www.colourbox.dk

Syv ting, man kan 3D-printe

fredag 26 maj 17

1. BRILLER

Firmaer er begyndt at printe skræddersyede brillestel. Det fungerer ved, at man uploader et billede af sig selv på en webshop, og herefter trækker man et brillestel hen over sit ansigt og justerer det, så det passer til hovedformen. Stellet produceres først, når man har bestilt det.

2. BYGNINGER

Teknikken til at 3D-printe et hus findes allerede. I Kina 3D-printer man et kulturbyggeri i syv etager. Spørgsmålet er, om det er billigere at bygge et hus med en computerstyret betonkanon, end det er at støbe elementer på en fabrik og køre dem til byggepladsen. I så fald er byggebranchen en branche, der kan blive vendt på hovedet.

3. HØREAPPARATER

3D-print minimerer arbejdsgangene til nye høreapparater. Hvor man tidligere gik igennem en lang, manuel proces, digitaliserer man nu øregangens form med et kuglekamera og 3D-printer et kundetilpasset høreapparat. 

4. ORGANER

Den første 3D-printede nyre er indopereret i en kanin. Teknologien går under navnet tissue engineering, hvor man fremstiller reservedele til kroppen i patientens eller dyrets eget væv. Man arbejder også med skin grafting. I stedet for at flytte huden fra et område af kroppen til et andet bruger man lag af levende celler, der afsættes på et gelémedium og bygges langsomt op med en 3D-struktur.

5. LUFTFART

Flyproducenter som Boeing og Airbus bruger 3D-printede metalkomponenter til at fremstille stærkere gasturbiner og jetmotorer end hidtil. Bag 3D-printene står GE Aviation, der er et datterselskab af den amerikanske teknologi- og servicekoncern General Electric. 

6. SPORTSUDSTYR

Vi begynder at se flere sportsgrene, hvor man tager relativt dyre fremstillingsforme ind for at tilpasse dem den enkelte idrætsudøvers anatomi. Man begyndte med at forme dele til Formel 1- biler, hvilket gjorde bilerne lettere og mere aerodynamiske. Nu printer man også konceptuelt sportsudstyr som fodboldstøvler i 3D. Målet er, at få fodboldspilleren til at præstere bedre.

7. PIZZAER

Kan man printe en pizza? Ja, madprinteren virker som markedets øvrige 3D-printere ved at den bygger et print op af forskellige lag af materiale. Her er materialet dej, sauce og ost, der printes lagvis på en bageplade.

Læs også