Halm og gylle kan blive til flybrændstof

torsdag 28 maj 20

Jesper Ahrenfeldt
Seniorforsker
DTU Kemiteknik

Landbrugets overskudshalm og gylle kan udnyttes til bl.a. fremstilling af flybrændstof.

Skyclean er navnet på et stort, potentielt, projekt, der kan nedbringe landbrugets CO2-udslip og samtidig sikre gødning og flybrændstof. Idéen går ud på at køre halm og gylle gennem en pyrolyseproces, hvorved halvdelen bliver til biokul, og den anden halvdel bliver til olie og gasser. Biokul kan bruges til kulstoflagring og som gødning til landbrugsjord, mens olie og gasser kan opgraderes til flybrændstof.

Idémanden er serieopfinderen og forretningsmanden Henrik Stiesdal, der også er adjungeret professor ved DTU Vindenergi. Han forsøger at rejse penge til projektet. Med sig har han bl.a. DTU, Aarhus Universitet, Siemens Gamesa, Seges samt Landbrug & Fødevarer.