Ødelagte smartphoneskærme kan snart være fortid

mandag 02 feb 15
|

Kontakt

Anne Ladegaard Skov
Professor
DTU Kemiteknik
45 25 28 25

Om artiklen

Anna Ladegaard Skov blev udvalgt af det anerkendte tidsskrift Nature til at skrive en populærvidenskabelig artikel til en af de få artikler, der vurderes som virkelig interessante i løbet af året. Valget faldt på lige netop hende grundet hendes store ekspertise inde for polymerer. Anne Ladegaard Skov har igennem karrieren vundet flere priser og udmærkelser, blandt andet Elastyrenprisen, Carlsberg Visiting Research Fellowship ved Lucy Cavendish College, Cambridge og Marie Curie Fellowship ved Leeds University. Læs hendes artikel ’Like cartilage, but simpler’ her.
Nyt, unikt støddæmpende materiale har potentiale til blandt andet at beskytte telefoner, der bliver tabt, langt bedre. Det siger Anne Ladegaard Skov, lektor ved DTU Kemiteknik, der netop har fået publiceret en artikel i tidsskriftet Nature om emnet.

Et splitsekunds uopmærksomhed kombineret med et hårdt gulv har været kilde til megen frustration, ærgerlige udbrud og lommesmerter for smartphoneejere. Men det scenarie kan i nær fremtid forhindres med et helt nyt støddæmpede materiale. Det mener Anne Ladegaard Skov, Lektor ved DTU Kemiteknik, der netop har fået publiceret en perspektiverende ”News and Views” artikel i tidsskriftet Nature om emnet. Artiklen tager udgangspunkt i resultaterne fra en japansk forskningsgruppe, anført af Takuzo Aida, RIKEN Center for Emergent Matter Science. Og Anne Ladegaard Skov har store forventninger til materialet.

”Det er super spændende. Som støddæmper er det et helt suverænt materiale, som der ikke findes noget, der minder om endnu,” forklarer lektoren.

Materialet, der er tale om, er et stødabsorberende materiale, som består af titaniumplader i nanostørrelse, der ligger i en såkaldt hydrogel - en blanding af vand- og polymermolekyler - med fladerne mod hinanden. Pladerne er så små, at der skal 150 nanoplader til, før de har samme tykkelse som et menneskehår.

Det særlige ved materialet er, at de føromtalte titaniumplader frastøder i stedet for at tiltrække hinanden, som ellers er almindeligt for støddæmpende substanser. Det betyder, at materialet absorberer stød, lige som når en trampolinspringer stopper et spring ved at knække sammen i knæene. Når han gør det, ledes energien ud til siden i stedet for at fortsætte op igennem kroppen, og bevægelsen standses.

"På simple områder, som for eksempel i mobiltelefoner, er en egentlig anvendelse nok ikke så langt væk."
Anne Ladegaard Skov

”Når man har støddæmpende materialer vil de almindeligvis tiltrække hinanden, og hvis man har de frastødende materialer, vil de bare sprede sig og gå i stykker. Det problem har forskningsgruppen løst ved at lægge titaniumpladerne i hydrogelen,” fortæller Anne Ladegaard Skov og fortsætter, ”Det, at de benytter sig af frastødende kræfter, betyder, at når materialet belastes vinkelret på titaniumpladernes flade, vil det lede energien væk horisontalt i stedet for lodret. Hvis du for eksempelvis taber din mobil, vil stødet føres ud til siden, i stedet for at gå op i telefonen.”

Når et helt nyt materiale opdages, tager det almindeligvis en del år før det kan benyttes kommercielt. Men i dette tilfælde er materialet allerede således, at forbrugerne formentlig kan få gavn af det i en ikke så fjern fremtid.

”Som materialet er nu, er det i den faste form, man gerne vil have, for at kunne benytte sig af det. Så på simple områder, som for eksempel i mobiltelefoner, er en egentlig anvendelse nok ikke så langt væk,” slutter Anne Ladegaard Skov.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere