Foto: Jesper Scheel

Bivirkninger efter testikelkræft kan forudsiges

tirsdag 01 dec 20
|
af Tom Nervil

Kontakt

Sara Garcia
Ph.d.-studerende
DTU Sundhedsteknologi

Kontakt

Ramneek Gupta
Gruppeleder, Lektor
DTU Sundhedsteknologi
45 25 24 22
I et samarbejde mellem Rigshospitalet og DTU har forskere udviklet en metode, som kan forudsige bivirkninger ved behandling for testikelkræft.

Testikelkræft er den hyppigst forekommende kræftform hos unge mænd, hvor cirka halvdelen på et tidspunkt vil blive behandlet med kemoterapi. Desværre kan behandlingen senere i livet give bivirkninger som nedsat nyrefunktion. I et samarbejde med Rigshospitalet har forskere fra DTU Sundhedsteknologi udviklet en metode, der kan forudsige, hvem der er i risiko for at udvikle nedsat nyrefunktion. 

Det krævede i første omgang en del patientdata.

”Ved hjælp af en kohorte af patienter, der er behandlet for testikelkræft, og ved hjælp af maskinlæring har vi i samarbejde med Rigshospitalet kunnet udviklet en forudsigelsesmodel,” siger Sara Garcia, der er ph.d.-studerende ved DTU Sundhedsteknologi.

Den høje kvalitet af danske patientjournaler gjorde det muligt at få præcise oplysninger om bivirkninger og behandlingsdata, og via et teknologipartnerskab med DTU Multi-Assay Core (DMAC), som er en analyseplatform, og lifesciencevirksomheden YouDoBio indhentede forskerne patient-DNA med spytsæt, der blev sendt hjem til patienterne med post.  

Ved at fodre en computer med de mange data og ved at udnytte maskinlæring udviklede forskerne forudsigelsesmodellen. 

Patienterne blev klassificeret i høj, mellem og lav risiko for at udvikle nedsat nyrefunktion. Det har vist sig, at modellen rammer mest præcis i forudsigelserne i forhold til patienter med lav risiko

For højrisikopatienter var modellen i 67 pct. af tilfældene i stand til korrekt at forudsige udvikling af nedsat nyrefunktion, medens modellen for lavrisikogruppen i 92 pct. af tilfældene kom med en korrekt forudsigelse af de patienter, der ikke udviklede nedsat nyrefunktion.


Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere