Podcasts fra DTU

TECHfolk Podcast

TECHfolk er en podcast for dig, som vil inspireres af andres livslange nysgerrighed og hang til ny viden gennem forskning og uddannelse.

I 10 episoder vil du møde nogle af DTU’s passionerede forskere, der hver især vil give dig deres fortælling om aldrig at blive færdig med at lære.

Lyt til TECHfolk Podcast

DTU Podcast

DTU Podcast laver interviews, reportager og portrætter fra DTU og tager dig med dybt ind i en fantastisk verden af videnskab og teknologi.
Abonner på RSS-feed | Abonner i iTunes

Episode 13: Når frosten forsvinder - konsekvenserne af de stigende temperaturer i Arktis

12. februar 2018 | 24 minutter
EU-projektet Nunataryuk skal i de næste tre år sætte fokus på hvad der sker, når permafrosten i de arktiske egne begynder at tø. Det handler både om naturlige resultater som mængden af ferskvand i havene, frigivelse af kulstof, og de langsigtede påvirkninger af klimaet - og så de samfundsmæssige konsekvenser, der kommer, fordi man ikke længere kan bygge og bo, som man plejer, når jorden pludselig tør og undergrunden bevæger sig.
Download episode 13

Episode 12: Tynde torsk udfordrer forskere og fiskere

14. december 2017 | 23 minutter
Torskene i Østersøen har det temmelig skidt i disse år. De presses af både iltsvind, parasitter og dræbergopler - og det giver udfordringer for de forskere, der forsøger at danne sig et overblik over torskebestandens udbredelser og generelle tilstand. I denne uge er vi på besøg hos DTU Aqua, hvor vi skal møde seniorforsker Jane Behrens og sektionsleder Marie Storr-Paulsen, der begge forsker i torsk.
Download episode 12

Episode 11: Twitter: Kompleks smitte & algoritmen der forstår ironi

30. november 2017 | 25 minutter
Vi tilbringer efterhånden mere og mere tid på sociale netværk - og ligesom det er vigtigt at forstå den fysiske verden vi lever i, så er det også vigtigt at forstå mekanismerne der styrer det digitale univers. Forskere fra DTU har med såkaldte Twitter-robotter undersøgt hvordan information og spredes på komplekse måder. Og i et andet forsøg har de, med udgangspunkt i en kolossal database med milliarder af tweets, lært en algoritme at forstå komplekse sproglige fænomener som ironi og sarkasme.
Download episode 11

Episode 10: Støv er den største trussel i DTU Danchips renrum

16. november 2017 | 24 minutter
I denne episode skal vi på rundtur hos DTU Danchip - det nationale Center for Mikro- og Nanofabrikation, som bla. laver sensorer og chips. Den vigtigste del af DTU Danchip er det såkaldte renrum, et fuldstændig kontrolleret miljø inde i centret, hvor man på over 1300 kvadratmeter har dusinvis af maskiner til både produktion og forskning. Et besøg dér kræver helt specielle, omend ikke nødvendigvis særligt klædelige, dragter, hætter, støvler og briller.
Download episode 10

Episode 9: Den perfekte flyvinge

2. november 2017 | 24 minutter
I denne uge taler vi med lektor Niels Aage fra DTU Mekanik, der sammen med sine kolleger har arbejdet med at optimere designet af en flyvinge fra en Boeing 777. Eller rettere: de har udviklet nye metoder og algoritmer til at optimere designet af mange slags objekter, så de bruger mindre materiale, men har den samme styrke og stabilitet. De nye designs minder i øvrigt meget om naturens egne flyvere, der gennem evolution jo også har fået optimeret deres design med lav vægt og stor styrke.
Download episode 9

Episode 8: 27.000 snapshots i sekundet

19. oktober 2017 | 26 minutter
I denne uge er vi taget til Hamborg for at besøge det spritnye forskningsanlæg European XFEL (X-ray Free-Electron Laser), hvor DTU har leveret vigtige instrumenter. En røntgen-laser kan skabe et koncentreret bundt af stråler, der samtidig kan blinke tusindvis af gange i sekundet. Det giver mulighed for at få ny indsigt i materialers struktur og interaktion, fordi man fx kan se hvordan de enkelte atomer flytter sig fx under en kemisk reaktion.
Download episode 8

Episode 7: Fremtidens høreapparater - fulde af data, hjernebølger og kunstig intelligens

6. oktober 2017 | 27 minutter
I fremtiden vil høreapparater kunne give en mere naturlig og individuelt tilpasset lydoplevelse. Det skal ske ved fx at bruge input fra hjernen, indsamle store datamængder fra omgivelserne, og lade algoritmer beregne den bedst mulige behandling af signalerne. De avancerede apparater var i fokus på den nylig afholdte DTU-konference High Tech Summit.
Download episode 7

Episode 6: Med 100 sekundmeter i ryggen - rundtur i den nye vindtunnel på DTU Risø campus

21. september 2017 | 25 minutter
I starten af 2018 åbner DTU en ny forskningsinfrastruktur i verdensklasse - den nye nationale vindtunnel. Vindtunnelen skal bruges til at teste især vindmøllekomponenter, og bliver i stand til at skabe kolossalt høje vindhastigheder med meget lidt støj. Det gør tunnelen unik i verden. Kom med på rundtur - inden blæseren bliver tændt - med seniorforsker Christian Bak.
Download episode 6

Episode 5: Supercomputer kortlægger den fælles danske DNA-profil

6. september 2017 | 24 minutter
I denne episode ser vi nærmere på arbejdet med at lave det man kalder Det Danske Reference-genom, en slags DNA-profil af en gennemsnitlig dansker. Reference-genomet kan både bruges til forskning og til mere individualiseret behandling, i hvert fald i fremtiden.
Download episode 5

Episode 4: DTU Space afslutter international kortlægning i Arktis

22. august 2017 | 24 minutter
I denne episode skal vi møde Henriette Skourup og René Forsberg fra DTU Space, to af forskerne bag et stort samarbejde, der er i gang med at kortlægge udviklingen af isen både på havet og på land. 
Download episode 4

Episode 3: Kilometervis af fiber i ny Fotonik-bygning

27. juni 2017 | 27 minutter
DTU Fotonik har fået nye, fine lokaler - og ikke mindst laboratorier. De er så godt som støvfri, har mindre lys, og færre vibrationer, og det skaber nye rammer for forskning i optiske fibre, lyskilder og apparater fx til medicinsk anvendelse.
Download episode 3

Episode 2: Grundforskning i mikrober og molekyler

15. juni 2017 | 25 minutter
I denne episode besøger vi folkene bag to nye grundforskningscentre. Det ene skal fokusere på ny forskning inden for kvantemekanik, det andet på mikroorganismer.
Download episode 2

Episode 1: Skibe, der sejler selv

1. juni 2017 | 24 minutter
Første episode af DTU Podcast ser nærmere på en rapport om autonome skibe, der både udforsker teknologiske, forretningsmæssige og regulatoriske aspekter ved fremtidens selvsejlende fartøjer.
Download episode 1