Planter bliver til jetbrændstof

Peter Ruhdal Jensen
Professor, forskningsgruppeleder
DTU Fødevareinstituttet

DTU Fødevareinstituttet har udforsket mikrobiologisk fremstilling af længere alkoholer, som kan indgå som byggesten til jetbrændstof.

Siden 2015 har det store forskningssamarbejde Flabbergast undersøgt kemiske og mikrobiologiske løsninger til fremstilling af biobaseret jetbrændstof. DTU Fødevareinstituttet har været i spidsen for den mikrobiologiske del af projektet, der bl.a. har omfattet optimering af gær og mælkesyrebakterier, så de bliver mere effektive til at producere længere alkoholer. Alkoholerne kan bruges som byggesten til at syntetisere ætermolekyler, der kan udnyttes til fremstilling af jetbrændstof.

I projektet deltog foruden DTU, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, Københavns Universitet, Novozymes, Airbus Operations m.fl.