Foto: Martin Dam Kristensen

Fuld fart på opgradering af biogas

fredag 03 mar 17
|
af Morten Andersen
Biogas er ikke umiddelbart lige så værdifuld som naturgas. Men det kan den blive.

Inden for de seneste år er der bygget en lang række anlæg, som omsætter gylle, madaffald og andre organiske stoffer til biogas. Men desværre er biogassen ikke i samme høje kvalitet som naturgas. Derfor kan man hverken sende biogassen direkte ud til forbrugerne eller lagre den sammen med naturgas i de store underjordiske gaslagre.

Den situation vil to danske koncepter, der begge har forskere fra DTU i centrale roller, ændre. På hver deres måde vil de opgradere biogassen, så den bliver mindst lige så god som naturgas.

Det kemiske navn for naturgas er metan (CH4). Biogas består af 60-65 pct. metan og 35-40 pct. CO2. Med andre ord skal man ’bare’ fjerne CO2 for at kunne sende gassen ind i nettet. De nuværende teknikker til at fjerne CO2 er imidlertid dyre og energikrævende. Men i sammenhæng med biogas er der en smartere vej frem. I stedet for at fange CO2 kan man tilføre brint (H2) til biogassen. Når biogassens CO2 reagerer med brint, får man dels metan, dels vand. Vandet kan man relativt let kondensere fra. Tilbage står man med ren metan. På denne måde får man vel at mærke mere metan – helt op til 54 pct. mere – ud af den samme mængde biomasse.

Den nødvendige brint, som skal tilsættes, kan produceres på flere måder. I et fremtidigt, bæredygtigt energisystem kan man producere brinten ved elektrolyse, hvor man henter den nødvendige energi enten fra vindkraft, vandkraft eller solceller. I den sammenhæng er det praktisk, at man ikke behøver en konstant produktion af brint. Det er muligt at nøjes med at producere i perioder, hvor der er rigeligt med billig, bæredygtig strøm. Man kan faktisk betragte opgradering af biogas ved hjælp af brinttilskud som en måde at lagre overskydende vindkraft som kemisk energi i form af metan.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere