DTUs første doktor i krystalfibre

mandag 08 maj 06
|

Mandag d. 8. maj 2006 forsvarede 33-årige Niels Asger Mortensen fra MIC, doktorafhandlingen: ”Microstructured Optical Fibres - Theory and Simulations”.

Arbejdet, der ligger til grund for doktorafhandlingen, er udført gennem Niels Asger Mortensens ansættelsestid hos Crystal Fibre A/S, der af NKT blev startet op som en spinoff virksomhed fra COM•DTU i 1999.

 

Igennem afhandlingen udvider Niels Asger Mortensen forståelsen af krystalfibres egenskaber. At forstå de usædvanlige dispersions- og lokaliseringsegenskaber som den markante topologi giver lyset, har været udfordringen.

 

Tidskrævende computer simuleringer
Topologisk udmærker fotoniske krystalfibre sig ved at have et højt antal luftkanaler, der løber i fiberens fulde længde og som i fibertværsnittet er arrangeret i et bestemt triangulært periodisk mønster. At forstå de usædvanlige dispersions- og lokaliseringsegenskaber som den markante topologi giver lyset, var Niels Asger Mortensens udfordring. Et af målene var at forbedre de eksisterende designs og give produktionsfolkene på Crystal Fibre værktøjer til at bestemme f.eks. hvad der sker når lufthullerne forstørres eller placeres på andre måder.

 

Egenskaber for almindelige lysledere med en enkelt høj-brydningsindeks glaskerne kan koges ned til nogle få ligninger, men det er ikke tilfældet med krystalfiberne. Til trods for en højt symmetrisk geometri er analytiske løsninger til Maxwell’s ligninger generelt ikke tilgængelige. I sit arbejde har Niels Asger Mortensen derfor for en stor dels vedkommende været henvist til rå mængder af tidskrævende computer simulationer for at forstå de grundlæggende mekanismer. Hans konklusioner fremgår af de 26 publikationer, som doktorafhandlingen består af.

 

De fleste af forskningsresultaterne har Crystal Fibre draget nytte af, og de er i dag mere eller mindre direkte omsat i kommercielle produkter. De optiske fibre er godt på vej til at blive anvendt indenfor optisk kommunikation såvel som til højeffekt militære og industrielle formål samt medicinske og biologiske anvendelser.

 

Kontakt: 

Niels Asger Mortensen

Crystal Fibre A/S

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

Susanne Brix Pedersen

Susanne Brix Pedersen

Vis flere