Foto: Vaavud

Vaavud – en startup med vind i sejlene

fredag 04 dec 15
|

Hvad betyder navnene?

  • Vaavud er de gamle nordiske guders ord for vind.
  • Mjolnir er tordenguden Thors hammer.
  • Sleipnir er Odins ottebenede hest – den bedste og hurtigste nogensinde.
Fra universitetsprojekt til virksomhed: Mød Andreas Okholm, vindekspert og ingeniør bag vindmålervirksomheden Vaavud.

Vi har besøgt den tidligere DTU-studerende Andreas Okholm for at følge op på den vindmåleridé, han fik for fire år siden, og som siden har udviklet sig til en hurtigt voksende startup-virksomhed med navnet Vaavud. Vaavud er et intelligent, meteorologisk dataindsamlingssystem. Konceptet gør det muligt at bruge data om vindforhold, som er indsamlet ved hjælp af smartphones, til at gøre vejrudsigter mere nøjagtige.

"I starten havde vi flere konkurrenter, og det er jo altid et godt tegn."
Andreas Okholm, teknisk direktør i Vaavud

Vaavud-teamet slog sig for nylig ned i startup-virksomhedsmiljøet Founders House i København, hvor de deler kontor med 28 andre lovende unge virksomheder.

Hvem står bag Vaavud? 
”Vi er tre stiftere: Thomas Helms er CEO, Maria Koerner Nissen er CFO og har ansvaret for det økonomiske, og jeg er CTO. Kort sagt tager jeg mig af alt det tekniske."

Hvad er din baggrund?
"Jeg har en kandidatgrad i Konstruktion og Mekanik fra DTU. Men allerede mens jeg var i gang med min bachelor i Design og Innovation, begyndte jeg at arbejde med idéen om en vindmåler i forbindelse med det afsluttende projekt, hvor jeg ville designe smartphonetilbehør til sportsaktiviteter. Jeg havde mange idéer til, hvordan man kunne kombinere sensorer, smartphones og sport. Blandt dem var vindmåleren den løsning, som egnede sig bedst til surfere og sejlere, så de kunne dele vindoplysninger med hinanden."

Hvad kendetegner jeres vindmåler?
”Den første Vaavud-vindmåler hedder Mjolnir. Konceptet er enkelt: ingen elektroniske dele, kun hård plastik og magneter. Den kan måle vindhastigheden ved hjælp af den magnetsensor, som er indbygget i smartphonen. Når vinden får plastkopperne til at rotere, måler den magnetiske sensor i smartphonen rotationshastigheden.”

Når vinden får plastkopperne til at rotere, måler den magnetiske sensor i smartphonen rotationshastigheden.

Anden generation af Vaavuds vindmåler måler foruden vindhastigheden også vindretningen med en optisk sensor.

 
Foto Vaavud

Hvad med det sociale aspekt i jeres produkt? 
”Det sociale aspekt er helt klart blevet en stor del af konceptet. Det var den oprindelige idé for fire år siden. Et kort er placeret i midten, når man åbner app’en, så man kan se andres målinger med det samme. Det primære mål er at indhente oplysninger om vindforhold, og vi er i gang med at lave et skræddersyet meddelelsessystem, så man kan finde ud af, hvordan vejrforholdene er, uden at man behøver at undersøge det selv. Hvis man kunne tænke sig at dyrke en eller anden form for sport i et bestemt område, er der store chancer for, at der er andre sportsudøvere i samme område. Vi kombinerer oplysninger baseret på vejrudsigter med målinger fra brugere på stedet for at få mere nøjagtig information om lokale vejrforhold.

Hvordan kunne et studieprojekt blive til en virksomhed?
”Jeg startede ikke en virksomhed med det samme. Jeg afsluttede min kandidatuddannelse og tog flere virksomhedskurser, hvor jeg faktisk var en del af et team, der var sammen om at skabe Vaavud. Derefter deltog vi i en konkurrence for startup-virksomheder, Venture Cup, hvor vi vandt i vores kategori. Præmien var 50.000 kr. plus en masse omtale. Efter at vi havde afsluttet vores uddannelser i udlandet, rejste både Maria og jeg tilbage til Danmark og fandt vores nye medstifter Thomas. Kort efter lancerede vi en Kickstarter- kampagne og det gik rigtig godt! (Kickstarter er en crowdfounding-platform, hvor kunderne betaler forud for et produkt og dermed er med til at finansiere, at produktet kan produceres, red.) Det lykkedes os at indsamle 28.000 kr., som dækkede udgifterne til fremstillingen af den plastform, som vi skulle bruge til at producere Vaavud Mjolnir – vores første vindmåler, som vi fremstillede til de 1.000 Kickstarter- støtter, vi havde på det tidspunkt.”

Hvordan er jeres marked?
”I starten havde vi flere konkurrenter, og det er jo altid et godt tegn.”

Andreas Okholm måler vinden ved Kråkenes Fyr i Norge, der siges at være Skandinaviens mest vindblæste sted.

 

 
Foto Vaavud

Hvordan skiller Vaavud sig ud?
”Vi har stærkt fokus på softwaren og på brugernes feedback. Vi har også udviklet en andengenerations-vindmåler, Vaavud Sleipnir. Med den kan man ved hjælp af en optisk sensor også følge vindretningen. Sensoren kommunikerer med smartphonen gennem lydbølger, som Vaavud-appen omdanner til vindretning. Den bruger ingen strøm og kommunikerer faktisk trådløst med smartphonen via den indbyggede magnetfeltsensor. Vi lancerede en ny Kickstarter-kampagne, og også denne gang gik det så godt, at vi kunne introducere Sleipnir i februar i år.”

Hvad skal der ske nu?
”Vi har planer om at tilføje et ’software development kit’ til appen, så man selv kan integrere andre apps til f.eks. skydning, bueskydning, fiskeri og golf.”

”Der kommer også til at ske andre spændende ting: Erhvervskunder inden for landbruget har vist interesse for Vaavud. I et samarbejdsprojekt med det svenske landbrugskooperativ Lantmännen Maskin AB skal der udvikles en skræddersyet løsning til at måle vindhastighed, som skal gøre det lettere for landmænd at opfylde Sveriges nye, strengere sikkerhedskrav til brugen af pesticider og gødningsprodukter.”

Flere spørgsmål? Spørg @Vaavud!
vaavud.com

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

Junioringeniør

video thumbnail image

Vis flere