Alexander Kai Buell

2 mio. kr. til udvikling af en revolutionerende ny metode

mandag 21 sep 20

Kontakt

Alexander Kai Büll
Professor
DTU Bioengineering
45 25 40 61

Alexander Kai Büll forskningsgruppe

Anvendelse af proteinteknik i kombination med en bred vifte af biofysiske værktøjer, såsom kalorimetri, biosensing, fluorescensspektroskopi, AFM og mikrofluidik til undersøgelse af kinetik og termodynamik ved biomolekylær selvmontering.

Protein Biophysics

Villum Experiment

Villum Experiment er skabt til tekniske og naturvidenskabelige forskningsprojekter, der udfordrer normen og har potentialet til at ændre den måde, vi tilgår vigtige emner på. Ansøgerne er anonyme for de internationale bedømmere for at skærpe fokus på forskningsidéerne og lade forskerne tænke frit.

Bevillingen er på 1-2 mio. kr. og løber i op til to år. Programmet bliver annonceret årligt i åben konkurrence med ansøgningsfrist i marts.

Læs mere om Villum Experiment.

En bevilling på 2 mio. kr. fra Villum Experiment programmet skal give en bedre forståelse af den grundlæggende fysik bag en vigtig biologisk proces og dens forbindelse til nogle alvorlige sygdomme.

51 forskere har fået bevillinger til at afprøve deres modige og mærkelige tekniske og naturvidenskabelige forskningsidéer. Projekterne er valgt blandt næsten 500 ansøgninger, der har været gennem en anonym udvælgelsesproces. Professor Alexander Büll er en ud af hele 21 DTU forskere, der modtager en Villum Experiment bevilling til projektet Massive Exploration of the Sequence Dependence of Protein Phase Separation. Han siger:

”Jeg er meget glad for at kunne udvikle denne metode. Den giver os bedre mulighed for at forstå den grundlæggende fysik bag en vigtig biologisk proces og dens forbindelse til nogle alvorlige sygdomme. Vi håber også at anvende denne metode til opdagelsen af nye proteinsekvenser, der kan reagere på miljømæssige stimuli på en ønsket måde og som kan bruges til bioteknologiske anvendelser.”

Om projektet

Proteinopløsninger kan spontant reblandes og danne meget koncentrerede dråber inden for en baggrund af en meget fortyndet opløsning: koncentrationsforskellen mellem inde i og uden for dråberne kan være en faktor 100 eller mere. Denne proces kaldes væske-væske-faseseparation (LLPS) og er eksempelvis mekanismen bag dannelsen af membranløse organeller i biologien. Der er et stort potentiale i både medicin og bioteknologi i evnen til at kontrollere denne proces gennem eksterne parametre. Imidlertid er der for nuværende en dårlig forståelse af, hvordan en given proteinsekvens interagerer med de eksterne parametre (pH, temperatur, andre forbindelser) i forhold til at drive en LLPS proces.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

Susanne Brix Pedersen

video thumbnail image

Vis flere