektet er en del af Lyngby-Taarbæk Vidensby, hvor det private erhvervsliv, uddannelsesinstitutionerne, boligsektoren og kommunen arbejder sammen om at udvikle kommunen til en levende videns- og universitetsby, der kan tiltrække virksomheder og skabe vækst og arbejdspladser.